luni, aprilie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Apă de izvarna, la robinetele craiovenilor

Primarul Municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat, săptămâna trecută, printr-o conferinţă de presă, faptul că a fost semnat contractul pentru ca la robinetele craiovenilor să curgă apă de Izvarna.
Potrivit acesteia, valoarea acestui prim contract se ridică la aproximativ 10 milioane lei, iar acesta este contractul prin care se va realiza proiectarea Firului II Izvarna – Craiova şi se va completa sistemul de canalizare menajeră din oraş.

“Bine aţi venit la conferinţa noastră de presă de astăzi ( n.r. ieri), cu o veste foarte, foarte importantă. Este vorba de semnarea celui mai mare contract ca şi cuantum de la începutul mandatului meu şi anume aducţiunea de apă Izvarna – Firul II, precum şi întregirea sistemului de canalizare în municipiul Craiova. Astăzi (n.r. ieri) s-a semnat constractul de servicii, vizând obiectivele prezentate prin Compania de Apă Oltenia SA, în calitate de Beneficiar şi Asocierea SC FICHTNER ENVIRONMENT SRL – SC INTERDEVELOPMENT SRL, în calitate de Prestator. Valoarea acestui prim contract de servicii este de 9.750.532,52 lei, fără TVA. Prin acest contract se va realiza proiectarea Firului II Izvarna – Craiova şi completarea sistemului de canalizare menajeră în municipiul Craiova.” – Lia Olguţa Vasilescu

“Cea mai mare investiţie a ultimilor 60 de ani”

Policlinica Buna Vestire Craiova

Potrivit edilului-şef al urbei, realizarea Firului II de aducţiune din sursa Izvarna va asigura alimentarea cu apă de calitate pentru aproximativ 390.000 locuitori.
“Cea mai mare investiţie a ultimilor 60 de ani” va costa aproximativ 124 milioane euro, preţ fără TVA. Totodată, primarul a vorbit şi despre termenul de finalizare al proiectării şi începerii lucrărilor, acesta fiind trimestrul I al anului 2016. mai mult decât atât, Lia Olguţa Vasilescu a reamintit faptul că s-au început lucrările pentru conformarea municipiului Craiova pentru alimentare cu apă, care vor fi finalizate până la sfârşitul anului.

“Investiţia “Alimentare cu apă a oraşului Craiova din sursa Izvarna” îşi are originile la nivelul anilor 1957-1958 când au început demersurile necesare în scopul realizării acesteia, pentru nevoile oraşului. În cadrul acestei investiţii s-au efectuat între 1964-1967, lucrări de anvergură, cuprinzând – în principal captarea celui mai mare izvor de formaţiuni costice din România ( 1.000-1.100 l/s) şi o adâncime magistrală cu diametru de 1 m şi lungime 117 km, care era, la vremea respectivă, cea mai lungă din ţară. Astfel, realizarea Firului II de aducţiune din sursa Izvarna ce va asigura alimentarea cu apa de calitate şi suficientă cantitativ pentru 385.933 locuitori, reprezintă cea mai mare investiţie pentru municipiul Craiova din ultimii 60 de ani. Valoarea investiţiei este de 123.640.000 Euro fără TVA. Menţionez că un astfel de contract de asemenea valoare vizând aducţiuni de apă nu s-a mai semnat în alte localităţi din ţară. Sursa Izvarna constituie varianta de asigurare a deficitului de apă pentru municipiul Craiova ( şi alte localităţi din judeţul Dolj şi Gorj) cea mai bună din punct de vedere cantitativ, calitativ şi economic. Sursa Izvarna are o calitate superioară a apei, având un chimism apropiat cu cel al apei plate. Nu necesită tratare, ci numai dezinfecţie cu doze reduse de clor pentru a fi distribuită la consum ca apă potabilă. Totodată în etapa de programare 2014-2020, am propus ca  investiţii prioritare ce  vor realiza conformarea municipiului Craiova de 100% pentru sistemul de canalizare, cuprinzând astfel lucrări pentru toate cartierele municipiului Craiova, în care nu există, în acest moment, canalizare menajeră, aproximativ 140 km plus staţii de pompare. Valoarea investiţiei este estimată la 25.231.277 euro fără TVA. Termenul de finalizare pentru proiectarea obiectivelor mai sus menţionate este trimestrul I al anului 2016, urmând ca tot atunci să înceapă lucrările de execuţie. Vă reamintesc faptul că am început lucrările pentru conformarea municipiului Craiova pentru alimentare cu apă, ce trebuie finalizate până la sfârşitul anului.”- Lia Olguţa Vasilescu

