duminică, aprilie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Se extinde programul “Fiecare Copil în Grădiniţă”

Programul “Fiecare Copil în Grădiniţă” se extinde până în anul 2020. Ministrul  Educaţiei  şi  Cercetării  Ştiinţifice,  Sorin  Mihai Cîmpeanu,  ministrul  Muncii,  Familiei,  Protecţiei  Sociale  şi  Persoanelor  Vârstnice, Rovana Plumb, şi fondatoarele Asociaţiei OvidiuRo, Maria Gheorghiu şi Leslie Hawke, au semnat marţi, 14 aprilie 2015, un acord de parteneriat care întăreşte colaborarea dintre Asociaţia OvidiuRo şi  instituţiile publice aflate în subordinea celor două ministere, în vederea  extinderii programului  „Fiecare  Copil  în  Grădiniţă”  la  nivel  naţional,  până  în 2020.
Proiectul continuă deoarece, cred iniţiatorii acestui program, abandonul şcolar poate fi prevenit cel mai bine dacă se intervine încă de la grădiniţă.

Parteneriatul creează bazele dezvoltării de politici publice eficiente în domeniul educaţiei preşcolare pentru copiii dezavantajaţi, ştiut fiind faptul că educaţia timpurie are detaşat cea mai mare rată de succes în reducerea abandonului şcolar. Copiii care nu frecventează grădiniţa regulat şi ai căror părinţi nu le pot oferi educaţia potrivită acasă riscă să înceapă şcoala târziu şi  nepregătiţi  şi  să  nu recupereze niciodată decalajul dintre ei  şi ceilalţi copii. Această inegalitate de şanse, în lipsa intervenţiilor strategice, se traduce în capital uman irosit şi productivitate scăzută la nivel naţional.
Au transmis iniţiatorii proiectului

Asociaţia  OvidiuRo  va  realiza  documentul-cadru privind extinderea sustenabilă a programului „Fiecare Copil în Grădiniţă” la nivel naţional şi va realiza studii de impact cu privire la rata de succes a programului.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Faptul  că  două  instituţii  publice-cheie  îşi  declară  susţinerea  pentru  implementarea programului „Fiecare Copil în Grădiniţă” la nivel naţional este un pas mare pentru toţi copiii săraci din România, care merită o şansă la educaţie şi  la o viaţă mai bună. Ne bucurăm  că,  prin  acest  acord,  putem  continua  colaborarea  nu  doar  cu  Ministerul Educaţiei,  cu  care  suntem  parteneri  din  2010,  ci  şi  cu  Ministerul  Muncii,  cu  care colaborăm pentru combaterea sărăciei.
A declarat Maria Gheorghiu, Asociaţia OvidiuRo

Ministrul Educaţiei şi-a arătat susţinerea pentru acest program.

De  peste  cinci  ani,  programul Fiecare  Copil  în  Grădiniţă şi-a  dovedit  eficienţa îmbunătăţind considerabil rata de înscriere la grădiniţă şi prezenţa zilnică a copiilor din familiile  sărace.  Ne  vom  implica,  alături  de  Asociaţia  OvidiuRo  şi  de  colegii  de  la Ministerul  Muncii,  pentru  a  pregăti  extinderea  acestui  program  la  nivel  naţional.
A declarat ministrul Sorin Mihai Cîmpeanu

La rândul său, ministrul Rovana Plumb a declarat că acest program este şi o poartă de ieşire din sărăcie.

Promovarea  incluziunii  sociale  şi  combaterea  sărăciei  este  un  obiectiv  fundamental pentru Guvernul  Ponta.  Vom sprijini  demersurile  societăţii  civile  care  vin în  sprijinul combaterii  sărăciei  în  rândul  copiilor. În  acest  sens,  susţinem  extinderea  proiectului „Fiecare Copil în Grădiniţă”, dând astfel şanse copiilor aflaţi în dificultate de a avea acces la o educaţie normală.
A precizat ministrul Rovana Plumb

La  semnarea  acordului,  eveniment  găzduit  de  sediul  Ministerului  Educaţiei,  au  mai participat Vasile Şalaru, Secretar de Stat pentru Învăţământ Preuniversitar în Ministerul Educaţiei,  Gigel  Paraschiv,  Secretar  de Stat  pentru Învăţământ  Superior  în  Ministerul Educaţiei şi Codrin Scutaru, Secretar de Stat în Ministerul Muncii.
Fiecare Copil în Grădiniţă se implementează în judeţul Dolj începând cu anul 2011, în comunităţile Amărăştii de Jos şi Podari. În septembrie 2014, programul a fost extins de la 2 la 6 comunităţi (au intrat în program: Calopăr, Valea Stanciului, Cetate şi Maglavit). În total, 415 copii defavorizaţi din judeţul Dolj sunt susţinuţi să meargă zilnic la grădiniţă. Extinderea a avut loc în cadrul proiectului Fiecare Copil în Grădiniţă în judeţele Braşov, Dâmboviţa şi Dolj, proiect finanţat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România, cu o valoare totală a finanţării de 244.131 de Euro, din care aproximativ 87.000 de Euro sunt alocaţi proiectului în judeţul Dolj.

Proiectul se desfăşoară în parteneriat cu Consiliul Judeţean şi cu Inspectoratul ?colar Judeţean Dolj. În urma parteneriatului, în primul semestru al acestui an şcolar, numărul copiilor săraci care merg zilnic la grădiniţă a crescut semnificativ faţă de anul şcolar anterior. De exemplu, în Cetate, frecvenţa a crescut cu 48% (de la 38% în anul şcolar trecut la 90% în decembrie 2014), iar în Valea Stanciului frecvenţa a crescut cu 43% (de la 33% în anul şcolar anterior la 80% în noiembrie 2014).
Fiecare Copil în Grădiniţă stimulează părinţii să-şi aducă zilnic copiii la grădiniţă, oferindu-le tichete sociale în valoare de 50 de lei pe lună, condiţionate de prezenţa zilnică a copiilor la grădiniţă. Copiii se califică pentru program pe baza veniturilor familiei şi a condiţiilor de trai. În prezent, programul este implementat în 43 de comunităţi din 11 judeţe şi susţine 2.400 de copii. Programul şi-a demonstrat succesul prin creşterea  spectaculoasă a numărului copiilor dezavantajaţi cu vârste cuprinse între 3 şi 5 ani înscrişi la grădiniţă şi a frecvenţelor zilnice.

Politica