luni, aprilie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Termo, în faliment. Robinetul la căldură nu se închide

Tribunalul Dolj a respins ieri, cererea de reorganizare al SC Termo şi s-a dispus procedura de faliment şi desemnarea unui lichidator financiar. Chiar şi aşa, craiovenii nu vor rămâne fără călură în această iarnă. O nouă societate comercială, ADITermis, înfiinţată împreună cu primăria Işalniţa şi primăria Vârvor, va prelua tot patrimoniul Termoficării, inclusiv angajaţii.   

„Eram pregătiţi pentru o astfel de situaţie, ne aşteptam să se întâmple, dar nu aşa de repede. Din luna aprilie 2014, Consiliul Local a aprobat deja înfiinţarea ADITermis care înglobează primăria Craiova, Işalniţa şi primăria Vârvor. Această Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară a fost deja înregistrată la grefa Judecătoriei Craiova”, a declarat primarul Craiovei.

Edilul mai informează că sindicatele nu vor avea probleme cu angajaţii deoarce toţi vor fi preluaţi de noua societate comercială. Primăria are la dispoziţie o lună de zile în care trebuie să facă funcţională ADITermis şi să transfere tot de la Termo. 

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Populaţia Craiovei nu va suferi din cauza falimentului Termoficării”

Însă, asta se va întâmpla cu cei care îşi plătesc facturile. Dacă oamenii nu plătesc factura pe luna octombrie, în luna noiembrie, atunci noua societate nu va încheia contracte cu acele asociaţii de locatari. Datoriile persoanelor care nu au plătit până acum vor intra în sarcina lichidatorului. Dealtfel, pentru un vecint rău-platnic va suferi întreaga scară de bloc deoarece racordul este făcut pe verticală şi nu pe orizontală. 

„Vreau să informez asociaţiile de locatari că nu trebuie să stopeze plăţile către termoficare. Pentru că până la sfârşitul lunii viitoare vor trebui să plătească facturile în continuare către Termoficare.  Dacă vor exista asociaţii de locatari care nu vor plăti aceste facturi, noua societate comercială nu va mai încheia contracte cu acestea şi automat se va ajunge în situaţia în care locatarii de acolo vor rămâne fără căldură şi fără apă caldă. Această situaţie cu proprietarii care au de plătit nu mai poate continua pentru că în mare parte de asta am ajuns aici,” a susţinut Lia Olguţa Vasilescu.

Primarul susţine că a aflat de datoriile Termo la sfârşitul anului 2011, datorii ascunse de vechea conducere pentru a putea să îşi ia prime de sărbători, al 13-lea salariu. În acea perioadă suma se ridicase la 66 de mii de euro, dintre care 13,5 milioane de euro la ANAF.

În anul 2015 datoria recunoscută de către creditori a ajuns la 21,7 milioane de euro, după planul de reorganizare. Tot în urma planului de reorganizare au fost mai mulţi angajaţi care au trebuit să fie disponibilizaţi. 

Acum, tot ce înseamnă datorii chiar şi cele îndreptate către asociaţii sau proprietari vor trece în grija lichidatorului care va stabili ce se va întâmpla. 

În perioada următoare urmează să se facă un contract cu Complexul Energetic Oltenia pe noua societate. Potrivit primarului Lia Olguţa Vasilescu, Craiova rămâne cel mai bun platnic către CEO chiar şi în aceste condiţii şi cel mai mare beneficiar din zona Olteniei. 

„Vom încerca să avem o discuţie cu lichidatorul, astfel încât utilajele Termo să le putem închiria în perioada următoare ca să putem avea maşinile cu care să se deplaseze la intervenţii şi tot ceea ce este necesar regiei”, a mai adăugat edilul Craiovei.    

Dacă dintre actualele persoane angajate la Termoficare hotărăşte cineva să plece, noua societate nu va face angajări în loc.
 
Conducerea ADITermis nu s-a stabilit încă, iar acţionariatul este în proporţie de 98% Primăria Craiova, 1%, Işalniţa şi 1% Vârvor.

Politica