Situaţia la zi…

Până în momentul de faţă, au fost executaţi, în Bănie, circa 60 km de canalizare şi 34 km de apă, după cum a afirmat, ieri, Lia Olguţa Vasilescu.  
Totodată, primarul a dat asigurări că până în anul 2017, la robinetul craiovenilor va curge apă de Izvarna. În declaraţia sa, edilul a mai spus şi faptul că municipiul Craiova a reuşit să atragă 12% din banii alocaţi României.

“Aşadar, până la finalul acestui an toată Craiova va fi conformată cu apă, în proporţie de aproape 90% va avea canalizare, urmând ca din anul următor să intrăm pe Masterplanul II de canalizare şi să mergem în forţă până la finalizarea acestuia, astfel încât fiecare gospodărie din Craiova să fie racordată la apă potabilă şi la servicii de canalizare. Mai important decât orice, pentru craioveni, este aducţiunea Izvarna II, pentru că, la ora actuală nimeni nu bea apă de Izvarna în Craiova. Sunt mulţi cetăţeni care îşi închipuie că în cartierul lor se bea apă de Izvarna, la robinet. Este o singură fântână, de la Marlorex, pe care noi am inaugurat-o acum trei ani şi are apă de Izvarna. În rest, cetăţenii se alimentează cu o combinaţie între Izvarna şi apă din Jiu. Aşadar, în anul 2017, la robinetul craiovenilor, va curge apă de Izvarna. Noi urmează, acum, să facem proiectarea, după ce s-a semnat acest contract, iar de anul viitor să înceapă deja execuţia pentru această lucrare care este cea mai importantă din România, pe finanţarea Ministerului Mediului. Craiova a reuşit să ia partea leului. Aproximativ 12% din banii care s-au alocat României, ajung la Craiova, ceea ce este foarte, foarte mult”. – Lia Olguţa Vasilescu

Va creşte preţul apei?

Întrebată de jurnalişti dacă va creşte preţul apei după ce Craiova va fi alimentată cu apă de la Izvarna, Lia Olguţa Vasilescu a spus că nu poate da un răspuns acum, cu trei ani înainte de terminarea lucrărilor, însă, teoretic, apa ar trebui să coste mai puţin:

“Nu pot să vă dau un răspuns acum pentru ce va fi peste 3 ani de zile, pentru că, după cum ştiţi, acum 4 ani, nu pe mandatul meu, s-a semnat un contract cu o bancă, atunci când s-au luat bani pentru Masterplanul I şi s-a decis că va creşte la fiecare trei luni costul metrului cub de apă. A fost o condiţie care a pus-o banca respectivă, pe care a votat-o Consiliul Local de la vremea respectivă şi pe care noi trebuie să o punem în practică, de fiecare dată. În momentul în care vom avea această aducţiune, teoretic, apa ar trebui să ne coste mult mai puţin pentru că are nevoie de o tratare mai mică. Fiind şi vorba de o conductă nouă nu ar mai trebui să avem pierderile pe care le avem acum după 60 de ani de când a fost dată în funcţiune conducta cealaltă. Era prioritar pentru Craiova şi a fost o prioritate pentru mine aducţiunea Firului II de la Izvarna pentru că Firul I are foarte, foarte mai probleme. El a ieşit din uz de peste 20 de ani. A ieşit din uz la modul că, el este în continuare folosit, dar ar fi trebuit să fie înlocuit încă de acum 25 de ani. Am avut foarte multe incidente pe parcursul acestei conducte. Mai devreme sau mai târziu acea conductă o să crape. Era obligatoriu să luăm toate măsurile de siguranţă, să avem Firul II, iar tot mai mult este important că vom bea apă plată. Este de cea mai bună calitate pentru craioveni.”

