luni, aprilie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Spitalul din Târgu Cărbunești și-a anunțat falimentul

Managerul spitalului din Târgu Cărbunești, Sorin Mehedințu, anunță ca spitalul a intrat în faliment. „Am anunțat personalul că nu mai avem bani, pentru că salariile consumă 99% din buget”, spune Sorin Mehedințu. Potrivit acestuia, spitalul are datorii de 5,9 milioane de RON, echivalentul a aproape 1,2 milioane de euro, scrie hotnews.ro

Medicii și restul personalului spitalului orășenesc de urgență Târgu Cărbunești, oraș de 8.000 de locuitori la 25 de kilometri sud-est de Târgu Jiu, au fost convocați de manager pentru a fi anunțați că spitalul este la un pas de incapacitate de plată și poate deveni primul din România care intră în faliment.

Anunțul managerului a stârnit nemulțumirea personalului, mai ales că angajații spun că nu au primit nici majorarea salarială de 5% din luna ianuarie, prima dintr-o serie de majorări etapizate decise de Guvern, care se fac în primele 6 luni ale anului.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Sorin Mehedințu susține că, în ciuda situației disperate, pacienții nu au de suferit: „Încă mai avem medicamente, dar nu pentru mult timp. Am tratat pacienții, chiar dacă am intrat din datorie în datorie.”

Șeful spitalului afirmă că medicii au fost uneori în situația de a face „chetă” pentru a cumpăra ață chirurgicală sau alte materiale sanitare.

Spitalul din Târgu Cărbunești a beneficiat, în ultimii ani, de 3 proiecte de investiții din fonduri europene:

  • Consolidarea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19 prin achiziționarea de echipamente și dotări specifice – valoarea totală a proiectului 25.742.673,79 lei, integral din fonduri europene (Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020).
  • Modernizarea, reabilitarea și echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate – creșterea eficienței și calității actului medical prin modernizarea, extinderea și dotarea ambulatoriului – valoarea totală a proiectului 10.693.327,62 lei, din care 7.485.329,36 lei din fonduri europene (Programul Operațional Regional 2014 – 2020).
  • Asigurarea accesului la servicii de sănătate în regim ambulatoriu pentru populația din regiunea Sud-Vest Oltenia, prin dotare cu aparatură de înaltă performanță – valoarea totală a proiectului 32.256.372,58 lei, din care 22.586.460,82 lei din fonduri europene. (Programul Operațional Regional 2014 – 2020).
  • Valoare totală a celor 3 proiecte: 68.692.372 lei, echivalentul a aproape 14 milioane de euro.

La acestea se adaugă construcția unui nou corp pentru secțiile de Cardiologie, Pneumologie și Medicină internă, finanțat de Compania Națională de Investiții cu 7,5 milioane de lei – 1,5 milioane de euro. Panglica ar urma să se taie în jurul Paștelui. În total, s-a trecut de 15 milioane de euro investiți în spital în ultimii ani.

Spitalul mai așteaptă, de asemenea, aprobarea unei finanțări pentru extinderea secțiilor de Chirurgie și Psihiatrie, de la Compania Națională de Investiții.

Spitalul din Târgu Cărbunești are 343 de paturi și deservește, conform informațiilor de pe site, 85.000 de oameni din două orașe (Târgu Cărbunești și Filiași) și 18 comune din zonă.

Are în componență un Compartiment de primiri urgențe și secții de Medicină internă, Cardiologie, Neurologie, Pediatrie, Obstetrică-ginecologie, Chirurgie generală, Anestezie-Terapie intensivă, Recuperare medicala, medicină fizică și balneologie, precum și Psihiatrie.

Spitalul are, de asemenea, laborator de analize, precum și cabinete medicale în regim de ambulatoriu integrat.

Foto: arhivă

Politica