marți, aprilie 30, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Ploaie de stele, în noaptea de miercuri spre joi

 

Spectacol pe cer în noapte de 12 spre 13 august. Atunci are loc ploaia de meteori Perseide. 
Perseidele sunt una dintre cele mai bune ploi de meteori ce produc până la 60 de meteori pe oră la orele lor de vârf, scrie sprestele.ro. Ele sunt mici particule ale cometei Swift-Tuttle, care se intersectează în fiecare an cu orbita terestră între mijlocul lunii iulie și cel al lunii august. Cometa a primit acest nume după cercetătorii care au descoperit-o, în 1862, Lewis Swift şi Horace Tuttle. 
Ploaia are loc annual, de la 17 iulie la 24 august, dar cade în acest an, în noaptea de 12 august și dimineața zilei de 13 august. Luna nu va bloca meteorii acest an, iar  cea mai buna observare va fi dintr-un loc întunecat, după miezul nopții. 
"Show-ul promite să fie spectaculos în acest an. Intrând în lumea noastră, Perseidele — mici bucăți de cometă — se lovesc de molecule din atmosferă și acest șoc, extrem de violent, produce lumină. Fiecare bucată se transformă în stea căzătoare. Se spune că aceste mici bucăți +se consumă+, dar nu ard. Încetul cu încetul, moleculele din aer le smulg pe cele de pe fragmentul ceresc, până când acesta nu mai există. Este capătul călătoriei sale, al vieții sale ", declară AFP Morgan Hollis, astronom la Royal Astronomical Society, potrivit AGERPRES.
Spectacolul este variat fiindcă Perseidele au mărimi diferite, de la fragmente de stâncă la particule minuscule de praf, și călătoresc arbitrar, singure sau în grup, la distanțe de câțiva zeci de kilometri la câteva sute, și cu viteze diferite, mai arată sursa citată.

 

Politica