duminică, mai 5, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Casa de Cultură din Orşova, sat fără câini

Datorii acumuluate cu mulţi ani în urmă, activitate din ce în ce mai slabă, dezinteres total pentru cultură, solicitări tot mai puţine, toate acestea au făcut ca de la un an la altul, Casa de Cultură a Sindicatelor din Orşova să se transforme într-o clădire care la ora actuală nu mai are niciun punct comun cu spectacolele, cursurile de dans, balurile sau pregătirile care se desfăşurau aici.

,,Pe timpul lui Ceauşescu aparţinea de UGSR iar după Revoluţie şi până în present nu şi-a rezolvat problema patrimoniului sindical, adică nu s-a clarificat cine este proprietarul. Întradevăr s-au adunat de plată pe taxe şi impozite clădiri către Primăria Orşova o sumă de peste un milliard de lei vechi. Noi Primăria ţi Consiliul Local nu putem face nimic, mă refer la investiţii şi administrare, pentru că acestă clădire nu ne aparţine. Problema ţine de patrimoniul sindicatelor care este o nebuloasă în întrega ţară” ne-a declarat viceprimarul Orşovei Constantin Negulescu.

Datorii cu multe zerouri

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ilie Rădoi, directorul instituţiei este astăzi broker în asigurări şi mărturiseşte cu tristeţe că prestează muncă benevol din anul 2008, de când a văzut pentru ultima oară un salariu.

“Situaţia cu care ne confruntăm o cunoaşte toată lumea. Cultură fără bani nu există. Eu din 2008 nu mi-am primit salariul. Am noroc cu firma de asigurări, altfel…Am depus ani la rând solicitări însă nimeni nu ne bagă în seamă. Nu am primit bani de la nimeni. Nu mai există interes pentru cultură. Până nu demult mai organizam balurile liceelor aici. S-au acumulat foarte multe datorii, până într-un  miliard, iar fiscul a pus sechestru pe clădire de câţiva ani”, a explicat Ilie Rădoi.

Banii din chirii ajung la Finanţe

La parterul clădirii funcţionează un magazin de mobilă. Într-o altă încăpere, o oră pe săptămână este deschis un cabinet de optică medicală. Potrivit directorului, banii din chiria celor două activităţi se duc la Finanţe.

“De trei ori s-a încercat să se vândă locaţia, prin licitaţie, dar nu s-a prezentat nimeni. Din păcate s-a ajuns aici pentru că nu mai există interes pentru cultură. Cu mulţi ani în urmă am pus nişte afişe pentru un recital al unor formaţii, nu m-a sunat nimeni pentru bilete”, a precizat directorul.

Găleţi şi lighene, oriunde te uiţi

Pereţi scorojiţi şi cu mucegai, apă care se prelinge din tavan, găleţi şi lighene oriunde îţi arunci privirea. Din lipsă de fonduri fosta Casa de Cultură a Sindicatelor din oraş nu mai reprezintă de ani buni un interes. Orşovenii ştiu că în urmă cu ceva vreme, aici s-au organizat cursuri de dans, spectacole, baluri ale bobocilor, cursuri de contabilitate, IT, lăcătuşi mecanic şi chiar de sudori.

“Ar fi nevoie de cel puţin trei miliarde de lei vechi pentru refacerea acoperişului. Am discutat de curând cu domnul Dragnea care mi-a promis un ajutor. Aşteptăm să vedem. Eu personal sunt foarte sceptic, nu ştiu dacă vom mai putea reface această clădire”, a punctat Ilie Rădoi.

Politica