sâmbătă, mai 18, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Dolj: Manualele de clasa I au fost distribuite în şcoli

Potrivit inspectorului şcolar general al ISJ Dolj, Georgică Bercea, aproape toate unităţile şcolare de învăţământ preuniversitar din Dolj beneficiază acum de manuale noi, retipărite. Ieri, doar şase şcoli din judeţ mai erau aşteptate să-şi ridice manualele de clasa I de la sediul inspectoratului. Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj a primit de la Ministerul Educaţiei suma de 25.532 lei pentru achiziţionarea manualele de clasa I, exact suma cerută pentru acoperirea acestor cheltuieli. La nivelul judeţului Dolj sunt înscrişi în clasa I,  5200 de elevi.

Manualele au sosit şi au fost deja distribuite către unităţile şcolare, sunt deja la şcoli. Am transmis unităţilor şcolare un grafic prin intermediul depozitului de manuale şi manualele au fost ridicate şi sunt deja în şcoli. Mai sunt 5-6 unităţi care trebuie să ridice astăzi (n.r.ieri) manualele de clasa I, abecedarul şi matematica. La nivelul judeţului, comanda a fost făcută cu suma de 25.532 lei, suma alocată de Ministerul Educaţiei prin ordinul de ministru pentru retipărirea manualelor de clasa I. Banii au fost alocaţi în baza solicitărilor pe care noi le-am făcut către Minister vizavi de necesarul achiziţionării acestor manuale, s-a acordat exact bugetul necesar.
A declarat Georgică Bercea, inspector şcolar general ISJ Dolj

Comenzi şi pentru manualele digitale

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ministerul Educaţiei a creat de miercuri, 15 octombrie, o platformă online unde pot fi accesate gratuit noile manuale pentru clasele I şi a II-a în format digital, dar se află şi varianta ce poate fi descărcată în format pdf pe site-ul manuale.edu.ro.  Inspectorul Şcolar General al judeţului Dolj a declarat că aproximativ 70% dintre şcolile din judeţ au făcut deja comenzile şi pentru manualele digitale.

Manualele tipărite vor funcţiona în paralel cu cele digitale

A apărut procedura la manualele digitale, suntem în calendarul procedurii respective, manualele au fost studiate de către cadrele didactice care predau la învăţământul primar şi în zilele următoare se va centraliza la nivelul judeţului Dolj şi ulterior se vor trimite la nivel naţional solicitările de manuale digitale pentru fiecare judeţ în parte. Unităţile şcolare nu doar le vizualizează şi descarcă, deja au trecut la faza de achiziţionare pe platforma online, în cursul zilei de mâine (n.r. azi) trebuie să definitiveze, urmează să le centralizăm şi să le trimitem către Ministerul Educaţiei. La momentul acesta, în proporţie de 70%, şcolile au făcut deja comenzile de manuale digitale.
A precizat Georgică Bercea, inspector şcolar general ISJ Dolj

Potrivit Ministerului Educaţiei, manualele cu componentă digitală sunt introduse pentru adaptarea învăţământului românesc la tendinţa mondială de utilizare a tehnologiei informaţiei în procesul de predare – învăţare. Manualele digitale au un grad mai mare de interactivitate, sporind gradul de interes al elevilor şi contribuind la creşterea calităţii şi performanţelor actului educaţional. Un alt avantaj al noilor manuale este că acestea prezintă mai multă rigoare în privinţa calităţii conţinutului. Viabilitatea manualelor este de patru ani şcolari, cu posibilitatea de extindere pentru încă doi ani şcolari, cu condiţia reevaluării lor. Manualele şcolare sunt supuse unui proces periodic de analiză, pe durata valabilităţii acestora.

Gorj. Peste 16 mii lei pentru manualele bobocilor

Şi în judeţul Gorj, manualele de clasa I sunt acum pe băncile elevilor. Peste 90% din manuale au fost ridicate de la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj începând de vineri. În Gorj s-a alocat suma de aproximativ 16.400 de lei pentru achiziţionarea abecedarelor şi manualelor de matematică destinate elevilor de clasa întâi, reprezentanţii instituţiei comandând 3.028 de abecedare şi tot atâtea manuale de matematică. Un abecedar a fost achiziţionat cu 2,30 lei, iar un manual de matematică, 2,59 lei, IŞJ Gorj reuşind să obţină o reducere la achiziţionarea acestora, cheltuind doar 14.800 de lei din suma primită. La nivelul judeţului Gorj sunt înscrişi în clasa întâi un număr de 3.028 de elevi.

spot_img
spot_img

Politica