joi, mai 2, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

56 cadre didactice doljene s-au retras din examenul de definitivat

Examenul de definitivat s-a încheiat în judeţul Dolj fără incidente. Din cei 214 candidaţi cu drept de participare la examen, 13 au ales să nu se prezinte, iar 56 de cadre didactice au decis să se retragă din examen din motive personale.

Spre deosebire de alte examene, la Definitivat candidatul se poate retrage din proprie iniţiativă din examen si poate solicita anularea lucrării, pe baza unei declaraţii. În acest caz, el predă lucrarea şi foaia cu subiecte şi părăseşte sala după cel putin o oră, dar nu la mai mult de 3 ore de la deschiderea plicului cu subiecte. Astfel că lucrarea scrisă nu este evaluată, iar în statistici candidatul se consideră retras, cu dreptul de a se înscrie în sesiunea imediat următoare.

Nota obţinută la proba scrisă a definitivatului este nota la examen, chiar dacă iniţial au avut de trecut şi proba inspecţiei la clasă. Nota minimă de promovare a examenului este 8. Profesorii susţin examenul de definitivat pentru a dobândi dreptul de practică în învăţământul preuniversitar. Candidaţii se pot prezenta la definitivat doar în maximum 3 sesiuni, sustinuţe în cel mult 5 ani. Cei care pică definitivatul pot fi angajaţi în învăţământ doar pe perioada determinată, ca profesori debutanţi. În cazul în care un profesor care a luat titularizarea pică definitivatul în această perioadă de maximum 3 sesiuni, el pierde calitatea de titular, pentru că i se desface contractul de muncă încheiat pe perioada nedeterminată.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Spre deosebire de definitivat, titularizarea înseamnă angajarea profesorului într-o şcoală pe perioada nedeterminată. După definitivat, evoluţia în carieră se realizează prin gradul didactic II şi gradul didactic I. Rezultatele de la examenul de definitivat 2015 vor fi afişate pe 14 iulie. Candidaţii nemulţumiti de note pot să depună contestaţii pe 14 și 15 iulie, iar rezultatele finale vor fi afişate pe 18 iulie.

 

 

Politica