vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Privatizarea Oltchim, amânată din cauza incompetenţei investitorilor

Conducerea Oltchim a avut ieri o întâlnire cu sindicatele, la sediul Instituţiei Prefectului, pentru a se prezenta situaţia economică a combinatului şi perspectivele de dezvoltare pentru următoarele şase luni.
Administratorul special al Oltchim, Bogdan Stănescu, a declarat că amânarea privatizării combinatului a fost cauzată de lipsa de pregătire a investitorilor.

Faptul că s-a amânat de patru ori termenul de privatizare al Oltchim nu a fost din cauza unei lipse de investitori, ci a lipsei lor de pregătire pentru a veni să investească la Oltchim. Şi aici mă refer la consorţiul chinezesc, mă refer şi la ultimii, care au cumpărat caietul de sarcini, colegii noştri de la USG, care doresc şi ei să participe la această privatizare, mă refer la SIF care a încercat să participe, obţinând nişte sume pentru preţul Oltchim, toţi cei care au dorit privatizarea pe module şi nu pe sistem integrat, ceea ce pentru acţionari nu avea sens, să vindem pe module, pentru că asta înseamnă acţionari diferiţi, interese diferite şi nu ar fi mers unitar, cum a fost gândit să funcţioneze combinatul.
A precizat Stănescu, citat de AGERPRES

Negocierile cu OMV au fost sistate

Policlinica Buna Vestire Craiova

Din punct de vedere al negocierilor cu OMV, Bogdan Stănescu a punctat că s-au oprit în aşteptarea investitorului interesat de ambele active, Arpechim şi Oltchim, arată AGERPRES.

Ne-am oprit pentru că aşteptăm investitorul. Pentru că statul român, ca să cumpere Rafinăria Arpechim, trebuie, a doua zi, să o vândă investitorului selectat pentru Oltchim. Altfel nu are sens să o ţină, să investească în ea, pentru că, dacă ar putea să o ţină, ar investi în ea, în Oltchim. Aşteptăm investitorul să semnăm contractul. Mai avem mici probleme de mediu care trebuie discutate cu Ministerul Mediului, am discutat cu Consiliul Concurenţei şi ne-am luminat asupra unui eventual ajutor de stat şi am ajuns la concluzia că nu există. Din punct de vedere al conversiei creanţelor bugetare în acţiuni, am creat această ordonanţă unde am făcut posibilă această conversie. Ea este o soluţie, dar nu este o una salvatoare. Dacă ne uităm la toată masa credală, cât convertim? 400 de milioane, rămânem totuşi cu 400 de milioane datorii.
A adăugat administratorul special al combinatului

«Secţia oxo ne duce aproape pe zero ca pierderi»

Stănescu a recunoscut că “s-a încheiat un contract de finanţare de un milion jumătate şi sunt în discuţii şi pentru alte finanţări. Fapt ce ne va permite să deschidem secţia oxo şi nu ne oprim aici. Secţia oxo nu ne duce pe plus în acest moment, dar ne duce aproape de zero, ca nivel de pierderi. Ca să ajungem pe plus, trebuie să deschidem şi cealaltă secţie (…) Ieri (luni – n.r.) am fost la Ministerul Muncii cu foştii salariaţi. Ni s-a spus că singurul lucru pe care îl pot face dumnealor în calitatea lor de minister este să facă o reconversie profesională, acordând gratuitate pentru cursuri, primă de instalare de 3.500 de lei dacă se relochează în alt oraş ca forţă de muncă. Urmează să mergem cu foştii salariaţi şi la Ministerul de Finanţe, să găsim o soluţie legală pentru a reuşi achitarea acelor plăţi compensatorii. Până atunci rămâne varianta ca atunci când se va privatiza combinatul, să plătim aceste salarii compensatorii”.
Oltchim se află în insolvenţă din ianuarie 2013 şi este propus pentru a fi privatizat în luna decembrie a acestui an.

Politica