luni, mai 20, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Volumul Adamice, lansat la Biblioteca Judeteană

Biblioteca Judeţeană “Alexandru şi Aristia Aman” a găzduit vineri, 31 ianuarie, lansarea volumului Adamice – poeme, poezii, haiku-uri al autorului Mihai Măceş, lansare organizată cu sprijinul  Fundaţiei „Liana Dumitrescu”. În cadrul acestui eveniment au luat cuvântul: Constantina Dumitrescu, preşedinte Fundaţia „Liana Dumitrescu”; prof. univ. dr. Gabriel Coşoveanu, critic literar, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Oltenia; prof. dr. Marian Barbu, critic şi istoric literar, precum şi Jean Băileşteanu, scriitor, director Editura „Autograf MJM”.

Mă aflu aici să fiu alături de Mihai Măceş, om de cultură. Poetul e temeinic cunoscător în cuvintele pe care le aşează în poezie şi proză. Sunt mândră că acest om plin de virtuţi este de acelaşi neam cu mine, adică macedonean. Fundaţia <> a hotărât să publice cărţi pentru oameni buni. Fiica mea, Liana Dumitrescu este alături de cei care merită să fie iubiţi şi promovaţi. Acum trei ani a fost ultima oară când am văzut-o’.
Constantina Dumitrescu, preşedintele fundaţiei ,, Liana Dumitrescu’’

Printre cei care au luat cuvântul s-a aflat şi criticul literar, prof. univ. dr. Gabriel Coşoveanu, care a vorbit despre mesajul pe care poetul Mihai Măceş l-a transmis tuturor celor pasionaţi de literatură, prin intermediul volumului Adamice- poeme, poezii, haikuri.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ne întristăm că unele lucruri stau sub semnul finitudinii omeneşti. Mihai Măceş a scris o carte despre soarta oamenilor, despre pierderile succesive. Mesajul său este, pe de o parte, melancolic, iar pe de altă parte este şi autoironic, dens în aluzii biografice şi, de asemenea, un advertisment. Suntem aici şi vom fi reuniţi mereu, pentru că ne îndeamnă un lucru important: pasiunea pentru literatură. Mihai Măceş preferă să cultive solilocviul. Cartea ne instigă să ne gândim la cele care au fost. Titlul are un dublu sens temporal: o  proiecţie în trecut şi  un gând care ne transmite că nu este totul pierdut. Este un volum profund, care îl recomandă pe poet în sensul unei gravităţi pe care noi ne-am dori-o.
A menţionat prof.univ. dr. Gabriel Coşoveanu

Editorialistul Ediţie Specială, Mihai Măceş, s-a născut la 23 august 1951 în comuna Măceşu de Sus, judeţul Dolj. A absolvit Facultatea de Filologie, din cadrul Universităţii din Craiova, debutând în presa literară: revista „Ramuri” şi în cea editorială: volumul colectiv „Continuitate”, editat de Centrul Judeţean de Creaţie Dolj, Craiova, 1977. A câştigat premiul revistei „Ramuri” 1977 pentru Poezie şi al Asociaţiei Scriitorilor din Craiova, pentru Activităţi culturale, pe anul 1987. Cărţi editate: Golful Luminii, poezie, Editura Scrisul Românesc, Craiova,1982; Carte Cu Poveşti, poezie pentru copii, Editura Literatorul, Craiova, 1992; Dintotdeauna Vocalele, poezie, Editura Meridian, Craiova, 1993; Carte De Învăţat, poezie pentru copii, Editura CugetareaTigero, Craiova, 1996; Romantic Într-un Veac Barbar, poezie, Editura Ramuri, Craiova, 2011.

Mesajul acestui volum este unul simplu: este o incertitudine identitară, care planează asupra omului. Nu ştim de unde venim, unde ne ducem. Pe lângă incertitudine mai este şi nepăsarea identitară. Omului nu-i pasă cine este. De aici pleacă toate poemele din carte.
Mihai Măceş, autorul volumului

Alcătuirea cărţii este cu totul şi cu totul deosebită. În ultimii ani, niciun poet nu a mai utilizat o astfel de structură.

Fiecare poezie are, pe pagina din stânga, haikul său. Este un fel de prefaţă a poeziei. De asemenea, fiecare poezie este numerotată în loc să aibă un titlu. Haikul este o formă de poezie japoneză.
A completat poetul Mihai Măceş

spot_img
spot_img

Politica