vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Capitala Olteniei, Capitala României pentru o zi

Întâlnire istorică la Craiova. Bănia a fost gazdă pentru premierii României, Bulgariei şi Serbiei. Cei trei oficiali au purtat discuţii despre proiectele comune din mai multe domenii.

Vineri, 24 aprilie, circulaţia din oraş a fost “paralizată” din cauza vizitei celor trei premieri. Programul acţiunilor a început în jurul orei 11.30, cu întâlnirea primului-ministru Victor Ponta cu premierul Serbiei, Aleksandar Vučić.

Apoi, Victor Ponta a avut o întrevedere trilaterală cu premierii Serbiei, Aleksandar Vučić şi al Bulgariei, Boyko Borisov.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cei trei oficiali au avut întâlniri la Muzeul de Artă şi la sediul Primăriei Craiova, unde au vorbit despre construirea unor relaţii solide între cele trei ţări.

Edilul-şef al urbei a profitat de ocazie şi a cerut vecinilor noştri să sprijine Craiova pentru a deveni Capitală Culturală Europeană în anul 2021.

“Domnule prim-ministru Aleksandar Vučić, domnule prim-ministru Victor Ponta, domnule prim-ministru Boyko Borisov, bine aţi venit în oraşul aristocraţior secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea şi în oraşul  care, sperăm noi, va deveni «Capitală Culturală Europeană în anul 2021». Aţi fost oaspeţii palatului Jean Mihail care a adăpostit unele dintre cele mai importante momente din ultimul secol în relaţiile româno-bulgaro-sârbe, dacă ne gândim numai la tratatul semnat în 1940 la Craiova, între Bulgaria şi România sau la tratatul semnat în 1944 între Serbia şi Bulgaria. Astăzi (n.r. – 24 aprilie), se consemnează o nouă filă de istorie, şi anume semnarea tratatului trilateral între România, Bulgaria şi Serbia, tot la Craiova şi, sperăm din tot sufletul, ca autostrada Calafat-Vidin-Zajecar-Paracin, gândită de premierul Victor Ponta, să se concretizeze pentru că este aşteptată de toţi românii din sudul României, care ar avea acces direct către Sofia şi Belgrad. Vreau să vă asigur, domnilor prim-miniştri, de toată gratitudinea oraşului Craiova şi să vă cer sprijinul pentru stabilirea parteneriatului cu oraşele Vidic şi Zajecar în vederea unui schimb cultural şi turistic. Craiova candidează alături de întreaga regiune Oltenia la titlul de Capitală Culturală Europeană, dar ne dorim ca fraţii noştri din Vidin şi Zajecar să ne fie alături, iar turiştii europeni să poată vizita oraşe din ţările dumneavoastră cu care ne dorim o legătură cât mai strânsă. Sper ca vizita pe care aţi făcut-o la Craiova să nu fie ultima.” – Lia Olguţa Vasilescu primarul Craiovei

Primul ministru al României, Victor Ponta, a apreciat Craiova şi a recunoscut că nu întâmplător a fost ales acest oraş pentru aceste întâlniri.

“ Un moment special pentru oraşul Craiova, un moment în care trei miniştri din trei ţări vecine şi prietene se strâng aici în această locaţie istorică. Vreau să mulţumesc pentru primire şi celor doi prim-miniştri, care au acceptat ca această întâlnire să aibă loc la Craiova, un loc cu importante semnificaţii şi simboluri. Este un oraş în care în urmă cu 75 de ani se încheiau tratate pentru a pune capăt războaielor şi conflictelor. Au trecut de atunci câteva generaţii şi am vrut să marcăm la Craiova faptul că România, Bulgaria şi Serbia sunt în acest moment prietene, au obiective comune, proiecte comune şi că împreună putem fi mult mai puternici, putem să asigurăm popoarelor noastre o viaţă mai bună şi un viitor mai sigur,” a punctat Victor Ponta.

