vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

O nouă rectificare bugetară la Primăria Craiova. Unde se dă şi de unde se ia

Primăria Craiova va supune votului consilierilor locali, la ședința din data de 23 noiembrie, o nouă serie de rectificări bugetare. Astfel, vor fi direcții și servicii din cadrul instituției care pot primi anumite sume de bani, fiind și situații însă de disponibilizări bugetare. Se poate lua decizia disponibilizării unor sume bănești dacă serviciile respective fie nu se mai încadrează ca până la finele anului în curs să realizeze anumite proiecte și astfel să cheltuie sumele prevăzute inițial, fie au mai făcut economii.

În urma adreselor primite de la direcțiile și serviciile din subordine, Primăria Craiova intenționaeză să facă mai multe rectificări bugetare. Acestea vor fi propuse consilierilor municipali, la ședința din această lună, stabilită pentru ziua de 23 noiembrie.

Bani pentru studiile privind achiziția de noi autobuze și tramvaie

Policlinica Buna Vestire Craiova

În ceea ce privește Direcția de Elaborare și Implementare Proiecte din cadrul Primăriei Craiova, a fost solicitată suma de 118.000 lei pentru efectuarea studiilor de oportunitate în vederea achiziției unor autobuze și tramvaie noi și a sumei de 290.000 de lei pentru majorarea liniei bugetare pentru proiectul privind „Creșterea eficienței energetice a blocurilor din municipiul Craiova”. În cazul programului de modernizare a parcului auto, făcută cu bani europeni, suma nu a fost cerută din primă fază întrucât când s-a stabilit bugetul Craiovei, acest proiect era în dezbatere publică și nu se cunoșteau toate detaliile. Cu privire la izolarea blocurilor, suma cerută ar putea fi asigurată prin diminuarea de la linia bugetară „Promovarea incluziunii sociale și combaterea sărăciei(…) din municipiul Craiova”.

Redistribuiri de fonduri bănești

Un alt proiect care impune o redistribuire de fonduri se referă la repararea și repunerea în funcțiune a elementelor distruse prin accidente rutiere la obiectivul „Construirea unui pasaj subteran în vedere decongestionării traficului rutier în Zona Metropolitană Craiova”. Pentru reparații, conform unei note de fundamentare, Primăria Craiova a alocat deja suma de 600.000 de lei, cu ocazia stabilirii bugetului, între timp fiind numită și direcția care se va ocupa de lucrări, respectiv Direcția de Servicii Publice. De aceea este necesară și redistribuirea sumei de bani, urmând ca proiectul să fie supus la vot, joi.

Sume în plus și pentru învățământ, spații verzi și salubritate

O suplimentare de fonduri ar urma să fie făcută și pentru reparațiile curente ale unităților de învățământ din oraș, suma trecută în nota de fundamentare fiind de 72.000 de lei. Propunere de suplimentare bugetară va fi și pentru sectorul privind întreținere spațiilor verzi, a parcurilor și a bazelor de agrement din municipiu, suma fiind de 1.000.000 de lei. Tot Direcția de Servicii Publice a solicitat o suplimentare a bugetului pentru plata facturilor aferente salubrizării stradale (800.000 de lei).

De asemenea, și pentru iluminatul public este nevoie de sume suplimentare, fiind vorba despre 1.000.000 de lei. Și RAT Craiova ar mai avea nevoie de niște bani, respectiv suma de 2.400.000 de lei, unitatea aflându-se în această situație ca urmare a numărului de abonamente distribuite pensionarilor.

Colibri” și „Maria Tănase” propun diminuarea subvenției

La rândul ei, conducerea Operei Române a mai cerut suma de 93.500 de lei, față de ce aveau deja prins în buget, pentru a putea face plata lefurilor aferente lunii noiembrie a.c. Dacă Opera Română cere bani, Teatrul „Colibri” și Ansamblul Folcloric „Maria Tănase” au venit cu propuneri de diminuare a subvenției, respectiv: 220.000 de lei și 23.000 de lei.

Câteva economii

Cât privește economiile, o sumă de bani, mai exact 233.000 de lei, poate disponibiliza Serviciul Imagine al Primăriei Craiova. Cei care lucrează aici au luat decizia după ce au făcut o analiză a evenimentelor derulate până în prezent și a celor pe care le mai au de bifat până la finele anului în curs. Și „Serviciul financiar contabil” a făcut o economie în această perioadă, reușind astfel să vină cu propunerea diminuării sumei de 390.128 de lei. Rămâne de văzut cum vor sta lucurile după votul consilierilor municipali.

Politica