duminică, mai 19, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

239 ani de la înfiinţarea primei şcoli din Oltenia

239 de ani s-au împlinit sâmbătă, 26 aprilie, de la înfiinţarea Şcolii “Obedeanu” prin hrisovul domnesc emis de Alexandru Ipsilanti, la 26 aprilie 1775.
Şcoala ,,Obedeanu’’ din Craiova este cea mai veche instituţie de învăţământ din Oltenia. Ea a fost ctitorită în 1759 de boierul Constantin Obedeanu (fiul fostului mare armaş Petru Obedeianu) şi a fost oficializată ca şcoală publică prin hrisovul domnesc al lui Alexandru Ipsilanti din 26 aprilie 1775.

Cum s-a ajuns  la înfiinţarea unei şcoli în chiliile de la biserica Obedeanu?

După construcţia bisericii, Constantin Obedeanu a lăsat, pe lângă o consistentă avere “mişcătoare” (ţigani, animale, obiecte de cult), şi opt moşii, însumând peste 42.000 pogoane de teren arabil şi păduri.
Şcoala este pentru prima dată menţionată în hrisovul lui Alexandru Ipsilanti din 17 martie 1775, care se referea, în special, la şcoala de la Sf. Sava din Bucureşti, fiind menţionate şi şcolile de la Craiova şi Buzău. Ultimele două erau şcoli de “mathimi grămăticeşti, greceşti şi româneşti”.
Cele două şcoli erau de nivel mai înalt decât celelalte şcoli din capitalele judeţelor, lucru care reiese atât din salariul substanţial pe care îl primeau profesorii şcolii de la Obedeanu, cât şi din faptul că, aşa cum prevedea hrisovul amintit, ucenicii sârguincioşi puteau trece la Academia de la Sf. Sava pentru desăvârşirea studiilor.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Începuturile învăţământului craiovean

Alegerea locaţiei şcolii domneşti înfiinţate de Alexandru Ipsilanti la Biserica Obedeanu n-a fost întâmplătoare, deoarece învăţământul craiovean beneficia deja de o îndelungată existenţă. Încă de la jumătatea sec. al XVII-lea exista pe lângă Biserica Sf. Dumitru o şcoală slavonească, cu un dascăl, ce-şi va continua existenţa până în sec XVIII. În 1719 episcopul Damaschin
 al Râmnicului a propus, în condiţiile în care Oltenia trecuse sub ocupaţie austriacă, înfiinţarea unei şcoli latineşti la Craiova. Din păcate, această hotărâre nu a putut fi pusă în practică. Se va finaliza însă hotărârea din 27 aprilie 1727 a administraţiei austriece din Oltenia privind înfiinţarea, la Craiova, a unei şcoli catolice în care să se predea în limbile germană şi latină. Această şcoală a fiinţat până la 1737. O altă şcoală craioveană exista, pe la 1761, pe lângă Biserica Madona Dudu, înfiinţată însă în urma unei iniţiative particulare.

Istoria numelui şcolii

La 28  decembrie 1881 a  avut loc, la  Clubul Profesoral din  Craiova, o  întâlnire a  corpului didactic primar din localitate, prezidată de revizorul şcolar al Doljului şi Romanaţiului, B. I. Popescu. S-a hotărât ca  şcolile  primare “să  poarte în  viitor numele  unui patron  care a contribuit  mai  mult  sau  mai  puţin la  fondarea  acestor  şcoli” altfel  decât “numirile de   şcoala I, II, etc. … ,după cum se numesc astăzi”.
Denumirea urma să fie aleasă de director, împreună  cu “colegii săi” şi apoi comunicată Revizoratului, împreună cu motivele ce  au dus la alegere, printr-un proces verbal. Alegerea colectivului profesoral – format la acel moment din Dimitrie Valerian, director şi institutor la  clasa a IV-a, Ionaşcu Şt. George,  institutor la clasa a III-a, Georgescu Petru, institutor la clasa a II-a şi părintele diacon Ionescu  Demetriu , institutor la clasa  I  s-a  oprit  asupra lui Constantin  Obedeanu “vel  Stolnic, vel Paharnic  Vornic, Caimacam şi mare consilier  împărătesc al Olteniei”, fondatorul, în 1748, al unui aşezământ ce va cuprinde, în  timp, biserică,  şcoală şi  spital, pentru a  căror “chivernisire” lăsa,  prin testamentul său, o mare avere.
Aprobarea ministrului  Instrucţiunii  Publice a fost comunicată de  Revizorat la  23  mai, acelaşi an, primită la 25 mai.

