luni, mai 20, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Gradul de îndatorare al Craiovei, cel mai mic dintre toate municipiile din România

Primăria Craiova cere o majorare a finanțării rambursabile externe de 24,2 milioane euro, cu suma de până la 14 milioane euro, în vederea realizării și finalizării unor obiective de investiții de interes local. Propunerea a trecut consilierilor locali din Bănie, în ședința de joi.

Banii vor fi investiți în mai multe unități de învățământ din oraș. Astfel, consilierii locali nu s-au putut opune împrumutului, dar unii dintre aceștia au cerut explicații, cu privire la timpul în care se vor realiza investițiile promise.

Legat de acest punct, mă uit pe proiect și este, iarăși, o listă de nerealizări ale doamnei primar și ale domnului Genoiu, pentru că vine tocmai din mandatul trecut. În 2018 s-a luat un împrumut de 15 milioane de euro, pentru a reabilita Primăria, a achiziționa autobuze și a reabilita 6 unități de învățământ. După 6 ani, aceste investiții nu sunt realizate, se mai cer încă 14 milioane de euro în plus, pentru a fi finalizate și nu știm când vor fi finalizate. Nu este vorba de fonduri europene, ca sa zicem că a durat mult. E vorba de bani împrumutați. Dacă ar fi fost făcute la timp, poate nu ar fi trebuit să ne mai împrumutăm acum. Eu o întreb pe doamna primar ce scuze mai are de această dată? În ele 6 școli era nevoie de reabilitări. Noi o să votăm pentru, pentru că aceste investiții în școli sunt foarte importante, dar vrem să știm când se vor finaliza”, a spus Iulia Dudu, consilier local din partea USR.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Lia Olguța Vasilescu a oferit un răspuns în acest sens și a explicat faptul că nu este vorba despre o perioadă atât de lungă. Totodată, primarul din Craiova spune că Bănia are cel mai mic grad de îndatorare dintre toate municipiile din România.

Aceste investiții au început în urmă cu aproximativ 2 ani, nu în urmă cu 6. Adică, de la contractarea unui împrumut, cum este acum, momentul în care vrem să contractăm un împrumut, până când primim suma respectivă, până la a organiza licitațiile, până la a se face expertiza și așa mai departe, nu este vorba de 6 ani pentru construcție, dar am mai rămas doar cu o parte din aceasta. Primăriile avansează bine, până în vara acestui an le vom avea pe ambele. Acolo s-au dus majoritatea banilor. Cele 38 de autobuze au fost deja achiziționate și au fost plătiți bani, până acum, pentru Voinicelu, Școala Ion Creangă și Școala numărul 23. Urmează ca pentru celelalte școli, la ora actuală, să contractăm acest împrumut. Ca să știți și dumneavoastră, suntem la gradul de îndatorare cel mai mic dintre toate municipiile din România. Eu, ca primar, nu am făcut, până acum, niciun împrumut. Este primul. Acesta este contractat de domnul primar Genoiu, dar suntem la gradul de îndatorare de 5,15%, adică cel mai mic din România”, a explicat Olguța Vasilescu.

Conform raportului de aprobare, gradul de îndatorare aferent execuției bugetului local la data de 31.12.2023 a fost de 5,15%, astfel că investițiile propuse a se achita din majorarea contractării de către Municipiul Craiova a finanțării rambursabile externe cu suma de până la 14 milioane euro, se încadrează în prevederile art. 63 alin 4 din Legea 273/20006 privind finanţele publice locale cu modificările și completările ulterioare. Prin Raportul Direcției de Investiții Achiziții și Licitații nr.68979/19.02.2024, a fost întocmită lista ce cuprinde obiectivele de investiții de interes local pentru a căror realizare și finalizare este necesară contractarea unui împrumut, și anume:

  • – Școala gimnazială Ion Creangă
  • – Școala gimnazială Sfântul Gheorghe – fostă 23
  • – Școala gimnazială Sfântul Gheorghe – fostă 24
  • – Grădinița Pinocchio
  • – Colegiul Național Nicolae Titulescu
  • – Grădinița Castelul Fermecat
  • – Grădinița Paradisul Copiilor
spot_img
spot_img

Politica