luni, mai 6, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

“Sprijin la bacalaureat, acces la facultate”

Ministerul Educaţiei finanţează începând din septembrie 2015, liceele şi universităţile pentru a reduce abandonul şcolar şi a creşte numărul absolvenţilor, în special în liceele cu rezultate slabe la bacalaureat.
Guvernul a adoptat, miercuri, printr-o Hotărâre, Programul Naţional „Sprijin la bacalaureat, acces la facultate”, un program de intervenţie la nivelul învăţământului liceal şi al învăţământului superior, ale cărui direcţii de acţiune vor conduce la ameliorarea calităţii educaţiei prin creşterea gradului de trecere de la nivelul liceal către nivelul universitar şi îmbunătăţirea gradului de menţinere a studenţilor în învăţământul universitar. Aceste obiective vor fi atinse prin finanţarea de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice a unor proiecte acordate liceelor şi universităţilor prin calificarea şi participarea la competiţii de acordare de granturi. Programul Naţional „Sprijin la bacalaureat, acces la facultate” se va desfăşura pe o perioadă de şapte ani, începând cu luna septembrie 2015.

Se doreşte reducerea ratei de abandon şcolar în licee, respectiv reducerea ratei de abandon a studiilor universitare; creşterea ratei de absolvire şi îmbunătăţirea procentului de promovare la bacalaureat, dar şi încurajarea a cât mai multor persoane să se înscrie şi în ciclul de învăţământ superior. Astfel, se preconizează o reducere a abandonului şcolar în anii terminali ai liceului la 3,5%, o creştere a ratei de participare şi promovare la examenul de bacalaureat la 59% în liceele cu performanţe slabe, precum şi o reducere semnificativă a abandonului studiilor în primul an de facultate.

Într-un comunicat de presă remis de Guvern, se arată că părăsirea timpurie a şcolii, chiar după opt clase este un fenomen ce trebuie combătut.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Părăsirea timpurie a şcolii (PTŞ) este definită ca procentul tinerilor cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani care au finalizat cel puţin nivelul secundar inferior (clasa a opta) şi care nu mai urmează nicio altă formă de şcolarizare sau formare profesională. În România, în 2013, PTŞ era de 17,3%, ţinta urmărită pentru 2020, fiind de 11,3%. La nivelul UE, ţinta este de 10%. În anul academic 2013/2014, 20.000 de studenţi au abandonat studiile universitare. Studenţii consideraţi în situaţie de risc de abandon fac parte, de regulă, din următoarele categorii: studenţi care au intrat la universitate cu note mici la examenul de bacalaureat, studenţi care provin din mediul rural sau din grupuri socio-economice dezavantajate şi studenţi de etnie romă.
Se arată în comunicat

Programul “Sprijin la bacalaureat, acces la facultate” s-ar putea desfăşura în toate liceele din ţară din septembrie 2015, iar prin intermediul său liceenii vor beneficia de granturi. Granturile vor fi acordate în baza unor criterii de eligibilitate care urmează să fie stabilite prin ordin al ministrului Educaţiei, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a Hotărârii de Guvern, la fel ca şi cuantumul sprijinului şi metodologia de implementare.

În prima fază, vor beneficia de acest program, elevii liceelor care au înregistrat cele mai slabe rezultate la examenele de bacalaureat şi studenţii din primii ani de facultate din instituţiile publice de învăţământ superior, în baza unor criterii de eligibilitate care urmează să fie stabilite prin ordin al ministrului Educaţiei.
Liceenii şi studenţii vor beneficia de granturile oferite prin intermediul acestui program pe o perioadă de cel mult patru ani pentru licee şi trei ani pentru instituţiile publice de învăţământ superior.

Pentru anumite grupuri dezavantajate, accesul la o educaţie de calitate este o provocare. De exemplu, în învăţământul postobligatoriu, există o discrepanţă majoră, în ceea ce priveşte rata participării şcolare, între persoane de etnie romă şi cele de altă etnie, în special pentru grupa de vârstă 16-19 ani, mai putin de 25% dintre tinerii romi fiind elevi, comparativ cu mai mult de 75% pentru populaţia non-romă.
Potrivit proiectului

Finanţarea Programului Naţional „Sprijin la bacalaureat, acces la facultate” se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educatiei şi Cercetării Ştiinţifice, cu încadrarea în sumele alocate anual cu această destinaţie şi din alte surse legal constituite.

Politica