joi, mai 9, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Grifonii din Severin au fost restaurați cu 428.000 de lei

Grifonul apare frecvent în arhitectură, ca protector al clădirilor, în mitologia greacă acesta este un monstru înaripat cu trup și picioare leonine, cu cap și aripi de vultur, consacrat zeului Apollo.

Cei doi grifoni care împodobesc clădirea emblematică a Palatului Culturii din Drobeta-Turnu Severin au fost restaurați prin intermediul unei ample lucrări, realizată de o echipă condusă de Emilian Popescu, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și doctor în arte vizuale la Universitatea de Vest din Timișoara.

Restaurarea acestor statui, lira și soclurile aferente, a fost posibilă după parcurgerea tuturor demersurilor legale necesare pentru protejarea patrimoniului cultural. După doi ani de eforturi, autoritățile locale au obținut toate avizele necesare de la Ministerul Culturii pentru începerea lucrărilor.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Noi am perfectat toate avizele necesare pentru cei care au dreptul să execute astfel de lucrări de restaurare-conservare. Au existat firme care ne-au refuzat din cauza complexității lucrărilor, dar totul a fost spre norocul nostru, pentru că am ajuns să colaborăm cu unul dintre cei mai renumiți sculptori ai României, domnul Emilian Popescu,” a anunțat Delia Rîmniceanu, managerul Palatului Culturii Teodor Costescu.

Costul întregii lucrări a fost estimat la aproximativ 428 000 de lei, din care aproximativ 300.000 de lei au fost suportați de o firmă de asigurări. Procesul de restaurare a început în vara anului trecut.

Este o muncă extrem de laborioasă, iar eforturile echipei de restauratori au fost remarcabile. Anul acesta cei doi grifoni împlinesc 100 de ani și ne bucurăm că am reușit să reîntregim clădirea Palatului Culturii, ea fiind moștenirea noastră culturală și totodată simbolul culturii mehedințene,” a declarat Marius Screciu, primarul municipiului Drobeta-Turnu Severin.

Ce este grifonul

Potrivit Wikipedia, Grifon a fost, în mitologia greacă,un monstru înaripat cu trup și picioare leonine, cu cap și aripi de vultur, consacrat zeului Apollo. Se credea că locuiește în ținutul hyperboreienilor, păzind aurul nordic împotriva arimaspilor. Într-o altă variantă, grifonii sunt considerați paznicii lui Zeus. Grifonul apare frecvent în arhitectură, ca protector al clădirilor, iar în perioada modernă este folosit ca mascotă sau simbol pentru diferite instituții, echipe de sport, școli și parcuri de distracție.

Politica