Premierul României a vorbit despre temele  abordate împreună cu ceilalţi omologi ai săi din Serbia şi Bulgaria.

“În primul rând, Bulgaria şi România împlinesc opt  ani de când suntem membri ai UE. A fost cea mai importantă decizie pe care Bulgaria şi România au luat-o şi consider că apartenenţa la UE este nu perfectă, nu uşoară, dar este cea mai bună proiecţie politică pentru România şi pentru Bulgaria. Vreau să afirmăm împreună cu primul ministru Borisov sprijinul total şi necondiţionat pentru efortul şi demersul Serbiei de a deveni membră a UE. În al doilea rând, vreau să vorbesc importanţa proiectelor comune de infrastructură. Ne leagă, bineînţeles, Dunărea şi Strategia Dunării, care pot atrage investiţii şi proiecte importante, dar trebuie să avem proiecte comune în ceea ce priveşte transportul, infrastructura rutieră, autostrăzi, drumuri, poduri, care să lege cele trei ţări şi mai ales infrastructura energetică. Energia este cea mai eficientă armă şi cel mai important mijloc de dezvoltare şi împreună, Bulgaria, Serbia şi România, trebuie să accelereze proiectele de infrastructură energetică, care să ne permită să fim conectaţi, să avem acces piaţa europeană şi mondială şi să oferim economiei din cele trei ţări energie sigură şi la preţuri competitive. În al treilea rând, Bulgaria, Serbia, România trebuie să fie mai coordonate şi mai unite decât până acum în toate demersurile pe care le facem pe plan european. Povesteam că avem un exemplu de succes al unor altor ţări vecine din Europa, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria care, reunite în Grupul de la Vişegrad, de mult timp deja, au fost foarte eficiente şi sunt în continuare foarte eficiente în promovarea intereselor lor şi proiectelor lor regionale. În egală măsură mi-aş dori ca azi, la Craiova, să punem bazele unei colaborări accentuate între Bulgaria, Serbia şi România, dacă vreţi, în timp să fie «Grupul de la Craiova», la fel ca şi Grupul de la Vişegrad, un grup de trei ţări, care se sfătuiesc, care au poziţii comune, care au proiecte comune şi care se sprijină,” a mai spus Victor Ponta.

 

Se doreşte autostradă Bucureşti – Sofia – Belgrad

Atât premierul Bulgariei cât şi cel al Serbiei au vorbit despre importanţa unor drumuri care să lege cele trei ţări.

“Sunt foarte mişcat de ceea ce am văzut în Craiova şi încă o dată vă mulţumesc pentru o bună primire. În ceea ce priveşte întâlnirile trilaterale de astăzi, suntem Bulgaria, România şi Serbia, aş vrea să spun că sunt trei chestiuni despre care s-a discutat şi am căzut de acord şi putem semna, iar acele lucruri garantează un viitor mai bun, chiar şi spre terţe ţări. În primul rând, datorăm lui Victor Ponta denumirea de «Grupul de la Craiova», aşa cum s-a propus. În ceea ce priveşte infrastructura, dorinţa mea este să văd o autostradă din Bucureşti spre Sofia şi spre Belgrad. Sper ca în 2016 să terminăm autostrada spre Belgrad. Acum lucrăm activ la autostrada Hemus, şi la noua autostradă Ruse-Bucureşti. Dincolo avem autostrada Struma, care merge spre Sofia şi pleacă spre Vidin-Calafat, spre podul Dunării, iar acea legătură ne dă posibilitatea să ajungem la portul din Solum, de acolo până în Bosfor, iar la Belgrad permitem să aibă o ieşire la Marea Neagră. Îi mulţumesc premierului sârb pentru că lucrează foarte activ în această direcţie, pentru faptul că putem avea o viteză de 160 km/h şi cu toate proiectele de infrastructură, putem să ajungem şi până la Beijing. În ceea ce priveşte apartenenţa la Europa, noi, cele trei ţări, avem şansa rară să ne ocupăm de aceste proiecte, care să fie bune pentru toată Europa. Referitor la sprijinul pentru Serbia, ştim foarte bine că, în urmă cu 70-80 de ani, aici existau războaie în regiune, care nu au adus nimic bun. Acum folosim Craiova, pentru că aici s-au semnat foarte multe acorduri între Bulgaria şi România. Noi acum vom pune în faţă pacea şi nu războiul, să clădim, să investim, să investim în clădiri, să investim în eficienţă energetică. Sprijinim candidatura Serbiei pentru apartenenţa la UE, între Bulgaria, Croaţia, Slovenia să avem o ţară care, de asemenea, este membru în Uniunea Europeană. Noi, împreună cu România, suntem gata să oferim sprijin prin toate mijloacele colegilor din Serbia, “ a afirmat Boyko Borisov.

