joi, mai 2, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Sindicaliștii, de acord cu amânarea discuțiilor până pe 15 septembrie

Discuţiile privind majorarea salariilor profesorilor, programate pentru luni, 24 august au fost amânate până pe 15 septembrie. Tema va fi pusă în discuții mai elaborate, a doua zi după începerea anului școlar. Ministerul Educației a decis acest lucru, motivând că nu se știe ce măriri se pot face pentru învățământ, totul depinde de legea salarizării și de Codul Fiscal.

Sindicaliștii din învățământul doljean au acceptat acest termen și nu consideră că totul a fost făcut în mod intenționat pentru a-i păcăli să nu mai dea curs unor proteste. Dacă nu se va ajunge la un acord, protestele pot începe oricând, chiar și în timpul anului școlar, consideră sindicaliștii.

„Așa cum s-a aflat din declarațiile pe care le-au făcut președinții Federațiilor din Educație nu s-a ajuns la nicio concluzie, s-a stabilit că încă vor să identifice soluții pentru a găsi partea financiară în buget astfel încât să apară niște majorări de aproximativ 15%, începând cu octombrie sau cel târziu noiembrie, adică înainte de a se aplica legea salarizării. Din poziția pe care am aflat-o de la domnul ministru aceste majorări ar conta cam 1,6 miliarde pentru bugetul de stat. Negăsindu-se astfel de soluții s-a propus amânarea discuțiilor după ce se discută Codul Fiscal zilele acestea. Dacă Codul Fiscal devine o certitudine atunci lucrurile vor avansa favorabil în învățământ. Oricum poziția mea este foarte clară, cred că Guvernul a greșit când a încercat să facă nișe majorări pompieristice, în diferite sectoare ale sistemului bugetar în condițiile în care toți așteptam să avem o lege a salarizării unice, care să se aplice. Cea pe care am avut-o anterior nu s-a aplicat. Chiar noi bugetarii am fi dorit să ne negociem pozițiile în aceste grile de salarizare așa cum le-am negociat la început și să se aplice legea salarizării care să fie permanentă. Ceea ce am aflat de la doamna Plumb este că acei coeficienți pe care noi i-am negociat rămân așa cum sunt, dar majorările salariale vor fi graduale, în 2016 va fi o creștere de 10 la sută, urmând apoi treptat până se ajunge la o majorare de 70%.Este pe undeva și o ambiguitate.Cert este că guvernanții ar fi trebuit să înțeleagă că nu se poate merge la infinit cu salariile acestea mizere care sunt în tot sistemul bugetar. Știm cum trăiesc niște oameni care au niște salarii modice, iar la vârf vreo 49-50 funcții și-au triplat salariile, ceea ce nu este normal. Regimul trebuia să fie la fel pentru toți”, a declarat Constantin Lungulescu, președintele Sindicatului din Învățământul Preuniversitar Spiru Haret, Dolj.

Policlinica Buna Vestire Craiova

 

În ceea ce privește boicotarea anului școlar, președintele Sindicatului din Învățământul Preuniversitar Spiru Haret, filiala Dolj, a menționat că protestele nu sunt niște decizii radicale ce se vor iniția ad-hoc. Grevele trebuie să aibă loc doar după consultarea tuturor membrilor de sindicat.

 

„În legătură cu boicotarea anului școlar este o chestiune delicată, noi nu prea

ne-am întâlnit cu oamenii, am discutat doar pe Facebook sau din declarațiile de presă, pentru că până la urmă dacă vrem să facem anumite acțiuni sindicale trebuie să avem și un accept al oamenilor pentru că acțiunile nu le inițiem noi liderii, facem doar ce ne zic oamenii din teritoriu după ce ne consultăm cu ei și după ce le arătăm situația.Nu pot eu să vin și să spun că vom face grevă. Împreună cu toți membri decidem, trebuie să avem niște semnături și adeziuni la formele de proteste pe care le propunem și decidem cu ei. Deocamdată așteptăm runda a doua de negocieri și să sperăm că se va întâmpla ceva, salariile din învățământ sunt modice, iar anul viitor se va duce la 1.200 lei, iar oamenii cu studii superioare care intră în sistem au salariile la limita celor necalificați. Nu se face să ai oameni cu studii superioare, calificați și să ai asemenea salarii mici și foarte mici”, a precizat Constantin Lungulescu.

Și președintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ ( FSLI), filiala Dolj, Constantin Rada a declarat că au acceptat răgazul impus de Guvern și că i se pare un termen adecvat, mai ales că totul depinde de Codul Fiscal și legea salarizării.

„Mi se pare normal amânarea acestor discuții din moment ce Guvernul a cerut răgaz pentru aprobarea codului fiscal. Este vorba de codul fiscal, discutăm de bugetul anului 2016, ori dacă nu are codul fiscal, nu are ce, dă o informație falsă, din acest motiv s-a amânat. Dacă vrem să boicotăm ceva, facem și la 15 septembrie și în ianuarie, școala se poate întrerupe oricând dacă se ajunge acolo. Am amânat de comun acord discuția pentru că între timp,un lucru este clar, va fi și va intra în vigoare legea salarizării bugetare. Noi vom continua discuțiile, pe 15 septembrie ne întâlnim la Guvern cu premierul, dar între timp discuțiile continuă la Ministerul Muncii pe legea salarizării. Ne vom întâlni pe 15 septembrie după aprobarea Codului Fiscal să vină să ne spună, da am posibilitatea pentru 2016 să acord la învățământ un buget care să-mi permită să…., totul este în funcție de acest cod fiscal.Noi avem un acord semnat cu Guvernul și urmează să pliem acest acord pe legea salarizării”, a declarat Constantin Rada.

 

 

Politica