luni, aprilie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Cum să vinzi bunul altuia

O situaţie ce pare fără ieşire se află de câţiva ani pe rolul instanţelor. Proprietarul unei pensiuni turistice situată în Băile Herculane spune că a fost înşelat de constructorul angajat să ridice pensiunea. 

Pensiunea a fost construită pe fonduri SAPARAD şi, după cum ne-a declarat proprietarul Martinescu Florin Enache, constructorul angajat să ducă proiectul la finalizare a realizat doar o parte din lucrări. 
„S-au făcut trei cereri de plată. A primit banii din primele două, cât a lucrat, iar pentru ultima etapă nu a mai vrut să lucreze. A cerut mai mulţi bani, susţinând că nu se mai încadrează în cifra stipulată în contractul pe care îl semnase”, a spus Martinescu.
Pentru că era presat de termenul limită de finalizare al lucrării, proprietarul a dus-o la bun sfârşit din fonduri proprii. Ulterior i-a cerut constructorului situaţia de lucrări, pe ceea ce executase, pentru a finaliza documentaţia. Numai că, susţine domnul Martinescu, constructorul a refuzat şi i-a cerut 3,5 miliarde de lei. Strâns cu uşa, proprietarul pensiunii a acceptat să semneze la notar cum că ar avea acea datorie faţă de constructor, acesta urmând să-i predea situaţia de lucrări. Ulterior, i-a mai cerut încă 1,7 miliarde lei vechi. 
Constructorul a reuşit apoi să intabuleze pensiunea pe firma sa şi a început demersuri pentru executarea silită a lui Martinescu, conform cu actele pe care acesta le semnase la notar. 
Proprietarul a mers în instanţă pentru a-şi face dreptate, iar în 2012, Judecătoria Caransebeş a admis contestaţia la executare. Actele de executare silită şi adjudecare în baza cărora fusese stabilit dreptul de proprietate al constructorului au fost anulate. În plus, instanţa a constatat nulitatea parţială a titlurilor executorii, acte autentice „tranzacţie” şi „recunoaştere de datorie” şi, pe cale de consecinţă a dispus anularea actelor de executare silită emise în baza acestor titluri executorii în dosarele execuţionale menţionate. 
Între timp, societatea lui Martinescu a intrat în insolvenţă, iar cea a constructorului, în faliment. Administratorul judiciar al constructorului a decis scoaterea la licitaţie a pensiunii, deşi situaţia acesteia nu era clarificată. 
În 2014, Tribunalul Mehedinţi a dispus suspendarea procedurilor de vânzare la licitaţie a pensiunii. Lichidatorul judiciar al constructorului a făcut apel, iar Curtea de Apel Craiova i l-a admis. Aceeaşi instanţă a permis constructorului să „intre în imobilul „Pensiune Turistică” situat în Băile Herculane”.
Martinescu susţine că decizia Curţii de Apel Craiova nu a fost una justă ţinând cont de faptul că situaţia juridică a imobilului va fi clarificată abia după finalizarea procedurilor de insolvenţă. În plus, planul de reorganizare al societăţii sale se bazează pe activitatea pensiunii, plan acceptat de instanţă.
Martinescu Florin Enache încearcă în continuare să îşi facă dreptate în instanţă: „Am o hotărâre în instanţă de care nu mai ţine nimeni cont. Refuz să cred că legea nu se mai aplică. Mie practic mi s-a îngrădit dreptul la proprietate”.

Politica