sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Cum să ratezi o promovare în B în câțiva pași simpli!

Este o lemă prin fotbalul mioritic care susține că doar cine nu vrea nu promovează din liga a treia.

FCU Craiova și-a propus promovări succesive pentru a ajunge în divizia întâi, dar s-a oprit după prima, cea din județ în ultimul eșalon național. Cea din C în B e compromisă în proporție covârșitoare, după ce Mădălin Ciucă și ai săi au pierdut cu liderul Turris Turnu Măgurele și au rămas în urmă cu 9 puncte, când mai sunt de jucat 10 meciuri. Dar cum s-a ajuns aici, în condițiile în care oltenii din C s-au lăudat cu ăl mai mare buget, condiții de la excepțional în sus pentru jucători etc?

Managementul schimbărilor la nivel tehnic și administrativ

Policlinica Buna Vestire Craiova

În toamna lui 2017, Nicolo Napoli revenea la FCU Craiova, pentru a cincea oară, să ducă echipa din județ în C, în tandem cu Marcel Iancu, pus în funcție executivă. S-a obținut accesul cu maxim de puncte, fără nici măcar un egal, aspect unic în județeana doljeană. În vară, după reușită, Napoli a întocmit o listă cu veniri și plecări pentru întărirea lotului, motiv pentru care a fost dat afară, la pachet cu Iancu. Primul scandal. Antrenor a fost instalat Fane Stoica, dar rezultatele l-au trecut pe linie moartă după patru etape, marcate de 2 victorii, un egal și o înfrângere. Plus eliminarea din Cupa României. Interimatul a fost asigurat de Filip și Ciucă. În octombrie revenea Napoli, care redresa un pic situația, încheind turul la 4 puncte de primul loc (pot fi contorizate aici fix cele 4 puncte piedute de Stoica). Plus Marcel Pușcaș în funcția de președinte. După un început catastrofal de retur, antrenorul italian plătea iar cu funcția, în loc Filip și Ciucă. Așadar, în decurs de 8 luni, banca tehnică a arătat așa: Fane Stoica – Filip, Ciucă – Napoli – Filip, Ciucă. În vreme ce administrativul: vacant până în iarnă, apoi ocupat de Pușcaș.

Managementul transferurilor

Probabil doar scriptele clubului au reținut permutările semnificative la nivelul lotului. În iarnă, odată cu venirea lui Pușcaș, au avut loc epurări masive: oltenii Sabin Lupu, Adrian Cârstea, Olivian Surugiu, Eduard Dina, Claudiu Ștefan, iar lista rămâne deschisă, au fost îndepărtați de la club. În locul lor au ajuns jucători de prin Ardeal, gen Codoban ori Avram, sau din Ilfov, Răducan. Direct din cantonamentul din Antalya au fost trimiși prematur acasă Florin Costea și Mihai Dina, jucători emblematic pentru echipă, ce-i confereau o oareșce legătură cu trecutul nu foarte îndepărtat. Alt scandal. Înlocuiți cu un contingent multi-etnic africano-asiatic. Plus băimăreanul Ster. Plecările masive ale autohtonilor, înlocuirea lor cu jucători, poate mai valoroși, cine poate ști, dar care nu înțeleg specificitatea locului, au adus un minus în privința factorului identitar. În plus, rulajul mare de jucători nu avea cum să nu afecteze omogenitatea.

Managementul banilor

Salarii plătite la zi, cantonament în Antalya, închiriere stadion din Severin, convingerea jucătorilor să semneze, ori să rezilieze prematur (bănuim că în schimbul unor sume), deschiderea magazinului oficial, înseamnă că bani sunt. Inclusiv convingerea lui Marcel Pușcaș să se alăture proiectului denotă că stabilitate financiară există. Însă banii ăștia trebuie manageriați pentru a aduce performanța sportivă. Când, cu 10 etape înainte de finalul sezonului, păstrezi doar șanse teoretice de promovare înseamnă că fondurile au fost gestionate prost. Mai ales că s-a vorbit despre cel mai mare buget din serie.

Managementul conflictului

Un alt factor însemnat, destabilizator în fotbal, e conflictul care, în mod firesc, afectează unitatea grupului, imaginea, suporterii. Primul scandal a fost legat de îndepărtarea lui Napoli, cu bălăcăreli în presa centrală, ce salariu are, cât muncește pentru el etc. Un altul, recent, manageriat greșit, ține de plecările lui Costea și Dina. Jucătorii din garda veche, ajunși indezirabili, au fost umiliți și suiți în avionul spre România înainte de încheierea stagiului din Antalya. Având în vedere protagoniștii se cerea mai mult tact în gesionarea unei astfel de crize. Scandalul trei: pumnii și picioarele de la Severin, invocate de Lincar, care, iarăși, au șubrezit imaginea, prestanța clubului oltean. Pierzi promovarea că sunt alții mai buni, fă-o cu demnitate!

Politica