luni, mai 20, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

839 de foști parlamentari primesc pensie specială

Ultimele date furnizate de Camera Deputaților și Senat pentru Libertatea arată că în prezent sunt plătite pensii speciale între circa 2.000 de lei și aproximativ 11.000 de lei pentru 839 de foști deputați și senatori, iar numărul lor va crește, dat fiind că sunt depuse noi dosare de pensionare, scrie libertatea.ro

Reintrarea în plată a pensiilor speciale pentru foștii parlamentari a avut loc pe 12 decembrie 2023, după ce în Monitorul Oficial a apărut decizia CCR numărul 678, în care a fost explicat de ce eliminarea acestor venituri e posibilă doar pentru viitor, toți cei cu mandat complet până la 1 iulie 2023 putând fi beneficiari de indemnizație pentru limită de vârstă.

Secretariatul Camerei Deputaților preciza că numărul celor care beneficiază de pensii speciale, în calitate de foști deputați, este de 583, date aferente pentru luna februarie 2024.

Policlinica Buna Vestire Craiova

361 de foști aleși primeau bani pentru un mandat în Parlament, 159 de ex-deputați – pentru două mandate duse până la capăt, iar 63 pentru trei sau mai multe. La Senat sunt 256 de beneficiari de pensie specială: 141 o primesc pentru un mandat, 55 pentru prezența în două legislaturi, iar 60 – pentru trei sau mai multe legislaturi. Potrivit informațiilor de la Secretariatul Senatului, cuantumurile nete ale pensiilor sunt între 1.968 de lei și 10.951 de lei.

La Secretariatul Camerei Deputaților și-au depus dosarul pentru pensie specială nu mai puțin de 17 persoane după ce pe 12 decembrie 2023 a fost publicată în Monitorul Oficial Decizia 678/28.11.2023. Pe de altă parte, la Senat au apărut șase solicitări „în vederea obținerii indemnizației pentru limită de vârstă”, după publicarea în MOf a deciziei CCR.

Iar numărul pensiilor speciale va continua să crească (cu toate că treptat, prin cauze naturale, unele vor ieși din plată). Solicitanții au de partea lor decizia CCR, care precizează: pensiile în vigoare până la aprobarea legii de eliminare a acestora rămân în plată, dar își vor putea cere dreptul în continuare și parlamentarii cu cel puțin un mandat terminat înainte de 1 iulie 2023, indiferent când vor dori, o condiție fiind să aibă vârsta necesară de pensionare.

Conform calculelor Libertatea, cel mai tânăr parlamentar cu un mandat complet înainte de 1 iulie 2023 e Mara Mareș (născută în iunie 1992). Mareș va putea, dacă va dori să beneficieze de pensie specială, ca în 2055 să-și depună documentele. Printre foștii parlamentari care beneficiază de această indemnizație se numără Petre Roman și Gheorghe Funar.

Foto: arhivă


spot_img
spot_img

Politica