vineri, mai 10, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Agentul termic – agent fiscal, sau electoral ?

Mă fraţilor milă mi-e de voi ăştia de staţi la bloc. Mă, când mă gândesc cum vă îngheaţă oscioarele prin ăle ”cutii de chibrituri” zise apartamente, sau cum staţi încotoşmănaţi ca să nu vă cocârjaţi de frig cu căciuli în cap şi cu izmene pe sub treninguri, mai că mă ia şi pe mine cu tremurici, dar mă rezolv repede c-o ţuică de prună şi peste vreo 2, 3 săptămâni cu clasicul zaibăr.

Deh, aste e dacă sunteţi racordaţi, era să zîc remorcaţi, la sistemul de termoficare pentru a beneficia de ”gloriosul” agent termic, mai pe olteneşte – abur împins.

Deci e miercuri, nu? Vineri s-a anunţat prin Craiova că se fac probe şi de luni se bagă aburul împins prin ţevi, pentru ăi condamnaţi să trăiască la cheremul acestui sistem de încălzire pe perioada sezonului rece.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Mă fraţilor, că fusăi ieri prin Craiova pe la un nepot, mă frig rău la voi în căşi, da` rău. Zîsă nepotu'meu ăsta că aşa li se întâmplă în fiecare toamnă. Da' nu că n-au căldură e problema, că sunt dotaţi cu plăpumi, flanele, căciuli, ci că au. Păi da, că după ce le bagă abur prin ţăvi cică îi nenorocesc la buzunar.

Io-l şi întrebai, că nepotu'meu ăsta e şi el şugubăţ că doar e din neam, mă da` un fir aşa de căldură prin ăle calorifere trecu? Ăsta nărod zîce: ”nu bre, că n-am carnet de partid”. I-auzi la el, păi cum aşa. Păi cică în Craiova toţi administratorii şi preşedinţii de asociaţii sunt înregimentaţi politic, la cine – nu vru' să-mi zîcă, da' cică-i uşor de presupus că fură ocupaţi cu nu ştiu ce alegeri.

Mă mânca-v-aş ochii io unu' nu înţeleg lucrurile ăştia de boieri de oraş, că de, la bloc cică stau jmecherii. Ce legătură are aburu' împins cu partidele şi modul în care el se distribuie în cartiere şi dacă sunt sau nu preşedinţii şi administratorii membri nu ştiu cărei organizaţii politice?

Complicată viaţa asta la oraş, cu abur, gigacalorie şi milioane de lei la întreţinere şi cam totul devine o abureală grobiană cu atac direct la buzunarul cetăţeanului care iese şi mai ”dezbrăcat” după fiecare iarnă şi nu din cauză de prea cald, ci din motive de foarte sărăcit în bugetul familiei.

Ce nu înţeleg io, om di' la ţară, e cum să dai pe o lună întreţinerea la un apartament cu 2, hai 3 camere, cât dau eu pe lemne pentru toată iarna. Păi dacă e sistem modern şi civilizat de întreţinere bag sama că ar trebui ca şi costurile să fie mai mici decât la noi la ţară.

D-aia zîc că urâtă viaţă aveţi ăştia de staţi la bloc şi sunteţi amanetaţi acestui sistem de încălzire numit termoficare realizat prin mare abureală.

Abureala vine din modul în care această regie, la nivelul Craiovei, condiţionează furnizarea, preţul la gigacalorie şi toate lucrurile din interiorul şi exteriorul acestei unităţi de o culoare politică.

Io zîc că respectiva fabrică de împins aburi prin calorifere e una care se îndreaptă ”pas cu pas” spre dispariţie pentru că serviciile şi preţurile sunt rupte de realitate, iar oameni îşi pot rezolva simplu şi eficient problema încălzirii cu centrale de apartament, sau şi mai eficient cu centrale termice de grup, pe scară.

Io ce să vă mai zîc. Mie mi-e bine în casa mea, în curtea mea, în cămăruţa mea unde atât de molcom arde focul în sobă şi troznesneşte lemnu'. Vă urez o iarnă calduţă în case şi uşoară la buzunare.

Să auzim şi să citim numai de bine !

 

Politica