Lupta pentru supravieţuire

Din păcate, în ultimii ani şcoala a fost implicată în numeroase scandaluri, care au avut la bază desfiinţarea acesteia. În timp ce dascălii de la Şcoala “Obedeanu” susţineau, în vara anului trecut, că închiderea instituţiei de învăţământ ar fi o crimă la adresa istoriei, primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, susţinea că “şcoala nu mai poate continua în forma actuală, după ce, numai anul trecut (n.r.-2012), cei 133 de elevi arondaţi au avut peste 25.000 de absenţe’’.
Un fost director al şcolii, profesorul Ionel Dumitru Nedelcu, acuza, la acel moment, că închiderea Şcolii “Obedeanu” este “preţul” plătit de Primărie către Mitropolia Olteniei, în contul unei datorii dubioase.

Acum câţiva ani, Mitropolia Olteniei a câştigat în instanţă unul dintre corpurile de clădire ale Colegiului Naţional «Elena Cuza» din Craiova. Definitiv şi irevocabil. N-au putut pune în practică însă hotărârea din cauza opoziţiei părinţilor şi a conducerii şcolii. C. N. «Elena Cuza» este unul dintre liceele de renume ale Craiovei, scandalul a fost mare, Mitropolia a renunţat la evacuare,  Primăria a propus diferite variante în compensaţie. În cele din urmă, s-au înţeles să tranzacţioneze Şcoala «Obedeanu».
Declara Nedelcu

Şcoala «Obedeanu» a dat României o serie de mari personalităţi

Numeroase speculaţii au fost create în jurul acestei poveşti. La un moment dat, municipalitatea îşi propusese să funcţioneze în acea clădire un muzeu al educaţiei, sediul Academiei Române, dar şi o şcoală. De-a lungul istoriei, Şcoala «Obedeanu» a dat României o serie de mari personalităţi: Tudor Vladimirescu, Petrache Poenaru, Gheorghe Chiţu, Eugeniu Carada, Simion Stoilow, Constantin Argetoianu, Gogu Constantinescu, dr. Constantin Angelescu, Nicolae Titulescu, Grigore Gabrielescu, C. S. Nicolăescu – Plopşor etc.

Şcoala “Obedeanu” şi-a pierdut personalitatea juridică, devenind structură a Şcolii nr. 12 “Decebal” Şcoala “Obedeanu” are, în primul rând, o imensă valoare simbolică, morală şi culturală. Ea este un element constitutiv al identităţii oraşului Craiova. Ea reprezintă pentru Craiova ceea ce reprezintă Colegiul Naţional “Sfântul Sava” pentru Bucureşti. Ea este dovada unei organizări instituţionale a educaţiei publice de peste 225 de ani în acest oraş. Niciun alt oraş din vechea Ţară Românească, în afară de Bucureşti, nu se poate mândri cu aşa ceva. Craiova ar trebui să aibă pe blazon imaginea Şcolii “Obedeanu”.

Din punct de vedere material, Şcoala “Obedeanu” deţine patru clădiri şi un teren de 4.000 de metri pătraţi, la cinci minute de Kilometrul 0 al Craiovei. Două dintre clădiri sunt monumente istorice şi au fost consolidate în perioada 2000 – 2005.
De altfel, între 2000 şi 2009, aici s-au investit peste 10 miliarde de lei vechi. Din punct de vedere juridic, printr-o decizie a ISJ Dolj din 2010, Şcoala “Obedeanu” şi-a pierdut personalitatea juridică, devenind structură a Şcolii nr. 12 “Decebal”. Practic, ea continuă să funcţioneze, cu grupe de preşcolari şi clase I – VIII.

spot_img
spot_img

Politica