Primul ministru al Serbiei, Aleksandar Vučić a vorbit despre stadiul în care se află drumurile spre Bulgaria şi România.

“Am discutat despre proiecte importante din aceeaşi sferă, şi anume sfera energetică, sfera transporturilor şi despre alte proiecte de infrastructură. Noi, până în 2016, încheiem drumul din Belgrad spre graniţa cu Bulgaria. Cu Bruxellesul am stabilit ca pentru Belgrad–Vršac–Timişoara, credem că începem anul viitor lucrările şi cred că putem să facem foarte multe împreună în proiectele de infrastructură. Am vorbit despre Strategia Dunării, de acţiunile comune pentru transportul pe Dunăre şi putem să concretizăm acest proiect. Cred că şi în ceea ce priveşte domeniile politic, social, economic şi alte domenii vom merge pe drumul de integrare europeană şi vom obţine foarte multe lucruri. Rămâne să formalizăm toate aceste proiecte, să fim deschişi şi pentru alte ţări care vor să ni se alăture, însă acestea trei au 40 de milioane de locuitori, 40 de milioane locuitori înseamnă un teritoriu strategic la Răsăritul Europei, aceste trei ţări vor aduce multe avantaje, avem multe posibilităţi şi vom obţine nişte rezultate excepţionale. Ca să fim sinceri, cred şi în reuniunea de la Craiova şi în formarea Grupului de la Craiova,” a declarat şi Aleksandar Vučić.

 

Craiova are nevoie de câteva clădiri importante”

Premierul României, Victor Ponta, a profitat de vizita la Craiova pentru a vedea stadiul lucrărilor la clădirea unde va fi noul tribunal.

“Am fost împreună cu ministrul Justiţiei, preşedintele CSM-ului şi câţiva dintre magistraţii de aici, de la Tribunalul Dolj, să văd stadiul construcţiei pentru noul tribunal. Era absolut necesar, vedeţi şi dumneavoastră ce condiţii au. Proiectul a început anul trecut, se termină anul acesta, slavă Domnului pentru că se poate să se lucreze destul de repede şi bine şi nu pot decât să adaug că realmente Craiova avea şi are nevoie de câteva dintre instituţiile şi clădirile importante pentru a se dezvolta în continuare. Dacă tot a fost astăzi capitala regiunii, aici la Craiova, cu premierii sârb, bulgar, guvernul României, dincolo de partea cu sala de sport, Craiova are, şi semnăm zilele acestea pentru stadion, spitalul regional pe fonduri europene şi tribunalul, care e aproape gata. Acestea sunt câteva din lucrurile care trebuiau făcute, iar asta înseamnă că oraşul şi regiunea se pot dezvolta în continuare. Este un proiect mai mare, nu este o chestie punctuală doar pentru Craiova, este un împrumut luat de la Banca Mondială pentru modernizarea instanţelor şi aşa cum vă spunea domnul ministru Cazanciuc avem alte instanţe, Ploieştiul, Sibiul care sunt în acest proiect pentru că ne trebuie pentru instituţiile de justiţie, aşa cum ne trebuie pentru spitale, pentru şcoli, ne trebuie infrastructură modernă,” a afirmat Ponta

