vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Preşedintele CAN şi-a vărsat oful ministrului Agriculturii

Cornel Stroescu, un femier mehedinţean ajuns în pole position pe ţară, ales şi preşedinte al Camerei Agricole Naţionale, i-a adus în atenţie ministrului Daniel Constantin că fermierii românii întâmpină o serie de dificultăţi cu marii achizitori de cereale şi distribuitorii de inputuri şi că trebuiesc  reglementate clar anumite situaţii aberante 

Întâlnire cu scântei  organizată  la Ministerul Agriculturii, între fermieri, ca reprezentanţii Camerei Agricole Naţionale şi cei ai traderilor din România. Organizată la cererea preşedintelui Camerei Agricole Naţionale,  fermierul mehedinţean Cornel Stroescu, întâlnirea a avut rolul să clarifice anumite divergenţe apărute în ultima perioadă între fermierii români şi marii achizitori de cereale şi distribuitorii de inputuri. Au fost în principal discuţii legate de scăderea preţului cerealelor, de creşterea preţului la inputuri şi nu în ultimul rând politica agresivă pe care marii traderi o duc în cazul fermierilor români.Reprezentanţii Camerei Agricole au reclamat faptul că poziţia marilor achizitori de cereale a fost mereu în detrimentul fermierilor români şi au cerut explicaţii.

Prezent la întâlnire, preşedintele Camerei Agricole Naţionale, Cornel Stroescu, a declarat: „Ne-am întâlnit la Ministerul Agriculturii cu reprezentanţii traderilor şi distribuitorii de inputuri. A fost o întâlnire solicitată de Camera Agricolă şi mediată de cei de la minister, deoarece am dorit clarificarea unor probleme apărute în ultima vreme între fermierii din România şi marii achizitori de cereale. 

Policlinica Buna Vestire Craiova

Traderii au fost reprezentaţi chiar de domnul Vasile Varvaroi, preşedintele Asociaţiei Ro­mâne a Co­mercianţilor de Produse Agricole (ARCPA) şi directorul Cargill România.Dincolo de discuţiile legate de viziunea marilor achizitori de cereale în următorii 5 – 10 ani, cu privire la investiţiile în România şi colaborarea cu fermierii români, noi am cerut în primul rând clarificări cu privire la situaţia preţurilor la cereale şi inputuri impuse fermierilor români de către marii achizitori. Am întrebat, spre exemplu, de ce în condiţiile în care anul 2015 a fost unul în care producţia de cereale în România a fost grav afectată de secetă, am observat o tendinţă de scădere a preţurilor de achiziţie a cerealelor, în loc să crească, aşa cum ar fi fost normal.

Răspunsul nu ne-a mulţumit desigur, punctul de vedere al marilor achizitori fiind acela că pe piaţa mondială a fost supraproducţie. Noi credem însă că la adresa fermierilor români este dusă o politică agresivă, care nu îi ajută deloc să prospere ci, din contră, le creează probleme foarte mari şi desigur ne-am exprimat această nemulţumire în cadrul întâlnirii. Şi ca să vă covingeţi că am dreptate, am mai întrebat de ce preţurile la îngrăşăminte, pesticide şi seminţe au crescut cu aproximativ 15 – 20 % în ultimii trei ani, an de an? Răspunsul a fost că aceasta este piaţa, iar preţul este stabilit de cerere şi ofertă. În aceste condiţii, nu am putut să nu ne întrebăm de ce dacă creşterea preţului la îngrăşăminte în anii 2009 – 2010 a fost justificată de majorarea preţului petrolului, acum, când preţul petrolului a scăzut, preţul la îngrăşăminte nu a scăzut şi el, ci dimpotrivă, a crescut, cum am spus”, a declarat Cornel Stroescu.

Acesta a povestit că a  ridicat şi problema instrumentelor de plată introduse în bancă de unii traderi, în condiţiile în care contractele de livrare a cerealelor încheiate de fermieri cu aceştia nu erau finalizate şi fermierii nici nu începuseră Campania de recoltat a cerealelor.

,,Am întrebat dacă nu cumva acest demers a fost unul instrumentat împotriva noastră, pentru a ne aduce voit incidente bancare, care să ne îndepărteze de bănci şi să ne pună în imposibilitatea de a mai accesa credite, care să ne permită să continuăm investiţiile. Şi să nu uităm că această stare de fapt vine într-un moment în care fermierii români se află într-o situaţie extrem de delicată cu activitatea grav afectată de secetă şi fără credite nu vor putea înfiinţa culturile pentru anul viitor. Deşi am demonstrat cu documente că dreptatea este de partea noastră, desigur au negat aceste demersuri care ne-au pus în situaţii foarte delicate şi au cerut discuţii în particular. Au mai spus că problemele se vor rezolva pe calea justiţiei, numai că înfiinţarea culturilor nu poate aştepta după procese care pot dura ani de zile, în timp ce noi riscăm falimentul.

Am mai cerut, de această dată reprezentanţilor Guvernului să schimbe legislaţia în vigoate în ceea ce priveşte părţile şi să nu mai existe clauze abuzive în contractele încheiate între fermierii români şi marii achizitori în timpul derulării acestora. Atunci când un fermier a încheiat un contract futures pentru achiziţii de cereale, fermierul trebuie să fie protejat de fluctuaţiile de preţuri.Chiar dacă nu am primit toate răspunsurile pe care ni le-am fi dorit, cred că această discuţie a fost una extrem de utilă, în urma căreia sperăm că am făcut un mic pas în ce priveşte schimbarea poziţiilor de forţă de pe care sunt trataţi în acest moment fermierii din România. Mă bucur că am reuşit să organizăm această întâlnire la iniţiativa Camerei Agricole, pentru că, am mai exprimat aceste gânduri, dorinţa mea este ca această Cameră Agricolă să devină pe viitor organismul reprezentativ al fermierilor români, o entitate care să-i sprijine în toate demersurile pe care le fac pentru a-şi pune în valoare munca de zi cu zi şi a-şi dezvolta activitatea desigur în scopul unic al dezvoltării agriculturii româneşti şi alinierea ei la standardele occidentale”, a încheiat Cornel Stroescu.

Politica