Primarul a mai spus  că mai există şi situaţii neclare în momentul de faţă, în ceea ce priveşte apa de la Izvarna, din cauza acelor cetăţeni care nu vor să cedeze terenul pentru a putea fi efectuate lucrările de introducere a apei şi canalizării.

“Mai sunt situaţii, destul de puţine, în care o singură persoană de pe stradă nu este de găsit pentru că este plecată în străinătate, fie se ambiţionează să nu doneze terenul. Eu sper ca până în momentul în care vor demara aceste lucrări în forţă să nu mai avem aceste situaţii. Este în interesul lor. Nu va mai reuşi nimeni să ia bani pe apă şi canalizare până în anul 2021. Indiferent ce primar vine şi indiferent câtă forţă ar avea la Bucureşti. În momentul în care vei demara nişte proiecte şi nu ai fost în stare să le duci până la capăt, nu mai eşti eligibil. Noi ne vom duce la capăt proiectele, toată Craiova trebuie să aibă apă şi canalizare, este o promisiune care a fost făcută în campania electorală şi care sunt convinsă că se va concretiza. Dacă există o aleee, două, trei, în continuare care nu vor să beneficieze de aceste utilităţi este problema acelor cetăţeni, iar până în 2021 nu îi mai bagă nimeni în seamă.” – Lia Olguţa Vasilescu

Troica de la Craiova, prezentă în presa internaţională

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă în care a fost anunţată semnarea contractului referitor la apa de la Izvarna, primarul Băniei a ţinut să discute şi despre Trilaterala de la Craiova:

“Al doilea eveniment la care voiam să mă refer astăzi este, dacă vreţi, o trecere în revista a celui mai important moment politic din ultimii 80 de ani, din Craiova: Trilaterala care a avut loc aici între cei trei premieri, ai Bulgariei, Serbiei şi României. Ştiu că a fost o zi dificilă pentru trafic şi ne cerem scuze cetăţenilor Craiovei pentru neplăcerile produse, dar un astfel de eveniement nu s-a mai organizat la Craiova în ultimii 80 de ani. Noi ne dorim să nu fie ultimul, pe o perioadă lungă şi să aducem şi alte astfel de evenimente, de acum înainte, în oraşul nostru”

Numele Craiova, pe buzele analiştilor politici

Potrivit viceprimarului Băniei, Dan Daşoveanu, momentul Trilateralei de la Craiova a deschis din nou porţile participării României la politica regională de pe poziţia de lider. Totodată, viceprimarul oraşului a mai afirmat faptul că, prin această acţiune, numele Craiova se află acum pe buzele analiştilor politici.

“Craiova şi-a redobândit, după 80 de ani, vocaţia diplomatică după ziua de 24 aprilie. Acest moment deschide din nou porţile participării României la politica regională de pe poziţia de lider. Acesta este un lucru care trebuie să îl simţim toţi şi să fim mândri de acest moment.(…) Am făcut o analiză a presei bulgare şi sârbe din primele 36 de ore de după eveniment şi vreau să vă spun că au fost 47 de articole diferite, despre acest eveniment, iar de 41 de ori a apărut denumirea „Grupul de la Craiova” sau „Troica de la Craiova”. Numele Craiova este deja pe buzele tuturor analiştilor politici. Este clar că oraşul nostru s-a integrat în ceea ce înseamnă conceptul de democraţie şi diplomaţiei publică. Am ajuns acolo unde să ne merităm titlul de adevăraţi români, cei mai mândri dintre români, vorba cântecului.”- Dan Daşoveanu

Politica