România a depășit 11.000 de cazuri noi de Covid

De la sub 500 de cazuri noi raportate pe săptămână, în urmă cu două luni, România a depășit 11.000 de cazuri noi de Covid raportate săptămâna trecută. O creștere de peste 25 de ori. În America, autoritățile sanitare au anunțat că vor relua distribuirea de teste Covid gratuite, pentru a nu scăpa de sub control infectările, scrie digi24.ro

Dr. Sandra Alexiu, președinta Asociația Medicilor de Familie București – Ilfov și membră a Societății Române de Microbiologie, arată că evoluția este normală și că suntem în faza în care, atât noi, cât și virusul, am ajuns să conviețuim. Totuși, regulile învățate în pandemie – igienă, aerisire, mască – nu trebuie neglijate atunci când e nevoie.

„Nu este un fenomen la care nu ne-am fi așteptat. În general, în momentul în care scad temperaturile și se răcorește, virusurile care circulă în perioada rece prin intermediul curenților de aer cresc în intensitate. De-asta ne trezim și cu mai multe infecții respiratorii în general, produse de alte virusuri, cum sunt celelalte coronavirusuri, sau rinovirusurile, sau virusurile gripale, totdeauna cresc în perioada de toamnă-iarnă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

La fel, intrarea în colectivități. Încep școlile, încep cursurile, sunt perioade în care mai mulți oameni stau adunați în spații închise. Când aceste spații nu se aerisesc, sigur că virusurile circulă mai intens și au posibilitatea mai frecvent să producă infecții. Toată lumea se aștepta ca, odată cu toamna, să vină și asta și uite că s-a întâmplat chiar înainte să înceapă școlile, probabil că acum vor mai crește câteva zile sau poate chiar două săptămâni, până când începe activitatea în școală și dispar primele cazuri și se creează o obișnuință. După care ne așteptăm ca toate aceste lucruri să devină o chestiune uzuală.

Așa cum în fiecare sezon rece ne întâlnim cu gripa, tot așa probabil ne vom întâlni și cu Covid mai departe”, a declarat Sandra Alexiu. Ea a explicat și că virusurile suferă frecvent mutații, ceea ce va duce și la adaptarea vaccinurilor, care „probabil vor conține tulpinile noi”.

Medicul a făcut trimitere la virusul gripal, care este „extrem de mutagen” și împotriva căruia se fac în fiecare an vaccinuri adaptate tulpinilor care circulă la momentul respectiv.

Întrebată dacă înmulțirea numărului de cazuri însemnă că ne întoarcem la pandemie și la restricții, ea a spus că cei care simt că sunt infectați trebuie să respecte regulile: să se izoleze și să ia legătura cu medicul. De asemenea, vacinarea rămâne un instrument bun împotriva coronavirusului.

„Ar fi fost foarte bine ca oamenii să învețe lucrul ăsta (să se protejeze, mască, igienă, izolare – n.r.) în pandemie. Adică odată ce am descoperit că știm niște lucruri despre un virus, că se transmite prin aer și că atunci când ești bolnav trebuie să folosești o barieră, atunci ar fi trebuit să învățăm această lecție. Oamenii care sunt răciți ori nu se duc în colectivitate, ori, dacă trebuie neapărat să iasă, să poarte mască.

Din păcate, lecția asta nu s-a învățat și, din păcate, virusul se împrăștie și ajunge la oameni care sunt mai sensibili. Dacă vrem să ne protejăm, trebuie să fim vaccinați, să fim atenți când intrăm într-o colectivitate închisă să purtăm mască, dacă știm că avem probleme de imunitate, și la cele mai mici simptome de boală să luăm legătura cu un medic ca să-i explicăm ce avem”, a mai arătat președinta Asociația Medicilor de Familie București-Ilfov.

Ministerul Sănătății nu mai raportează zilnic cazurile noi de Covid, cum se întâmpla în timpul pandemiei, ci face raportări săptămânale.

Urmărind evoluția raportărilor pe ultimele două luni, se observă o creștere exponențială a îmbolnăvirilor de Covid-19: de la sub 500 de cazuri pe săptămână la jumătatea lunii iulie, la peste 11.00 de cazuri noi pe săptămână, la jumătatea lunii septembrie.

Creșterea reprezintă o multiplicare de 26 de ori a numărului de cazuri noi raportate săptămânal.

10-16 iulie: 430 cazuri noi – 3 decese

17-23 iulie: 517 cazuri noi – 3 decese

24-30 iulie: 595 cazuri noi – 4 decese

31 iulie – 6 august: 906 cazuri noi – 6 decese

7-13 august – 1.054 cazuri noi – 3 decese

14-20 august: 1.894 cazuri noi – 4 decese

21-27 august: 3.326 cazuri noi – 4 decese

28 august – 3 septembrie: 4.772 cazuri noi – 12 decese

4-10 septembrie: 7.171 cazuri noi – 14 decese

11-17 septembrie: 11.226 cazuri noi – 18 decese

Populare

Recomandări