Acesta a vorbit şi despre scăderea TVA-ului: “Am vorbit şi apreciez efortul jurnalistic de a sprijini un lucru bun altfel pentru toată România, adică să se simtă la preţ scăderea TVA-ului. Am vorbit şi cu ministrul Agriculturii, care va avea o întâlnire cu reprezentanţii retailer-ilor, am vorbit cu preşedintele Consiliului Concurenţei, vom avea grijă cu toate instituţiile statului în limite legale pentru că ştiţi foarte bine că există limite legale, să se întâmple acest lucru, dar eu vă spun că o să vedem pe 2 iunie, pe 5, pe 10 iunie, eu cred că o scădere atât de mare de la 24% la 9% este imposibil să nu se vadă în preţuri. Dacă ţin preţurile mai sus, comercianţii plătesc impozit pe profit sau alte lucruri. Din toate calculele noastre, se va simţi acest lucru”.

 

Ponta, despre drumuri şi poduri

 

Victor Ponta a oferit detalii interesante privind podul Craiova – Calafat:

“Sincer, nu mă aşteptam, pentru că despre podul de la Calafat îmi povestea domnul Isărescu  când era prim-ministru, în anul 2000, că a semnat proiectul. Vă daţi seama că nu am crezut că o să-l inaugurez eu ca prim-ministru şi că o să aibă şi acest succes. Era normal, pe de altă parte. Acum, sunt oarecum mulţumit de cum se lucrează pe prima bucată a drumului dintre Craiova şi Calafat. Sunt nemulţumit de a doua bucată, dar, decât să ne apucăm acum să reziliem, pierdem mai mult timp. O să punem în continuare presiune pe constructor să îşi facă treaba, banii îi iau, iar pe măsură ce şi drumul din partea noastră şi din partea bulgară se îmbunătăţeşte, sunt convins că o să depăşim cu mult cifra de un milion. Nu ştiam acest reper, dar nu pot decât să mă bucur că există încă o cale de transport. E bună, însă nu e suficientă. Podul acesta este nou, modern şi măcar câţiva ani buni va ţine.

A spus Ponta, care a vorbit şi despre situaţia de la Ford:

Hai să stabilim un lucru ca să nu ne minţim între noi: Ford nu a avut o săptămână de şomaj tehnic pe problema «când vom face noi autostrada», ci au avut pe faptul, ştiţi foarte bine, piaţa auto din Europa are nişte momente mai dificile. Eu sunt convins, însă, că piaţa auto din Craiova este competitivă, sunt convins că vor face în continuare investiţii, suntem în discuţii cu cei de la Ford şi sunt, de asemenea, convins că, cu şi fără Ford, tot trebuie să facem autostrada Piteşti-Craiova. E bine, însă, ca şi pentru ei acesta să fie un argument în plus să îşi dezvolte investiţia. Să nu legăm lucrurile între ele doar ca să vorbim. Nu au stat acum o săptămână că nu facem noi autostrada. Oricum ne trebuie autostrada, nu doar pentru Ford. În Craiova nu e doar Ford, în Craiova sunt multe alte companii. De asta am şi pus în Masterplanul de Transport Piteşti-Craiova, pentru că ne trebuie această autostradă şi, mai departe, spre podul de la Calafat-Vidin. Noi nu o facem pentru Ford, o facem pentru regiune şi, evident, investiţia de la Ford nu face decât să aducă în plus dezvoltării oraşului şi regiunii.”

Masterplanul de Transport este o altă problemă cu care se confruntă Guvernul.

