luni, aprilie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Ziua Mondială a Apei, celebrată de ABA Jiu

Anual în lume, la data de 22 martie se sărbătoreşte Ziua Mondială a Apei, cu scopul de a marca importanţa şi rolul acestei resurse în dezvoltarea socio-economică planetară.
În acest an, tema mondială propusă de către Organizaţia Naţiunilor Unite pentru manifestare este ,,Apa şi Energia’’. Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Jiu s-a alăturat şi de această dată manifestărilor globale, prin organizarea întâlnirii de ieri, care a reunit reprezentanţi ai mediului academic şi universitar, ai autorităţilor publice, precum şi specialişti cu experienţă în administrarea şi valorificarea resurselor de apă şi a potenţialului hidroenergetic.
În deschiderea evenimentului, dr.ing. Costică Păunescu a transmis mesajul directorului Administraţiei Naţionale ,,Apele Române’’, dr. ing. Vasile Pintile.

În vederea stabilirii orientărilor fundamentale privind gospodărirea apelor, precum şi pentru protejarea zonelor umede, se elaborează scheme directoare pe bazine hidrografice. Informaţiile necesare pentru elaborarea schemelor directoare şi a programelor de măsuri, inclusiv cele pentru stabilirea cerinţelor de apă, valorificarea potenţialului apelor şi de apărare împotriva inundaţiilor, se pun la dispoziţia autorităţii publice centrale din domeniul apelor şi administraţiei naţionale a apelor române de către autorităţile publice centrale şi locale, de principalii utilizatori de apă, precum şi de organizaţiile neguvernamentale interesate în amenajarea bazinelor hidrografice. Hidroenergia este cea mai importantă sursă de energie regenerabilă, utilizată în prezent. Energia generată anual de centralele hidroelectrice atinge 2,1 milioane de Gigavaţi pe oră, ceea ce reprezintă între 16 şi 18% din consumul de energie la nivel mondial.
A transmis dr. ing. Vasile Pintilie

La nivel global, a început deja să se manifeste o criză acută a apei

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ziua Mondială  a Apelor se sărbătoreşte, din 1993 şi în Dolj, iar prin această acţiune se doreşte conştientizarea importanţei apei pentru oameni, pentru activităţile industriale, agricole şi socio-economice.
La nivel global, a început deja să se manifeste o criză acută a apei, din cauza creşterii populaţiei, utilizării excesive, schimbărilor climatice şi poluării.
Tema Zilei Mondiale a Apei din acest an se referă la legătură dintre apă şi energie. Prin promovarea ei se recunoaşte importanţa apei pentru producerea de energie, fie că este vorba de energie hidro, termo sau nucleară, dar şi importanţa energiei pentru funcţionarea infrastructurii din domeniul apelor.
Totodată, este promovată dezvoltarea şi utilizarea energiilor regenerabile pentru atenuarea efectelor schimbărilor climatice.

Pe termen mediu, apa va deveni ceea ce îndrăznesc să numesc <> al omenirii, unul dintre bunurile ei cele mai preţioase. Gestionarea durabilă şi eficientă a resurselor de apă constituie deja una dintre condiţiile esenţiale ale unei bune guvernări. Dezvoltarea obiectivelor energetice poate avea un impact semnificativ asupra resurselor de apă, asupra mediului acvatic, precum şi asupra altor sectoare care utilizează sau depind de apă. Considerăm că este necesară o mai bună coordonare între toate formele de utilizare a apelor din cadrul bazinelor hidrografice, coordonare în care rolul esenţial revine Administraţiilor Bazinale de Apă.
A transmis Doina Pană, ministrul delegat Ape, Păduri şi Piscicultură

Doina Pană: «Una dintre soluţiile care şi-au dovedit eficienţa din punct de vedere tehnic şi financiar este realizarea unor noi acumulări complexe»

Totodată, Doina Pană a punctat şi importanţa continuării amenajării hidrografice, astfel încât să se răspundă la cerinţele directivelor europene specifice.

Credem că una dintre soluţiile care şi-au dovedit eficienţa din punct de vedere tehnic şi financiar este realizarea unor noi acumulări complexe, prin care să se facă regularizarea volumelor de apă între anii cu exces şi cei cu deficit de precipitaţii şi totodată să poată fi valorificat potenţialul energetic al apelor acumulate. Pe de altă parte, pentru realizarea unui management integrat, cooperarea între diferitele sectoare este esenţială pentru o dezvoltare adecvată a resurselor de apă. În cadrul acestei cooperări, trebuie avute în vedere şi elemente de perspectivă cum sunt serviciile ecosistemelor acvatice, distribuţia beneficiilor apei, costuri şi riscuri.
A mai transmis Doina Pană, ministrul delegat Ape, Păduri şi Piscicultură

Potrivit ministrului delegat Ape, Păduri şi Piscicultură, Doina Pană, cea mai importantă sarcină din perioada următoare se referă la pregătirea pentru noua perioadă de programare bugetară a Uniunii Europene, 2014-2020.

Marius Deca: «Toate activităţile şi evenimentele organizate de ABA Jiu sunt dovada interesului specialiştilor din domeniul gospodării apelor»

Anul 2014 este unul în care se sărbătoreşte atât apa, cât şi energia. Multe ţări realizează la un moment dat că progresul nu e posibil fără să apeleze la metode alternative. Instituţia Prefectului Dolj a susţinut şi susţine de fiecare dată astfel de acţiuni din cadrul ABA Jiu. Toate activităţile şi evenimentele organizate de ABA Jiu sunt dovada interesului specialiştilor din domeniul gospodării apelor, de a promova problemele cu care se confruntă acest sector, de a participa la proiectele locale, regionale şi internaţionale. Protecţia surselor de apă şi reducerea contaminării la scurgeri ar trebui să fie luate în considerare, în planificare şi punerea în aplicare.
A declarat Marius Deca, Prefect de Dolj

În plus, Prefectul de Dolj a mai anunţat că luni, 24 martie va avea loc o şedinţă pentru a vedea stadiul în care se află albiile diverselor râuri şi pârâuri.

Politica