sâmbătă, mai 18, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Inspectorii sanitari au ieşit la control în sezonul estival

Direcţia de Sănătate Publică Dolj a desfăşurat mai multe acţiuni de control ce au avut ca scop protejarea sănătăţii şi a siguranţei cetăţenilor. De la începutul sezonului estival, inspectorii sanitari au aplicat o serie de amenzi şi avertismente cu privire la respectarea condiţiilor igienico-sanitare. În urma sesizărilor mai multor cetăţeni, DSP Dolj, a aplicat amenzi în valoarea de 3.000 de lei.

"Au fost soluţionate 17 sesizări ale cetăţenilor şi s-au aplicat trei sancţiuni: două amenzi în valoare de 3.000 lei, conform HG nr. 857/2011 şi un avertisment la persoane fizice, conf. OG2 /2001", a spus Nicolae Marcu , director DSP Dolj.

Unităţile de panificaţie şi patiserie, dar şi distribuţia de lactate luate în vizor

Policlinica Buna Vestire Craiova

Au fost efectuate controale şi cu privire la asigurarea siguranţei alimentare în unităţile de panificaţie şi patiserie, în mijloacele de transport public, dar şi unităţile de catering, aplicându-se sancţiuni pentru neefectuarea cursurilor de igienă.

"În vederea asigurării siguranţei alimentare şi a protejării sănătăţii populaţiei, s-au efectuat în perioada sezonului estival o serie de acţiuni de control, vizând următoarele activităţi: în cadrul Protocolului de cooperate pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale în domeniul depozitării şi comercializării produselor cerealiere şi a produselor de panificaţie s-a desfăşurat acţiunea tematică a Ministerului Sănătăţii nr. 323 84/ 13.01.2014 în luna iunie s-au verificat două unităţi de panificaţie şi un laborator de patiserie. În cadrul controalelor s-au verificat aspecte legate de respectarea normelor de igienă, de conformitate a produselor de panificaţie şi patiserie, în special de conformitatea aditivilor folosiţi în procesul de producţie. În acelaşi timp s-au verificat mijloacele de transport public, sub aspectul inscripţionării şi manipulării produselor la acest nivel. Nu s-au constatat neconformităţi majore. Verificarea respectării prevederilor legale privind funcţionarea unităţilor de catering care deservesc unităţi de învăţământ conform adresei Ministerului Sănătăţii nr. 33232/ 19.05.2015. S-au controlat cinci unităţi de catering, condiţiile igienico-sanitare fiind corespunzătoare. La unitatea aparţinând SC BMI-IMA SRL s-a aplicat o sancţiune contravenţională în valoare de 500 lei pentru neefectuarea cursurilor de igienă conform Ord. 1225/2003. Verificarea respectării prevederilor legale privind funcţionarea unităţilor de alimentaţie, restaurante, baruri, terase de alimentaţie publică din municipiul Craiova, inclusiv zonele de agrement. S-au efectuat opt controale. S-au verificat condiţiile de funcţionare a fabricii de înghețată aparţinând SC TOP GEL PROD SRL,neconstatându-se neconformităţi. De asemenea s-au aplicat 5 avertismente, conform prevederilor OG 2/2001 (trei avertismente unor persoane din administraţia unităţilor controlate şi două avertismente unor cadre medii sanitare din cabinetele medicale şcolare). În ceea ce priveşte verificarea conformării la prevederile OG 96/2002, privind distribuţia de produse lactate şi de panificaţie au fost controlate 8 unităţi de învăţământ fără a fi constatate neconformităţi ", a mai spus directorul DSP Dolj.

Două licee şi două grădiniţe sancţionate

Nici unităţile de învăţământ nu au scăpat de vizita inspectorilor sanitari. În cadrul acestora s-au efectuat mai multe teste de sterilitate şi salubritate, colectate din cabinetele medicale şi stomatologice, dar şi după suprafeţele blocurilor alimentare din unităţile de învăţământ.

"S-au efectuat trei recontroale, la termen, la două magazine mixte şi unitate de alimentaţie publică care au fost sesizate de nişte cetăţeni. Neconformităţile constatate la primele controale au fost remediate. În cadrul acţiunii tematice de control a MS, au fost verificate un număr de 25 unităţi de învăţământ preşco1ar,şcolar şI liceal, 16 blocuri alimentare, 8 internate şcolare, 3 chioşcuri alimentare din incinta unităţilor, precum şi 21 cabinete medicale şco1are şi stomatologice. Au fost prelevate 50 de teste de sterilitate de pe instrumentarul utilizat în cabinetele stomatologice şi 45 tese de salubritate de pe suprafeţele din blocurile alimentare, aferente uniităţilor de învăţământ verificate. Ca urmare a deficienţelor constatate au fost aplicate patru sancţiuni contravenţionale, conform prevederilor HG 857/2011 personalului blocurilor alimentare aferente Liceului Matei Basarab, Liceului Henri Coandă. Creşei cu program săptămânal nr. 6 şi Grădiniţei cu program prelungit nr. 52 din Craiova, pentru nerespectarea regulilor de igienă sanitară pe tot parcursul programului de lucru, precum şi trei sancţiuni contravenţionale unor agenţi economici din unităţilor de învăţământ (SC VINCUŢA SRL, SC REDMON SRL şi PODĂRŢĂ CĂTĂLIN ) pentru neînsuşirea noţiunilor fundamentale de igienă", a spus Nicolae Marcu.

