vineri, mai 17, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Ceartă pe indemnizaţiile reprezentanţilor din CA

În şedinţa Consiliului Local Craiova, desfăşurată ieri, Dan Cherciu a acuzat salariile mari, pe care le au reprezentanţii CL în consiliile de administraţie ale regiilor din Bănie

Consilierul local Dan Cherciu consideră că indemnizaţiile ar trebui să fie modice, 20-30 de lei, nu 1.600-1.800 de lei, aşa cum sunt acum.

„Sunt prinse şi indemnizaţiile reprezentanţilor noştri în consiliile de administraţie. Am aflat nivelul acestor indemnizaţii şi vă spun sincer că mi se par revoltător de mari. Atâta vreme cât un reprezentant în Consiliul de Administraţie la Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public are o indemnizaţie lunară undeva la peste 1.600 de lei, un reprezentant al nostru la Compania de Apă are o indemnizaţie de peste 1.800 de lei, în condiţiile în care la sfârşitul anului beneficiază de încă 50 la sută, gândiţi-vă că o astfel de persoană ajunge undeva la 2.500-2.700 de lei. Venituri care depăşesc cu mult salariul unui funcţionar în Primăria Craiova. Am informaţii că unii nu se mulţumesc cu aceste salarii şi cer şi alte beneficii privind tehnica de calcul. Un astfel de reprezentant primeşte de cinci ori mai mult salariul decât al unui consilier local. Propunerea mea este să găsim o modalitate ca acest venit să fie plafonat la un nivel rezonabil, care să reflecte cu adevărat efortul, pe care îl depun respectivii. Ţin să vă reamintesc că în mandatul trecut această indemnizaţie era plafonată la 1 la sută din salariul directorului şi acum s-a ajuns undeva la 20 la sută. Este nepermis. Cum s-a putut funcţiona cu oameni care primeau 20, 30 de lei, cred că se poate funcţiona şi în continuare cu venituri similare”, a afirmat Dan Cherciu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Primarul Lia Olguţa Vasilescu a avut o replică tăioasă şi scurtă: „Domnule Cherciu, sunteţi consilier local, aţi putea redacta dumneavoastră un proiect în acest sens”.

 

Radu Preda: Sumele sunt prevăzute de lege

Aceasta a fost completată de city-managerul oraşului, Radu Preda, care nu consideră că sumele încasate de reprezentanţii primăriei în Consiliul de Administraţie al regiilor nu sunt mari.

„Sumele sunt prevăzute în lege cuantumurile pe care le stabilim, în plus, aceste persoane au criterii de performanţă. Aşa cum au bonusuri dacă îndeplinesc toate condiţiile stabilite de Consiliul Local, tot la fel au şi penalizări dacă nu reuşesc acest lucru. Oamenii răspund pentru tot în faţa statului român, în relaţia cu furnizorii, nici nu cred că din punct de vedere legal se poate plafona indemnizaţia la nivelul Consiliului Local”, a declarat Radu Preda.

Dan Cherciu a revenit spunând că se va interesa dacă indemnizaţiile sunt prevăzute de lege şi că nu este de acord cu argumentul legat de responsabilitatea pe care o au administratorii, că gestionează sume mari de bani. “Ar însemna că noi, consilierii, care avem pe mână sute de milioane de lei, ar însemna să plecăm acasă cu mulţi bani şi să fie cea mai bănoasă meseria de consilier local”, a mai spus Dan Cherciu.

De altfel, consilierul Pavel Badea a intervenit pe explicaţiile lui Radu Preda, apreciind că tragerea la răspundere a reprezentanţilor CL în CA-uri este relativă: ”Dacă o să răspundă şi ăştia de acum aşa cum au răspuns şi cei dinainte, făcând referire la ce s-a întâmplat la Termo, este destul de trist.

Nici Olguţa Vasilescu nu s-a lăsat mai prejos.

Ar fi preferabil să răspundă toţi cei vinovaţi. Dacă nimeni nu a sesizat de atâţia ani problema de la Termo, pe care am preluat-o cu 50 de milioane de euro datorie, înseamnă că cineva a greşit”, a încheiat primarul Craiovei.

 

 

Politica