luni, mai 20, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Italienii au descoperit cozonacul: „Prăjitura românească nu este nici prăjitură de Crăciun, nici prăjitură cu prune”

Site-ul italian Agrodolce, dedicat culturii culinare, a publicat joi un amplu articol despre cozonacul românesc.

„Arată ca un amestec între un buștean de Crăciun și o prăjitură cu prune, tipică italiană. Dar este de fapt cozonac, o prăjitură românească specială pentru perioada Crăciunului. Cu o istorie și origini foarte vechi, există de fapt mai multe versiuni și rețete, multe dintre ele fiind transmise din generație în generație.
Există numeroase rețete și variante, atât de multe, încât fiecare familie o transmite din generație în generație pe a sa. În general, însă, este o prăjitură făcută din făină, zahăr, ouă, unt (sau ulei de floarea-soarelui sau de măsline), lapte, nuci, vanilie și cacao”, se precizează pe site.

„Să începem cu istoria și originile cozonacului. Acesta este o prăjitură cu drojdie, făcută din aluat împletit, umplută cu cacao și fructe uscate, tipică tradiției gastronomice românești. Se consumă adesea în timpul sărbătorilor de Paște și de Crăciun.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Se servește în timpul sărbătorilor și însăși prepararea sa face parte din ritualurile acestor festivități. Istoria ne spune că este o prăjitură aducătoare de noroc, un simbol al sociabilității și al convivialității, precum și al familiei și al împărțirii.

Forma sa este foarte particulară: acest tip de “panettone” românesc este făcut dintr-un rulou cu două capete care sunt răsucite în spirală, astfel încât să creeze un fel de împletitură. Cu toate acestea, este copt în forme de plum cake, astfel încât capătă aspectul acestuia din urmă.

Există atât de multe variante și rețete. Cel mai probabil, cele originale conțineau mai puține ingrediente, în timp ce în zilele noastre tindem să o îmbogățim cu noi gusturi și arome”, mai scrie site-ul, potrivit g4food.ro

Foto: pixabay

spot_img
spot_img

Politica