vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Peste 10.000 carduri rămase nedistribuite la Dolj

Cardul naţional de sănătate devine de la 1  septembrie 2015, unicul instrument de decontare şi validare a serviciilor medicale în sistemul public de sănătate pentru asiguraţii cu vârsta de peste 18 ani. Cei care nu deţin însă un astfel de card pentru că nu a fost tipărit/emis pot beneficia de servicii medicale pe baza unei adeverinţe.

La sediul CAS Dolj, se află în prezent 10.295 carduri rămase nedistribuite.

“În cursul anului 2014, ne-au fost tipărite şi distribuite prin Poştă peste 400.000 de carduri naţionale de asigurat la nivelul judeţului Dolj. Din aceste carduri care au fost duse la domiciliu de operatorii poştali, 35.358 carduri naţionale de asigurat nu au putut fi livrate la domiciliu din varii motive de către operatorii poştali, acestea fiind returnate la sediul instituţiei. Până în prezent, din 19 ianuarie când a început distribuirea acestor carduri la sediul nostru, din numărul total de carduri returnate de Poştă, C.A.S. a predat: 13.481 carduri asiguraţilor care s-au prezentat la sediul instituţiei. Cu ajutorul medicilor de familie, au mai fost date 11.287 pentru pacienţii din listele proprii. La acestea se mai adaugă 295 cereri în curs de rezolvare, astfel încât la sediul C.A.S. mai sunt 10.295 carduri de distribuit pentru asiguraţii care, deocamdată, nu le-au solicitat”, a declarat Cristina Mîndreci, CAS Dolj.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Există, de asemenea, 2.598 cereri de card duplicat fiindcă au fost pierdute, distruse, furate sau au fost schimbate datele personale de identificare după data tipăririi cardurilor.

Procedura pentru a se înmâna un nou card este următoarea: se depune o cerere, o copie a actului de identitate, dovada calităţii de asigurat şi se achită suma de 15,50 lei – contravaloarea cardului, iar asiguratul va primi o adeverinţă de asigurat înlocuitoare a cardului, aceasta fiind valabilă 60 de zile, până ce persoana va primi prin poştă, la domiciliu, cardul-duplicat.

 

147 doljeni nu vor cardul din motive religioase sau de conştiinţă

 

C.A.S. Dolj a eliberat, de asemenea, un număr de 147 adeverinţe pentru persoane asigurate care au refuzat cardul din motive religioase sau de conştiinta, a căror valabilitate este 90 de zile.

Persoanele care au refuzat cardul vor prezenta o dată la trei luni dovada calităţii de asigurat în vederea emiterii unei noi adeverinţe.

Există şi posibilitatea în care o persoană a refuzat iniţial cardul, dar acum doreşte să-l recapete. Îşi poate recăpăta cardul de la sediul C.A.S. Dolj, acesta fiind operat în Sistemul Informatic de la starea de <blocat> la starea de <inactiv>, urmând ca persoana să îl activeze la medic. Asiguraţii care, din motive personale sau religioase, refuză utilizarea cardului de sănătate, vor depune o cerere în scris la casa de asigurări în care vor menţiona motivele refuzului şi vor restitui cardul de sănătate, în cazul în care l-au primit.  Accesul la servicii medicale se va realiza pentru aceşti asiguraţi în baza unei adeverinţe de înlocuire a cardului de sănătate cu termen de valabilitate 3 luni. Adeverinţa nu trebuie să rămână la furnizorul de servcii medicale, ea va fi prezentată ori de câte ori asiguratul solicită un serviciu.

Ce pot face asiguraţii care încă nu au primit cardul de sănătate

Asiguraţii care nu au intrat încă în posesia cardului pot să verifice dacă li s-a emis acest document prin accesarea  serviciului pus la dispoziţie de CNAS la adresa http://www.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html  sau se pot adresa caselor de asigurări de sănatate în evidenţa cărora se află pentru verificare şi, după caz, eliberarea cardului de sănătate.

Pâna la primirea noului card de sănătate, asiguraţii vor avea acces la servicii medicale în baza unei adeverinţe de înlocuire a cardului de sănătate ce li se va înmâna în momentul în care vor depune cererea pentru emiterea cardului duplicat.

Pentru asiguraţii care împlinesc vârsta de 18 ani şi/sau dobândesc calitatea de asigurat se generează automat din sistem comanda de tipărire şi distribuire a cardului de sănătate. Nu este necesară solicitarea în scris a  asiguratului pentru eliberarea cardului. Aceştia vor primi cardul naţional de sănătate prin servicii poştale, la domiciliul înscris în cartea de identitate.

Asiguraţii nu trebuie să facă demersuri pentru tipărirea cardurilor.

„Aceste carduri nu se tipăresc urmare a unei cereri, ci din oficiu, în baza unui registru de informaţii naţional a populaţiei, datele respective sunt transmise de CAS, Imprimeriei Naţionale, este un process permanent pentru persoanele care împlinesc vârsta de 18 ani sau /şi pentru persoanele care dobândesc calitatea de asigurat. Cardurile se distribuie prin Poştă la adresa de domiciliu din cartea de identitate a fiecăruia”, a menţionat Cristina Mîndreci.

Persoanele asigurate în sistemul de sănătate prin Casa Specială a Angajaţilor din Apărare, Ordine Publică şi Autorităţi Judecătoreşti – OPSNAJ la nivelul judeţului Dolj şi care nu şi-au primit până acum cardurile de sănătate trebuie să ştie că le găsesc la CAS Dolj.

Au fost primite, până la 13 august, 2.894 de carduri de la CASA OPSNAJ, iar CAS Dolj a distribuit 543, fiind în sediul CAS Dolj, încă 2351 carduri.

 

 

 

 

Politica