joi, mai 9, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Protestele angajaților din sănătate continuă: „Avem o promisiune de la premier”

Medicii sunt revoltați și cer mărirea salariilor: „Începând cu al doilea trimestru al anului 2023 se produc întârzieri în plăți”

Specialiștii din domeniul medical, inclusiv medici, asistenți și personal auxiliar, au decis să-și facă auzite nemulțumirile în stradă și amenință cu greva generală. Medicii exprimă preocupări cu privire la scăderea veniturilor, amenințând că ar putea renunța să mai ofere consultații gratuite. Aceștia sunt nemulțumiți de posibila diminuare a remunerației pentru serviciile oferite în cadrul cabinetelor lor.

Propunerile de tarife făcute de CNAS sunt mai reduse în comparație cu cele de anul trecut, ceea ce a stârnit nemulțumire printre medicii de familie și cei de ambulator. Aceștia avertizează că începând cu 1 februarie nu vor mai semna contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate, ceea ce ar putea duce la renunțarea la oferirea de consultații decontate începând cu luna viitoare, solicitând, în schimb, plată directă pentru serviciile lor. În consecință, pacienții vor fi cei care vor suferi cel mai mult.

Cât vor scădea sumele decontate cabinetelor

Medici de familie:

Policlinica Buna Vestire Craiova
  • 7,7 lei – valoarea punctului per capita (în 2024) de la 12 lei (în 2023)
  • 6,2 lei – valoarea punctului pe serviciu medical în asistenţa medicală primară (medici de familie) în 2024, scăzut de la 8 lei în 2023

Medici specialiști de ambulator:

  • 3,3 lei valoarea punctului pe serviciu medical în 2024, în scădere de la 4,5 lei în anul 2023

Federația Hipocrat, reprezentată de Ion Cotojman- președinte, Silvia Spiridon – președinte executiv și Adi Banici- vicepreședinte, a avut o primă întâlnire informală la Ministerul Sănătății, luni, 29 ianuarie, după declanșarea conflictului de muncă. Din partea Ministerului Sănătății a fost prezent la discuții dr. Bradatean Tiberiu-Marius – secretar de stat în Ministerul Sănătății, responsabil cu dialogul social.

Au fost discutate subiecte ce țin de revendicările susținute de federație, în special majorarea salariilor de bază pentru întreg personalul din unitățile sanitare publice, direcțiile de sănătate publică, unități medico-sociale și medicina școlară.

„Inflația este mare, personalul din sănătate are salariul aproape de limita unui salariu mediu brut pe economie ceea ce nu mai corespunde nevoilor sociale ale familiilor. Pentru acest lucru protestăm, în primul rând. Avem o promisiune de la premier că ne va acorda o creștere de 15%, începând cu 1 martie. Dar încă nu este bătută în cuie. Noi nu vom înceta protestele până nu avem definitivat, scris. Am cerut o mai bună finanțare pentru spitale, pentru a face față nevoilor cetățenilor, precum și o creștere a numărului de salariați acolo unde este deficit de personal.

Pentru viitor ne dorim o nouă lege de salarizare pentru sistem, un nou proiect de reformă. Noi vom continua protestele conform calendarului. Sunt promisiuni, dar nimic concret. Până atunci, așteptăm”, a declarat pentru „Jurnalul Olteniei” Ion Cotojman – președintele Federației Hipocrat.

Federația Sanitas inițiază o campanie de strângere de semnături pentru a declanșa o grevă generală. Viorel Husanu, președintele filialei din București, afirmă că demersurile vor continua, chiar dacă vor fi deblocate posturile în sistemul de sănătate. De asemenea, el subliniază că o altă revendicare crucială constă în obținerea de creșteri salariale.

Dr. Monica Enculescu este medic primar neurolog, absolventă a UMF Craiova, Facultatea de Medicină Generală, promoția 1999. În prezent lucrează la clinica VitaPlus din Craiova, având o experiență de peste 24 de ani în sistemul medical românesc, atât la privat, cât și la stat. Aceasta a spus pentru „Jurnalul Olteniei” care este părerea ei despre modul în care a ajuns sistemul sanitar din România.

„Problemele pleacă de la neplata de către CNAS a medicilor din ambulatoriul de specialitate. Începând cu al doilea trimestru al anului 2023 se produc întârzieri în plăți. Mai nou, de la 1 februarie, au sugerat să ne micșoreze punctul pe serviciu medical de la 4,5 lei, la 3,3 lei. În condițiile în care noi suntem proprii angajați, avem colaborări cu angajatorii, cum este cazul meu și al multora. Angajatorii nu mai vor să plătească rangul profesional care era 20% pe pacient. Nu vă imaginați că acesta ne da nouă 20% pe lângă cât era consultația. Deci noi pierdem aici 20% plus diferența de la 4,5 lei la 3,3 lei, care este aproape 27%.

Deja se discută ca pacienții cronici în serviciul de primiri urgențe, deci tot ce nu este UPU (Unitate Primiri Urgențe), și este CPU (Cameră Primiri Urgențe) să nu mai aibă parte de asistență medicală sau să-i pună să plătească dacă se consideră că nu e urgență. S-a dat recent o lege că dacă pacientul este de internat, eu trebuie să-i fac un bilețel cu parafa mea, fără rețetă, și să-i spun ce medicamente trebuie să cumpere. Uneori poate să cumpere ce-i dau eu, dar alteori nu poate fără rețetă. Deci trebuie să faci referat la farmacie că nu are spitalul medicamentul respectiv și apoi să cumpere. Dacă eu îl internez la 9 seara când nu mai sunt farmaciile deschise, până dimineața ce facem? Niște anomalii ale unui sistem prost”, a declarat medicul.

Foto: Digi24

Politica