sâmbătă, mai 18, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Copii îngroziţi de ”Calvarul” de la Craiova

Un film cu tentă sexuală a rulat, vineri, în proaspătul Centrul Vechi al Craiovei, la deschiderea Festivalului Filmului European, acolo unde erau prezenţi şi foarte mulţi minori. „Calvarul” este numele filmului cu pricina, regizat de John Michael McDonagh.

Dacă citeşti descrierea nu bănuieşti nici măcar o secundă că filmul va începe cu cele mai nepotrivite replici pentru a fi rulat în spaţiu deschis. Ce e drept, pare un film dur, dar s-a dovedit a fi de-a dreptul şocant.

Un film cu mai multe faţete: momente foarte comice se împletesc cu momente meditative şi izbucniri de ostilitate şi violenţă. Părintele James este un preot bun şi integru. Într-o zi, un bărbat îi spune la confesional că îl va ucide tocmai pentru că nu a făcut nimic rău. James are răgaz o săptămână pentru a-şi aranja afacerile, timp în care ajută sufletele pierdute din parohie în vizite ce ar trebui să scoată la iveală şi posibilii suspecţi. Pregătirea lui pentru moarte este complicată şi de sosirea fiicei sale, care tocmai a trecut printr-o tentativă de sinucidere”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Aceasta este rezumatul filmului oferit de www.ffe.ro, site-ul oficial al Festivalului Filmului European, însă, replicile de început i-au făcut pe părinţi să pună mâna la ochii copiilor.

“Am gustat prima dată material seminal, când aveam 7 ani. (…) Am fost violat de un preot la vârsta de 7 ani. Oral şi anal cum se spune în dosarele de judecată. Acest lucru a durat 5 ani. La fiecare două zile, timp de 5 ani. Am sângerat foarte mult, după cum îţi poţi imagina. Am sângerat extrem de mult”, spune unul dintre personaje în începutul filmului

Aşadar, organizatorii şi anume: Institutul Cultural Român şi Reprezentanţa Comisiei Europene în România, cu sprijinul ambasadelor şi institutelor culturale europene de la Bucureşti, al Uniunii Cineaştilor din România, sub egida EUNIC Bucureşti, au fost criticaţi de părinţii care şi-au luat cu ei şi odraslele pentru a viziona filmul.

“Dacă ştiam, nu veneam cu copilul. Mi-a fost ruşine să îl las să privească pentru că ştie să citească, are 9 ani. Am plecat mai devreme. Cred că nu e un film potrivit care să fie accesibil şi copiilor”, a spus o mămică.

“E greşeala mea că nu m-am documentat înainte despre film. Nu mă aşteptam să înceapă filmul în maniera aceasta. Un film dur pentru cei de până în 16 ani. Nu ar fi trebuit să fie proiectat în aer liber. O fată de 13 ani nu cred că ar trebui să vadă filmul acesta. Mă uitam la fiica mea şi vedeam că îi este ruşine, nu prea se uita la film, ar fi vrut să plece”, a mărturisit un părinte.

Cu două premii, unul la Berlin, “Premiul juriului ecumenic (secţiunea Panorama)” şi altul la TIFF, „Premiul FIPRESCI”, ambele câştigate anul trecut, Filmul “Calvarul”, în regia lui John Michael McDonagh este apreciat de site-ul de referinţă al cinefililor, IMDB.com, cu o notă de 7,5, notă bună pentru un film.

Aşadar, Institutul Cultural Român ar trebui, pe viitor, să fie mai atent unde proiectează filmele, pentru că nu toate sunt potrivite pentru a fi vizionate de toate categoriile de public.

 

Opinia psihologului

“Nu se recomandă pentru copiii de 12 ani vizionarea de scene violente sau cu sexualitate. Însă limbajul cu tentă sexuală este deficitar pentru copii. Copiii nu au toate mecanismele psihice necesare pentru a înțelege partea sexuală….trivialitatea…și devianțele. Ei iau totul mecanic și dur. Dacă nu sunt informați de către părinți cu privire la film…nu au o educație sexuală specifică vârstei lor. Există un pericol mare ca acel copil să nu aibă empatie, sentimente față de persoana de sex opus.”

Mihail Jianu, psiholog

 

spot_img
spot_img

Politica