sâmbătă, mai 18, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Înca o şansă pentru nepromovaţii examenului de Bacalaureat

Absolvenţii de liceu care au picat sau nu au susţinut bacul în sesiunea de vară mai au o şansă în toamna. Pentru a doua sesiune, tinerii s-au putut înscrie până pe 18 iulie. Competenţele lingvistice si cele digitale vor putea fi susţinute în perioada 18-22 august. Proba la limba şi literatura română este programată pentru 25 august. Urmează, pe 26 august, proba la limba şi literatura maternă, 27 august – proba obligatorie a profilului, iar 29 august – proba profilului şi a specializării. Pe 1 septembrie, vor fi afişate primele rezultate. În sesiunea de vară a bacalaureatului din acest an, rata de promovare este de aproape 61%. Ministerul Educaţiei transmite că, printre promovaţi, se numără mai multe fete decât baieţi şi mai mulţi absolvenţi din mediul urban decât din spaţiul rural.

În Dolj, 2257 candidaţi s-au înscris pentru a susţine examenul de Bacalaureat în sesiunea august-septembrie. Dintre aceştia, 409 vor sustine proba pentru evaluarea competenţelor la limba şi literatura română, alţi 434 la o limbă modernă şi 411 vor trebui să facă faţă probei pentru evaluarea competenţelor digitale.

Potrivit ISJ Dolj, 1277 candidaţi vor susţine proba scrisă la limba şi literatura română, în timp ce 1470 s-au înscris pentru proba obligatorie în funcţie de profil. De asemenea, 1539 absolvenţi de liceu vor relua examenul la proba la alegere, în funcţie de profil.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Examenul de Bacalaureat se va desfăşura în şapte centre, toate în Craiova, iar în alte două centre vor fi evaluate lucrările.

,,Probele de evaluare ale competenţelor se susţin în centrele de examen la care sunt arondate unităţile şcolare, în care elevii au absolvit. Din cei 2257 elevi înscrişi pentru această sesiune, 1421 sunt din promoţia curenta şi restul din promoţiile anterioare”, a declarat Alexandrina Năstase, inspector şcolar ISJ Dolj.

Mehedinţi: 1.139 înscrişi

Pentru sesiunea de toamnă a examenului de bacalaureat s-au înscris 1.139 de absolvenţi din Mehedinţi, potrivit agerpres.ro. Mai mult de trei sferturi dintre ei nu au promovat prima sesiunea din iulie a examenului de bacalaureat, restul fiind dintre cei care au avut corigenţe sau din promoţiile anterioare.

La sesiunea din vară a examenului de bacalaureat, la care s-au înscris 2.499 de absolvenţi de liceu, procentul de promovare a fost de 45,28%, iar după soluţionarea contestaţiilor – 46,64%. Din numărul de tineri care susţin bacalaureatul, la probele de competenţe sunt înscrişi aproximativ 180 de elevi, pentru proba scrisă la limba şi literatura română – 727, la proba obligatorie – matematică sau istorie – 712, iar la proba la alegere a profilului şi a specializării – 779, cei mai mulţi dintre aceştia fiind înscrişi la biologie – 627 elevi.

Examenul va începe în 19 august cu evaluarea competenţelor lingvistice într-o limba de circulaţie internaţională şi va continua cu probele scrise stabilite pentru perioada 25-29 august. La 1 septembrie vor fi afişate rezultatele, iar în următoarele două zile vor fi rezolvate contestaţiile, rezultatele definitive afişându-se în 4 septembrie.

Olt: 1.600 candidaţi

Aproximativ 1.600 de candidaţi din judetul Olt s-au înscris pentru a participa la sesiunea din toamnă a bacalaureatului, mai puţini decât numărul celor care nu au promovat în vară, aceasta în condiţiile în care în sesiunea a II-a intră şi corigenţii. La sesiunea din vară, procentul de promovare la BAC a fost de 48,55 % pentru ca, după analizarea contestaţiilor, procentul menţionat să salte nesemnificativ la 49,51 %. Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt a finalizat situaţia absolvenţilor clasei a XII-a de liceu care se vor prezenta la sesiunea de toamnă a bacalaureatului. Potrivit situaţiei realizate de inspectorii şcolari după terminarea examenelor de corigenţă de săptămâna trecută rezultă că s-au înscris la sesiunea a doua de la BAC un numar de 1.566 elevi din judeţ.

Liceul cu cei mai multi candidati înscrişi este “Petre S. Aurelian” din Slatina, cu 189 de absolvenţi, acesta fiind urmat de Colegiul Tehnic Balş – 91 elevi, şi, respectiv, Colegiul Tehnic “Alexe Marin” din Slatina, cu 82 de elevi.Celelalte licee din judeţ au sub 60 de absolvenţi înscrişi la sesiunea de toamnă de la BAC, după cum urmează: Liceul Tehnologic “C-tin Brâncoveanu” si Colegiul Naţional Vocaţional “Nicolae Titulescu”– câte 52 elevi, Liceul “Ştefan Diaconescu” Potcoava – 49, Colegiul Naţional Agricol “Carol I” – 44, Liceul cu Program Sportiv – 36, Colegiul Naţional “Radu Greceanu” – 34, Colegiul Naţional “Ion Minulescu” – 26 etc. Cei mai puţini liceeni care s-au înscris la sesiunea de toamnă a bacalaureatului provin de la Liceul Tehnologic Tufeni – 2 elevi, urmat de Liceul din comuna Iancu Jianu – 12 elevi. În total, vor participa absolvenţi de la 18 licee din judeţ, care vor susţine probele în cadrul a patru centre de examinare: Colegiul Tehnic Metalurgic Slatina, Colegiul Economic “Petre S. Aurelian” Slatina, Colegiul Naţional Agricol “Carol I” şi Colegiul Naţional Vocaţional “Nicolae Titulescu” Slatina. Reamintim că, în judetul Olt, la examenul din vară s-au înscris 3.946 elevi dintre cei 4.205 absolvenţi ai clasei a XII-a din promoţia acestui an, dintre care 791 au provenit din promoţiile anterioare şi restul de 3.173 au fost din seria curentă. Dintre toţi aceştia însă, nu mai putin de 294 de elevi nici macar nu s-au mai prezentat la examen, doar 3.652 elevi îndrăznind să se prezinte la toate probele examenului.

După derularea examenului, procentul de promovare a fost de 48,55 %, pentru ca, după analizarea contestaţiilor, procentul menţionat să salte la 49,51 %. Anul trecut, în judetul Olt s-au înscris la sesiunea de toamnă a examenului menţionat 2.351 liceeni, dintre care s-au prezentat efectiv 1.867 şi 484 au absentat; procentul de promovare după contestaţii a fost atunci de numai 19,33%.

Calendarul “bacalaureatului de toamnă” 2014:

 18-19 august : Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română/maternă;

– 19-20 august: Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională;

– 21-22 august: Evaluarea competenţelor digitale;

Probele scrise:

 25 august: Limba si literatura română;

– 26 august: Limba maternă;

– 27 august: proba obligatorie a profilului;

– 29 august: proba la alegere a profilului şi specializării;

– 1 septembrie: afişarea rezultatelor (pâna la ora 12.00), urmată de depunerea contestaţiilor în aceeaşi zi, în intervalul orar 12.00 – 16.00;

– 2-3 septembrie: rezolvarea contestaţiilor;

– 4 septembrie: afişarea rezultatelor finale.

spot_img
spot_img

Politica