vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Mai pot fi depuse cereri pentru biletele de tratament balnear

Pentru anul 2015, Casa Națională de Pensii Publice a stabilit un număr de 19 serii de alocare a biletelor de tratament. Prima serie a început în data de 19.02.2015, iar ultima serie are ca și dată de prezență în stațiune ziua de 1.12.2015. Astfel că, cei care își doresc să aplice pentru un bilet de tratament balnear oferit de Casa Județeană de Pensii (CJP) Dolj, încă o mai pot face.

Până în data de 22.06.2015, la Casa de Pensii Dolj au fost înregistrate peste 9.000 de cereri prin care se solicită acordarea de bilete de tratament. Mai exact, un număr de 9.225 de cereri au primit funcționarii CJP Dolj, iar perioada cea mai solicitantă în care sunt depuse cele mai multe astfel de cereri este aproximată, ca și anul trecut, perioada iunie-august.

Până în momentul de față, la nivelul Casei Județene de Pensii Dolj, în cadrul celor 9 serii alocate până în 18 iunie, au fost deja acordate un număr de 2.002 bilete de tratament, dintre care 1.664 bilete acordate cu suportarea unei contribuții și 338 de bilete acordate cu titlu gratuit.

Policlinica Buna Vestire Craiova

La această dată, cei interesați pot aplica pentru următoarele stațiuni: Amara, Bala, Buziaș, Băile Govora, Băile Olănești, Băile Tușnad, Călimănești-Căciulata, Covasna, Eforie Nord, Geoagiu-Băi, Mangalia, Moneasa, Neptun, 1 Mai, Pucioasa, Slănic Moldova, Slănic Prahova, Saturn, Techirghiol, Vatra Dornei, Voineasa și Sângeorz. 

Reguli de eliberare a biletului de tratament balnear

CJP Dolj eliberează biletul de tratament personal titularului în baza actului de identitate, însoțitorului pensionarului de invaliditate gradul I, asistentului personal al persoanei cu handicap persoanei care însoțește persoana cu handicap, dacă aceasta din urmă nu are asistent personal, în situația în care titularul nu se poate prezenta pentru ridicarea biletului.

Biletele de tratament se pot elibera, în cazuri excepționale, unei alte persoane, desemnate de către titular pe bază de procură autentificată, din care să rezulte că mandatarul este împuternicit să ridice biletul de tratament balnear.

Biletul de tratament se poate elibera și soțului persoanei beneficiare, în baza actelor de identitate ale soților și a certificatului de căsătorie.

Mediatizarea privind biletele de tratament se efectuează prin publicarea listelor cu seriile de alocare a biletelor la avizierele instituției, precum și pe site-ul acesteia, www.pensiidolj.ro.   

 

Criterii de selecție

Dacă până în anul 2010 singurul criteriu de acordare al biletelor de tratament balnear pensionarilor sau asiguraților era ordinea înregistrării cererilor, din anul 2010 biletele de tratament sunt repartizate în baza a mai multor criterii. Astfel că, de biletele de tratament balnear pot beneficia persoanele care au calitatea de pensionar al sistemului public de pensii, asigurat al sistemului public de pensii sau beneficiar al prevederilor unor legi speciale, cu caracter reparatoriu, care reglementează dreptul la bilet de tratament balnear prin sistemul public de pensii. Pe lângă aceștia mai există și ale categorii de persoane care pot beneficia de biletele de tratament oferite de Casa Județene de Pensii Dolj precum persoanele care dovedesc existența unei afecțiuni medicale care să necesite tratament balnear, în conformitate cu prevederile legale, iar un alt criteriu important este acela ca aplicantul să aibă domiciliul sau reședința în România.

Potrivit reprezentanților Casei Județene de Pensii Dolj, biletele de tratament se pot acorda numai în limita numărului locurilor de tratament balnear finanțat din bugetul asigurărilor sociale de stat și aprobat prin hotărârea guvernului.

Din totalul biletelor de tratament balnear repartizate pentru fiecare lună, 3% dintre acestea rămân la dispoziția conducerii casei teritoriale de pensii, pentru soluționarea unor cazuri medicale grave, cazuri sociale deosebite care necesită tratament balnear în regim de urgență.

Din biletele de tratament rămase beneficiază atât pensionarii, cât și asigurații. Procentul în funcție de care biletele sunt distribuite biletele de tratament balnear este de cel puțin 80% bilete acordate pensionarilor și până la 20% bilete pentru asigurați.

 

Criterii de acordare a biletelor

Criterii specifice de acordare a biletelor de tratament balnear cu suportarea unei contribuții individuale:

Dacă aplicantul a beneficiat de bilet de tratament balnear în ultimii 2 ani; categoria de pensie a beneficiarului;

Cuantumul total brut al drepturilor de pensie.

Criterii specifice de arondare a biletelor de tratament balnear pentru asigurați, cu suportarea unei contribuții individuale:

– Dacă a beneficiat de bilet de tratament balnear în ultimii 2 ani;

– Nivelul câștigului brut de natură salarială realizat, respectiv al venitului lunar asigurat, care au costituit baza de calcul a contribuției de asigurări sociale.

 

Criterii specifice de acordare a biletelor de tratament balnear cu titlu gratuit, pentru beneficiarii de drepturi în baza unor legi speciale:

 

1.  Dacă a beneficiat de bilet de tratament balnear în ultimii 2 ani;

2. Cuantumul total brut al drepturilor de pensie + drepturi bănești prevăzute în legi specifice.

 

În anul 2014 biletele de tratament au fost acordate în cadrul celor 19 serii stabilite de către CNPP București. În același an, la CJP Dolj au fost înregistrate un număr de 14.082 cereri prin care se solicita acordarea de bilete de tratament. În cadrul celor 19 serii au fost alocate de CJP Dolj un număr de 7.753 bilete de tratament, iar dintre acestea au fost valorificate 7.752. astfel că, se poate observa că la nivelul anului trecut, cererea a fost aproape dublă față de ofertă. 

Politica