luni, mai 20, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

23 de polițiști de frontieră și un inspector, urmăriți penal de DNA. Luau mită de la firme de transport

Procurorii DNA au început urmărirea penală în cazul a 23 de polițiști de frontieră de la Nădlac I și II și un inspector antifraudă de la Nădlac, potrivit unui comunicat al instituției.

Polițiștii sunt acuzați că luau mită de la firme moldovenești de transport, sume între 50 și 600 de euro, pentru a-i lăsa să treacă în UE și înapoi.

”În perioada mai 2022-ianuarie 2023, cei 23 de inculpați menționați mai sus, în calitate de agenți de poliție în cadrul punctelor de trecere a frontierei Nădlac I și II, în mod repetat, ar fi pretins și primit diverse sume de bani, cuprinse între 50 și 600 de euro, de la persoane care efectuau activități de transport călători dinspre Republica Moldova în țări ale Uniunii Europene și invers, fără a dispune măsurile legale pentru nerespectarea perioadelor de ședere în Uniunea Europeană de către cetățeni extra-comunitari.
În contextul menționat mai sus, la data de 12 mai 2022, unul dintre agenții de poliție, în schimbul a 100 de euro, ar fi permis ieșirea din țară a unui cetățean român, minor, fără acordul părinților sau reprezentanților legali”, potrivit comunicatului DNA.

Policlinica Buna Vestire Craiova

De asemenea, inspectorul din Direcția Generală Antifraudă Fiscală e acuzat că ar fi primit 1.200 de euro mită pentru a permite scoaterea din țară a unor obiecte de artă din patrimoniul cultural național.

“Totodată, în perioadele 10 august – 29 octombrie 2022 şi 6-7 aprilie 2023, inculpatul Matei Marius ”Gheorghiţă, în calitate de inspector în cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, cu atribuţii de control în Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II, ar fi pretins şi primit de la o persoană suma totală de 1.200 euro pentru a-şi trafica influenţa pe care ar fi pretins că o are asupra poliţiştilor de frontieră români şi maghiari şi pe care ar fi promis că-i va determina să-i permită acesteia să tranziteze ilegal frontiera româno-maghiară cu obiecte care făceau parte din patrimoniul cultural naţional mobil (tablouri, statuete)”, se mai arată în comunicat.

În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane. Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcţiei Generale Anticorupţie.

spot_img
spot_img

Politica