duminică, mai 19, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Alaiul căluşului oltenesc , la joc prin Craiova

Consiliul Judeţean Dolj şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local Craiova organizează în Duminica Rusaliilor, 31 mai 2015, începând cu ora 9:30, Alaiul Căluşului Oltenesc, ediţia a XVII-a.

 

Opt cete şi 80 de căluşari din judeţul Dolj se vor reuni în Piaţa Mihai Viteazul şi vor porni în alai spre Parcul Nicolae Romanescu, unde vor prezenta craiovenilor dansul ritualic. Vor participa cetele de căluşari: Basarabi – Calafat, Coţofenii din Dos (sat Potmelţu), Dăbuleni, Giurgiţa, Goeşti, Pieleşti, Sopot (sat Pietroaia), Şimnicu de Sus (sat Leşile).

 

An de an, în săptămâna Rusaliilor, judeţul Dolj trăieşte din plin bucuria tradiţionalei întâlniri a cetelor de căluşari prin satele sale, dar şi la oraş unde, pe străzi, în pieţe şi târguri, căluşarii însoţiţi de clinchete de clopoţei şi strigătul inconfundabil de “hălăişa” împart pelin şi voie bună, dar şi speranţa că răul ne va ocoli în toate.(prof. Nicolae Dumitru)

Policlinica Buna Vestire Craiova

 

„Jocurile jucate de căluşari erau Floricica, Frumuşica, Crăiţele, Sârba din Căluş, Calul, Boiereasca. Căluşul se juca în gospodăriile în care erau primiţi. În timpul jocului, mutul (gogoriţa) se lua după copii, după fete . Gogoriţa avea un butoi în care strângea vin şi o prăjină  mare cu care umbla la cârnaţii atârnaţi la streaşina casei, sub polată. Când jucau Calul, crăiţa fura ciomagul unuia dintre căluşari. Atunci se ciocneau bâtele, jucătorul era pedepsit pentru pierderea ciomagului. La Boierească se prindeau în joc şi crăiţa şi gogoriţa” – Cetate;„Înaintea începerii jocului se ciocneau bâtele” – Gogoşu;

„Jocul cel mai important era Hora Căluşului” – Valea Stanciului.

(Ion Ghinoiu – „Căluşul” – istorie şi documente, Slatina 2003)

 

 

spot_img
spot_img

Politica