vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Marian-Jean Marinescu: EGNOS trebuie să devină disponibil în toată Europa, inclusiv în România

Prezent la a şasea Conferinţă despre Politica Spaţială a UE (28-29 ianuarie 2014, Bruxelles), vicepreşedintele Grupului PPE în Parlamentul European, Marian-Jean Marinescu, a declarat:
Una dintre priorităţile activităţii spaţiale a UE trebuie să fie extinderea acoperirii sistemului de navigaţie prin satelit EGNOS*. Din 2011, EGNOS furnizează un serviciu vital, în special în aviaţie, denumit siguranţa vieţii. Acest serviciu nu acoperă însă integral teritoriul UE şi astfel încă mai asistăm, din păcate, la tragedii aviatice care ar putea fi prevenite datorită EGNOS.

Eurodeputatul Marinescu a participat la sesiuniea dedicată Programelor Spaţiale Europene în calitate de raportor pentru Galileo şi EGNOS, cele două sisteme europene de radionavigaţie prin satelit.

Întrebat cât de dificile au fost negocierile privind bugetul pentru Galileo, eurodeputatul a declarat:
Au existat, într-adevăr, voci care întrebau de ce trebuie să cheltuim aceşti bani dacă există alte sisteme pe care le putem folosi. Însă nimeni nu a contestat valoarea adăugată adusă de Galileo: pentru revigorarea economiei, pentru crearea de noi locuri de muncă, pentru independenţa şi competitivitatea UE în acest domeniu şi, în final, pentru îmbunătăţirea vieţii noastre de zi cu zi.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Marian-Jean Marinescu a adăugat că cele mai dificile negocieri au fost cele purtate pe marginea alocării de fonduri pentru dezvoltarea de aplicaţii bazate pe serviciile oferite de Galileo:
Am avut câştig de cauză şi astfel există bani pentru aplicaţii. Acum trebuie să dovedim cetăţenilor că am avut dreptate şi că aceste aplicaţii au cu adevărat valoare adăugată.

Din panel au făcut parte şi: eurodeputatul Vittorio Prodi, raportor al Comisiei ITRE pentru Copernicus, Volker Liebig, Director pentru Programele de Observare a Pământului, Agenţia Spaţială Europeană, Matthias Petschke, Director în cadrul Directoratului General ENTR – Comisia Europeană, Stéphane Israël, Preşedinte şi CEO Arianespace, Alain Ratier, Director General, EUMETSAT, Han Wensink, Pres,edinte al EATSC şi Carlo de Dorides, Director Executiv, Agenţia Europeană GNSS.

*EGNOS (serviciul european geostaţionar mixt de navigare) îmbunătăţeşte precizia actualelor echipamente GPS de la câţiva metri la un metru. În domeniul aerian, serviciul permite decolarea şi aterizarea în condiţii meteorologice nefavorabile şi reduce întârzierile. Creşterea gradului de precizie vine, de asemenea, în sprijinul serviciilor de intervenţie şi de poliţie.

Politica