“Lucrurile stau în felul următor. Le explic la Craiova ca să înţeleagă şi un om mai confuz de la Iaşi, care o dată pe lună se trezeşte vorbind şi trebuie săi explic. Masterplanul de Transport pentru România a fost întocmit, finalizat de către cea mai mare companie din lume, AECO. A fost trimis deja la Bruxelles şi, este în fază finală de aprobare. După ce se aprobă, nu-l mai putem schimba. Şi acolo se trece ce finanţăm din bani europeni, ce finanţăm din bani naţionali şi ce finanţăm din parteneriat public privat. Axele principale evident că sunt Sibiu-Piteşti, Târgu Mureş-Iaşi şi soluţia pentru Braşov-Ploieşti. Însă, toate celelalte autostrăzi, drumuri expres, drumuri pe care le facem, le avem în masterplan. Nu o să le mai schimbăm şi nici nu ne mai acceptă cineva să le mai schimbăm. Acesta este unul dintre motivele pentru care nu am reuşit, în 25 de ani, să ne dezvoltăm, pentru că de fiecare dată schimbam ceva. Acum, cu acest masterplan, cu orice guvern vine, al meu, al cuiva care nu are nume, care o fi, nu îl mai schimbă şi toată lumea lucrează aşa cum avem pe masterplanul aprobat de comisie,” a declarat Victor Ponta.

 

“Nu am în vedere controale la DNA

Aşa cum era de aşteptat, au fost şi întrebări legate de DNA.

“Categoric nu am în vedere controale la DNA. Eu, spre deosebire de majoritatea sau toţi românii – există doar două excepţii dintre toţi, domnul preşedinte Iohannis şi cu mine – nu avem voie să criticăm în mod direct. Dacă e ceva ce nu ne place sau să vorbim despre cazuri pentru că sunt funcţiile şi orice declaraţie din funcţia respectivă, categoric are o conotaţie politică. Restul românilor au voie să îşi spună părerea, de bine, de rău, e problema lor, pentru că e democraţie. Eu nu am voie să îmi spun părerea şi cu atât mai puţin nu e constituţional şi nici nu îmi doresc ca Guvernul să controleze justiţia. Ce îmi doresc şi este constituţional şi este democratic este să avem trei puteri în stat: Justiţia care este independentă, Parlamentul fără de care nu există democraţie şi Guvern fără de care nu există nimic altceva, adică viaţa de zi cu zi. Cele trei puteri să se respecte şi să se controleze reciproc. Dacă avem o singură putere, nu mai avem democraţie, avem dictatură,” a mai precizat Ponta, care a discutat şi despre centrala de la Kozlodui: “Poziţia noastră este întotdeauna aceeaşi, având şi noi o centrală la Cernavodă, şi anume că fiind vorba despre facilităţi energetice cu totul şi cu totul speciale şi cu riscuri speciale, toată lumea, începând cu noi, bulgarii şi toţi ceilalţi, trebuie să respectăm cele mai înalte standarde europene de prevenire a riscurilor şi de protecţie a mediului. Atâta timp când suntem în Uniunea Europeană, toţi trebuie să facem asta.”

Documente semnate la Muzeul de Artă

La Muzeul de Artă s-a semnat o serie de documente: „Protocol de Intenţie între Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului din România şi Ministerul Turismului din Republica Bulgaria în domeniul turismului“, „Declaraţia Comună privind intensificarea cooperării regionale în domeniul energiei“, „Convenţia între România şi Republica Bulgaria pentru evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit“, „Protocol între Ministerul Afacerilor Interne din România şi Ministerul Afacerilor Interne din Republica Bulgaria privind cooperarea în domeniul radiocomunicaţiilor“, „Plan de Cooperare între Ministerul Sănătăţii din România, Ministerul Afacerilor Interne din România reprezentat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi Ministerul Sănătăţii din Republica Bulgaria privind cooperarea în domeniul politicii farmaceutice şi situaţiilor medicale de urgenţă“.     

 

 

Politica