vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Proiectul cartierului chinezesc, dezbătut intens de consilieri

Pe ordinea de zi a şedinţei de îndată a Consiliului Local s-au dezbătut două subiecte: aprobarea Actului Adiţional la Memorandumul de Înţelegere între municipiul Craiova, China Development Bank Corporation şi Shandong Ningjian Co Ltd. şi aprobarea participării municipiului Craiova la cofinanţarea obiectivului de investiţii „Construire Complex Sportiv Craiova – Stadion de Fotbal”.
La primul punct, s-au făcut două adăugiri privind datele firmei care se va ocupa de lucrările de pe strada Caracal, însă acest lucru nu i-a mulţumit pe consilierii PDL.  

Apreciez că s-au preluat câteva observaţii pe care le-am făcut în şedinţa de data trecută, însă nu s-a preluat integral propunerea mea motiv pentru care voi păstra în continuare votul împotrivă.
A afirmat Dan Cherciu

Acesta a fost completat de colegul său de partid, Marian Vasile.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Eu voi vota împotrivă întrucât nu înţeleg de ce trebuie să facă memorandum cu o terţă persoană, cu o firmă din China, care aduce o bancă sau nu ştiu ce furnizor.
A punctat Marian Vasile

Pe de altă parte, consilierul local din partea PP-DD, Ionel Pană, a cerut punctual date despre începerea construcţiei.

Eu am văzut modificările, este o chestiune de formă care trebuia înlocuită, domnul Cherciu le-a identificat foarte bine. Pe mine mă interesează problema de fond. Când şi dacă începem această construcţie. Am înţeles că este un mister. Să ştim şi noi când încep lucrările, să ştim şi noi, consilierii, de ce ne întâlnim de atâtea ori.

Răspunsul primarului Lia Olguţa Vasilescu a fost unul evaziv.

Acest memorandum nu are consecinţe legale pentru noi. Când am mers la Beijing le-am cerut posibilitatea de a introduce în memorandum aceste puncte şi să trecem datele de identificare ale firmei respective. Ei au fost de acord să fie totul foarte clar şi în acest fel am venit în faţa dumneavoastră cu această cu anexa la memorandum. Imediat ce va fi gata demolarea se vor demara procedurile legale şi va fi eliberată autorizaţia de construcţie, urmând să se apuce de lucru. Cred că la sfârşitul lunii octombrie pot începe construcţia, dacă, repet, va fi gata demolarea. Dacă nu, în momentul în care va fi gata demolarea se va începe construcţia.
A spus Olguţa Vasilescu

5,5 milioane de euro din banii craiovenilor pentru stadion

Al doilea punct pe ordinea de zi l-a reprezentat aprobarea participării municipiului Craiova la cofinanţarea obiectivului de investiţii „Construire Complex Sportiv Craiova – Stadion de Fotbal”.  

Convocarea Consiliului Local s-a făcut de îndată avându-se în vedere faptul că în data de 8 septembrie, în cadrul Comisiei Tehnice din cadrul Companiei Naţionale de Investiţii a fost aprobat S.F. privind investiţia «Construire Complex Sportiv Craiova–Stadion de Fotbal » acesta urmând a fi înaintat către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în vederea aprobării finale.

a indicatorilor tehnico-economici ai investiţiei de interes local şi de maximă urgenţă pentru rezolvarea intereselor locuitorilor din municipiul Craiova
Şi de această dată, tot consilierul PDL, Marian Vasile, a avut câteva amendamente.

Stadionul va fi un obiectiv important pentru oraş şi ne bucurăm că se va construi o altă arenă la standarde europene, Am o nelămurire, noi votăm că Primăria va cheltui 10 la sută din valoarea proiectului, dar nu ştim ce sumă este. Ne angajăm să facem o cheltuială din banii craiovenilor, în care habar nu avem dacă înseamnă un leu, zece milioane de euro sau cinci milioane de euro. Am înţeles că se face un studiu de fezabilitate al stadionului şi aş dori să îl vedem şi noi.
A afirmat Marian Vasile

Şi consilierul Ionel Pană a adus aminte că a cerut o foaie de parcurs a proiectului, iar până acum nu a primit nimic.

Revin cu ceea ce am spus, mi se pare corect şi normal să avem o foaie de parcurs cu cele două obiective. Stadionul de atletism şi al doilea este acea arenă, care va fi finanţat de Compania Naţională de Investiţii şi am solicitat denumirea obiectivului, care sunt etapele şi care sunt resursele.
A spus Pană

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a prezentat suma pe care locuitorii oraşului vor trebui să o plătească. Deşi edilul-şef a vorbit de cinci milioane de euro, dacă suma totală va fi de 55 de milioane de euro, din bugetul local se va lua 5, 5 milioane de euro în doi ani.  

Astăzi (ieri – n.r.), la Ministerul Dezvoltării va începe Comisia de Avizare a stadionului. Suma totală este 55 de milioane de euro. Asta înseamnă că 10 la sută ar veni cinci milioane de euro. Evident, suma poate să scadă după licitaţiile care vor fi organizate. Nu va fi afectat deloc bugetul de investiţii pentru următorii doi ani, pentru că se vor termina foarte multe lucrări pe fonduri europene. Cred că două milioane şi jumătate de euro pe an nu este o sumă aşa mare, mai ales că acest stadion va fi cel mai frumos din România. În momentul în care trecem de comisia de avizare se va putea trece la licitaţie. Suntem, din păcate, în situaţia în care trebuie să demolăm stadionul vechi lucru pe care nu am putut să îl facem cu RAADPFL şi pentru care a trebuit să luăm o firmă externă. Sper ca până în luna noiembrie să terminăm cu demolarea.
Lia Olguţa Vasilescu

Politica