sâmbătă, mai 18, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

DJST instruieşte tineri. Pregătirea viitorilor vorbitori

Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Dolj a organizat în perioada 11-12 aprilie 2014, cursul de formare pentru proba de oratorie şi dezbatere din cadrul proiectului “Competiţia Tinereţii”.
Participanţii la acest curs au fost tineri dornici să fie mai buni, să înveţe cum să vorbească în faţa unui public fără reţineri şi să îşi susţină vehement părerea. Cursul a fost susţinut de către Asociaţia Regională de Dezbateri, Oratorie şi Retorică Oltenia (ARDOR).

«Scopul nostru este de a forma vorbitori pe scena publică»

Trainerii le-au dezvăluit cursanţilor care sunt paşii ce trebuie urmaţi pentru a deveni buni vorbitori în faţa unui public larg, să nu susţină un monolog, din contră să capteze atenţia interlocutorilor.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Scopul nostru e de a forma vorbitori pe scena publică, fie că vorbim de reprezentanţii societăţii civile, reprezentanţi ai administraţiei, fie despre reprezentanţii unor partide politice, vrem ca vorbitorii care ies în spaţiul public să poată susţină corect un discurs argumentat, în care să ne explice punctul lor de vedere astfel încât să nu mai vedem certuri în loc de talk show-uri la televizor, atunci când votăm să o facem pentru că ne-a plăcut o idee bună argumentată şi nu pentru că găleata a fost mai frumos colorată, să fie un argument susţinut cu dovezi, cercetări. Orice discurs public are trei părţi, partea de introducere cea în care captezi publicul, apoi rupem ritmul, în momentul în care am simţit că devenim monotoni, venim cu o glumă sau cu un studiu serios sau punem puţină dramă, totul se învaţă în timp şi cu exerciţiu.
A spus Maria Cioinică, profesoară Asociaţia Regională de Dezbateri, Oratorie şi Retorică Oltenia (ARDOR)

Chiar dacă abilităţile unui orator se formează în timp şi cu mult exerciţiu, majoritatea celor înscrişi au fost entuziasmaţi de ceea ce au aflat şi au mărturisit că participarea la cursurile de oratorie şi dezbatere a fost un bun prilej prin care au învăţat cum îşi depăşească temerile.

M-am înscris la acest curs pentru a învăţa să îmi controlez emoţiile, pentru a învăţa să vorbesc în public, a cunoaşte persoane noi şi pentru o nouă experienţă. Avem diferite activităţi care ne ţin în permanenţă atenţi şi diferite jocuri interactive care nu ne plictisesc. Deocamdată sunt elevă în clasa a X-a, pe viitor este posibil să urmez o carieră care necesită discurs în public, dar acum am vrut să văd cum este.
A spus Nicolae Ramona

Am venit doar din curiozitate la cursurile de oratorie şi dezbatere, pentru a cunoaşte mai mult, încerc să mă adaptez cum trebuie, să nu mai am emoţii.
A spus Dincă Ionuţ Alexandru, 17 ani

Tinerii îşi doresc perfecţionare

Fie că au participat la cursuri din curiozitate, sau pentru că pe viitor le vor fi utile sau pentru că vor să se perfecţioneze, tinerii spun că au avut ocazia să socializeze şi să îşi facă prieteni noi. Cursurile i-au sprijinit pe tineri să îşi dezvolte personalitatea, creativitatea, spiritul de echipă.

M-am înscris deoarece mă interesează foarte mult subiectul, vreau să văd ce argumente pot să aduc, cât de solide, să îmi depăşesc puţin limita de fiecare dată, îmi plac concursurile de genul şi fiecare este o oportunitate de dezvoltare, îmi place să fiu pe scenă sau în faţa oamenilor, îmi place să îmi împărtăşesc ideile într-un mod cât mai clar. Vreau o carieră în relaţii publice, marketing, vânzare şi afaceri externe, dar nu ştii niciodată la ce să te aştepţi în viitor de aceea este foarte important să fii pregătit să vorbeşti în public. E foarte bine că s-au gândit la activităţi interactive pentru că aşa se prinde cel mai bine informaţia, atunci când eşti implicat şi te pune să îţi dai seama ceea ce trebuie să spui este cu totul altceva.
Tohăneanu Maria, 16 ani

Pentru că în viitor mi-aş dori să urmez o carieră pe acest domeniu, oratorie şi dezbatere m-am înscris la cursuri. Am învăţat mai exact cum să modelez ideile, creativitatea pe o structură concretă astfel încât să existe un argument bine stabilit care să reuşească să convingă omul.
Keller Bogdan, 18 ani

De cele mai multe ori, oamenilor le este frică să tină un discurs în public de teamă să nu fie evaluaţi, criticaţi pentru felul cum vorbesc, cum reacţionează în faţa unor situaţii date şi preferă să stea în umbră, însă sunt tineri care vor să îşi depăşească condiţia.

Cu fiecare bilă neagră descoperită, putem să o şlefuim, să ne ajutăm pe noi înşine să avansăm. Am avut o mulţime de lucruri care ne-au dat energie, care ne menţineau atenţia asupra punctului important, deşi aparent ne distrăgeau atenţia de la subiect, în realitate ne făceau să fim mai atenţi, faptul că ne-au amestecat, să nu mai fim bisericuţe, ne-au făcut să creăm legături noi, care sunt întotdeauna binevenite.
A concluzionat Keller Bogdan

Tinerii au fost grupaţi în echipe şi s-au întrecut în probe de dezbatere şi discursuri oratorice pe o tema dată, fiind cronometraţi.

spot_img
spot_img

Politica