Focare familiale de TIA cu Salmonella

În atenţia inspectorilor sanitari de la Direcţia de Sănătate Publică a intrat şi o femeie care a preparat neautorizat un tort, două familii înregistrând toxiinfecţie alimentară cu Salmonella.

"Pe Sistemul Rapid de Alertă (SRAAF) s-a înregistrat o toxiinfecţie alimentară(TlA) cu două focare familiale. Alimentul a fost un produs proaspăt de cofetarie- tort festiv, preparat de o persoană neautorizată din localitatea Calafat. Cele două focare familiale de TIA s-au înregistrat în localităţile Cetate şi Calafat, cu 14 îmbolnăviri, 9 persoane internate la Spitalul clinic de Boli Infecţioase Victor Babeş Craiova şi 5 persoane internate la domiciliu. Atât la examenul de laborator a materiilor fecale a doi dintre internaţi s-a constat prezenţa Salmonellei. Drept urmare persoana fizică neautorizată a fost sancţionată contravenţional cu amendă, conform HG.857/2011, art. 42 lit. h, cu 800 RON", a mai spus directorul DSP, Nicolae Marcu .

Două ştranduri neconforme

În judeţul Dolj figurează, la momentul actual 15 piscine şi ştranduri care funcţionează în baza declaraţiei pe propria răspundere, conform Ord. M.S. 1030/2009. De la începutul sezonului estival, Direcţia de Sănătate Publică(DSP) Dolj a desfăşurat o serie de acţiuni de control la nouă ştranduri şi piscine din Craiova, vizând condiţiile igienico-sanitare şi calitatea apei. Două dintre probele analizate nu au fost conforme din punct de vedere chimic.

"În perioadă 9.06. -22.06.2015 s-au verificat următoarele ştranduri şi piscine din Craiova: piscina ,,Valencia ”- PF I ION ILIE, ştrandul ,, Hanul Doctorului ”- ARVA SRL, piscina ,, Noa”- NOA M. BUSINESS SRL, piscina ,, Sânziana”- AQUATHERAPY SRL, piscina ,, Audents”- AUDENTS SRL, piscina ,, Krypton Sky Club”- COM CANT SRL, piscina "Plus Aqua" a PLUSAQUA WELLNESS SRL, piscina "Summer Club" – PARC ŞTRAND IMPEX SRL, "piscina Rorna"-FLORISDAN SRL. În cele 9 controale s-au verificat condiţiile igienico-sanitare şi calitatea apei de îmbăiere, s-au prelevat probe de apă de îmbăiere pentru examenul de laborator fizico-chimic şi bacteriologic. Rezultatele de laborator au demonstrat faptul că probele au fost conforme, cu excepţia a două probe aparţinând COM CANT SRL, neconformă din punct de vedere chimic: clor rezidual liber: 3.12 mg/l şi AQUATHERAPY SRL, neconformat din punct de vedere chimic având clor rezidual liber: 3,161 mg/1. Pentru aceste două neconformităţii s-au aplicat două avertismente, conf. OG nr. 2/2001. Prelevarea probelor de apă au avut caracter periodic şi s-au efectuat conform procedurilor standard de vigoare. În judeţul Dolj nu există zone naturale de îmbăiere supravegheate sanitar", a spus directorul DSP Dolj, Nicolae Marcu.

Planul de măsuri pentru caniculă, întocmit

De asemenea Direcţia de Sănătate Publică a întocmit planul de măsuri pentru atenuarea efectelor temperaturilor ridicate populaţiei şi a fost aprobat de Comitetul Judeţean de coordonarea situaţiilor determinate de caniculă, Lista persoanelor responsabile pentru intervenţie rapidă, precum şi Lista cu punctele de prim-ajutor pentru persoanele afectate din judeţul Dolj care vor fi active în cazul avertizărilor meteorologice, de caniculă , din perioada iunie- septembrie 2015. S-au inforrnat Spitalele publice din judeţul Dolj, Serviciul Judeţean de Ambulanţă Dolj, lnspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Oltenia” a judeţului Dolj, Medicii de Familie din judeţul Dolj cu privire la acţiunile întreprinse de către Direcţia de Sănătate Dolj.

 

 

spot_img
spot_img

Politica