marți, aprilie 30, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Pădurile Doljului, slab păzite

În judeţul Dolj nu se taie ilegal pădurile, în schimb la capitolul împăduriri suntem deficitari. Este afirmaţia făcută de Gheorghe Călinoiu-comisar şef Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu Dolj, miercuri, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural. Comisariatul Judeţean Dolj al Gărzii Naţionale de Mediu desfăşoară acţiuni de verificare şi control privind respectarea legislaţiei de mediu atât în Ocoalele Silvice cât şi la operatorii economici care licitează şi exploatează masă lemnoasă pe raza judeţului. Pe raza judeţului Dolj în cadrul Direcţiei Silvice Dolj desfăşoară activităţi de exploatare masă lemnoasă un număr de circa 25 de agenţi economici cu sediul social în judeţul Dolj şi în alte judeţe.

”În activitatea desfăşurată de Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu, am descoperit că aceşti operatori economici care exploatează masa lemnoasă din pădurile din judeţul Dolj o fac numai în baza actelor normative, care le dau acest drept, adică autorizarea de exploatare pe care o emit ocoalele silvice şi autorizaţia de mediu pe care o emite Agenţia pentru Protecţia Mediului. Garda de Mediu nu are competenţe în ceea ce priveşte controlul asupra modului cum se taie lemnul din pădure, ci numai Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic, dar noi urmărim cât şi cantitatea care trebuie tăiată conform actelor care se eliberează, având în vedere punerea în valoare a suprafeţei, a terenului care se exploatează. Atunci Garda de Mediu trebuie să vină în colaborare şi într-un control comun cu aceste două instituţii, astfel încât aceste aspecte care ar putea să fie dincolo de limita legală să fie surprinse şi sancţionate”, a declarat Gheorghe Călinoiu, comisar şef, Comisariatul Judeţean Dolj al Gărzii Naţionale de Mediu.

Pădurarul trebuie să fie prezent, atunci când se taie suprafeţe, pentru a evita tăierile ilegale

Policlinica Buna Vestire Craiova

Garda de Mediu nu a primit sesizări că se efectuează tăieri ilegale de pădure.

”Din punct de vedere al Gărzii de Mediu, la nivelul judeţului Dolj nu au fost sesizări privind tăieri legale, dacă au fost, erau cu caracter izolat, îmi amintesc, aici la Călăraşi, acum un an sau doi, s-a tăiat o suprafaţă mică, neînsemnată de salcâm, care a ridicat mari probleme acolo, salcâmul fiind proprietate particulară, nefiind sub Direcţia Silvică, însă noi nu am avut cunoştinţă de aceste tăieri. Fac referire la aceste tăieri, pentru că este cunoscut că în ţară s-a tăiat dincolo de limita legală, nu că trebuie să ne acordăm vreun merit, dar aceste trei instituţii care colaborează şi gestionează acest fond forestier eu zic că şi-au făcut treabă, e bine că nu am avut aceste situaţii să vedem suprafeţe de păduri rase de pe suprafaţa pământului, cum se văd în alte părţi. Lucruri care am dori să nu se mai întâmple. Din punct de vedere al Gărzii de Mediu nu s-a surprins în teren că apar operatori economici din acest domeniu să taie lemnul fără să fie autorizaţi. Dacă este autorizat, atunci, el ştia ce are de făcut şi să taie sub directa supraveghere a reprezentantului Ocolului sau al pădurarului, mai bine zis. Nimic din picioare nu se taie până nu este pădurarul la faţa locului. Lucru care ne-a ferit de acele tăieri ilegale”, a precizat Gheorghe Călinoiu.

Suntem deficitari la împăduriri

Pădurile ar fi salvate de la tăiere, dacă ar fi supravegheate de Jandarmerie, este de părere comisarul şef al Gărzii de Mediu Dolj.

 ”La nivelul judeţului Dolj suntem deficitari la împăduriri. Anul acesta suntem pe locul doi privind fondurile ce s-au alocat ca să se facă împăduriri, judeţul Dolj a primit fonduri importante pentru aceste împăduriri. Aş dori să cunosc situaţia de la nivelul Direcţiei Silvice, dacă se respectă graficul de împăduriri şi dacă se realizează. În rest, încă o dată, mă repet, că la nivel de ţară, este o problemă sensibilă că a apărut un nou Cod Silvic, care trebuie să fie pus în aplicare, trebuie respectat, la care să găsească soluţii în care pădurea să fie bine păzită. La paza pădurilor suntem puţin deficitari, ca urmare a faptului că sunt convins că Direcţia Silvică nu are personalul suficient pentru a efectua această pază. Vă spunem şi într-un cadru oficial că bine ar sta pădurile în picioare când erau sub competenţa Jandarmeriei, am discutat şi la nivelul conducerii şi cu jandarmi care îşi fac serviciul, la dumnealor, fiind o instituţie operativă cu grad mare de mobilitate, toate situaţiile se rezolvau prompt şi exista acea frică a pădurii. Cred că aici sunt problemele noastre, să avem pază, să avem gestionarul şi să se respecte întocmai normele care reglementează activitatea de exploatare”, a afirmat Gheorghe Călinoiu.

În replică, directorul Direcţiei Silvice a precizat că întotdeauna au existat colaborări cu Inspectoratul de Poliţie şi cu Jandarmeria şi că au intervenit atunci când a fost nevoie pentru a păstra pădurile. În ceea ce priveşte situaţia împăduririlor că Doljul este deficitar la acest capitol, directorul Direcţiei Silvice a prezentat care este stadiul programului de împăduriri.

400 de hectare de împădurit în 2015

”Tot timpul a existat o colaborare cu Inspectoratul de Poliţie cu Jandarmeria.În noul Cod Silvic, jandarmeria chiar o să aibă permisiunea să facă controale de circulaţie a materialului lemnos, un lucru foarte bun, un sprijin destul de mare pe care tot timpul l-am avut. Au existat şi situaţii punctuale de tăieri ilegale, dar nu e vorba de defrişări, de lucruri la nivel mult mai mare. Referitor la împăduriri, Direcţia Silvică are un program anul acesta de 400 hectare de împăduriri integrale şi 206 de regenerări naturale. În primăvară s-au împădurit 71 hectare, iar la regenerări naturale s-au realizat 94 hectare, diferenţa urmează a se realiza în toamnă. Deci nu se pune problema fondurilor. Fondurile sunt asigurate de Regia Naţională a Pădurilor din fondurile de conservare, media la nivel de ţară pentru această activitate”, Silvestru Nuţă, director Direcţia Silvică.

De asemenea şi prefectul judeţului Dolj, Nicolae Sorin Răducan, a recomandat să existe o colaborare permanentă cu cele două instituţii de competenţă în domeniul pădurilor, pentru că ”dacă colaborarea va fi bună şi rezultatele vor fi fructuoase”.

 

Politica