Ziua funeraliilor Reginei Elisabeta a II-a. Cinci lucruri de știut despre procesiunea care însoțește sicriul

Lumea întreagă și liderii ei se pregătesc să-și ia adio de la un simbol și să ia parte la momentul care marchează apusul unei întregi epoci.

Procesiunea care va duce sicriul reginei Elisabeta la Westminster Abbey pentru funeraliile de stat și apoi la Windsor pentru înmormântare este în conformitate cu tradiția monarhiei britanice, potrivit AFP.

Regina Elizabeta a II-a va fi înhumată luni, la ora locală 19.30 (21.30, ora României), într-o ceremonie privată, în Capela St George’s a Castelului Windsor, la periferia de vest a Londrei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

1. O trăsură trasă de Marina Regală

Marinarii din Marina Regală vor trage cu frânghii afetul de tun care poartă sicriul, în timp ce alții, 142 la număr, vor veni în urmă.

Această tradiție datează de la funeraliile Reginei Victoria din februarie 1901. Caii care urmau să tragă trăsura de două tone cu tunuri s-au panicat și au luat-o la fugă, amenințând să lase sicriul să cadă.

Prințul Louis de Battenberg, căpitan al Marinei Regale, i-a sugerat noului rege, Edward al VII-lea, ca soldații să îi înlocuiască.

Nouă ani mai târziu, la moartea lui Edward al VII-lea, același aranjament a fost pus în aplicare și de atunci a devenit un nou ritual pentru funeraliile regale și de stat.

2. Purtătorii de sicriu

Opt soldați din Batalionul 1, Queen’s Company Grenadiers Guards, vor avea dificila sarcină de a transporta sicriul reginei de la Westminster Hall la afet și apoi în Westminster Abbey, odată ce procesiunea va fi încheiată.

Regimentul este unul dintre cele cinci regimente de infanterie din cadrul Gărzii Naționale a Suveranului și unul dintre cele mai vechi regimente din armata britanică.

Uniforma membrilor săi, recunoscută după căciula înaltă din păr de urs, a fost împrumutată de la grenadierii din Garda Imperială a lui Napoleon, învinsă la Waterloo.

Acești soldați vor fi însoțiți de ofițeri din cadrul Serviciului Regal al Reginei.

3. Regimentele în centrul atenției

Trei regimente vor fi onorate în mod special în timpul procesiunii, mărșăluind foarte aproape de sicriul Elisabetei a II-a.

Yeomen of the Guard, cel mai vechi corp militar din armata britanică, creat în 1485, și Honourable Corps of Gentlemen at Arms sunt două foste unități de gardă de corp ale monarhului, care acum sunt limitate la un rol ceremonial.

Cei dintâi poartă încă uniforma roșie și aurie din perioada Tudor (secolul al XVI-lea). Printre sarcinile lor încă emblematice se numără ceremonia de verificare a pivnițelor Parlamentului înainte de discursul de deschidere rostit în fiecare an de monarh.

Acest ritual comemorează Conspirația Pulberii, un atentat eșuat la viața regelui James I și a Parlamentului în 1605.

Aceștia vor fi urmați de membri ai Companiei Regale de Arcași, care au fost gărzile de corp ale Reginei Elisabeta a II-a când aceasta se afla în Scoția.

Detașamente din alte regimente britanice și din Commonwealth, al căror comandant-șef a fost regina, se vor alătura procesiunii care o va însoți pe Elisabeta a II-a de la Westminster Abbey până la Arcul Wellington.

4. Casa regală a Elisabetei a II-a

Dacă membrii Familiei Regale, în frunte cu noul rege Charles al III-lea, vor urma sicriul, trăsura va fi precedată de membri ai Casei Regale a Reginei Elisabeta a II-a, cum ar fi directorul Colecției Regale sau secretarul particular al reginei.

În fața lor, vor înainta formații de cimpoi și tobe ale regimentelor scoțiene și irlandeze, o brigadă de Gurkhas, soldați de origine nepaleză, dar membri ai armatei britanice, și 200 de muzicieni ai Royal Air Force.

5. 6.000 de soldați

Armata britanică va avea 6.000 de soldați, marinari și piloți care vor lua parte la procesiune sau vor fi desfășurați de-a lungul traseului, a declarat duminică amiralul Tony Radakin, șeful Statului Major al Apărării, pentru BBC.

Aceștia vor efectua un salut regal în mai multe puncte de pe traseul sicriului, de exemplu când acesta va trece pe lângă Memorialul Reginei Victoria.

„Pentru noi toți, aceasta este ultima noastră datorie față de Majestatea Sa Regina și prima noastră datorie majoră față de Majestatea Sa Regele Charles”, a spus el.

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit, joi, 8 septembrie 2022, la vârsta de 96 de ani. Noul suveran proclamat al țării este fiul său cel mare, Charles al III-lea. Regatul Unit și-a putut lua rămas bun de la cea care a avut cea mai lungă domnie din istoria sa – 70 de ani .

Regele Charles al III-lea a găzduit duminică seara un dineu la care au venit toți liderii și invitații care participă luni la funeralii. Printre ei, și președintele Klaus Iohannis.

Cei mai mulți au ajuns la palat cu autocarele special puse la dispoziție de guvernul britanic.

Există și excepții. Președintele și prima-doamnă a Statelor Unite au străbătut Londra în limuzina lor blindată, Bestia. La fel au făcut și alți lideri din G7, ca președintele Franței Emmanuel Macron și soția sa Brigitte sau cuplul imperial japonez, scrie digi24.ro

De altfel, este o operațiune de securitate fără precedent la Londra. Funeraliile reginei Elisabeta a II-a au adus în capitala britanică 500 de demnitari străini în frunte cu șefi de stat de pe toate continentele, cu excepția Antarcticii. Președintele american Joe Biden și soția sa Jill, împăratul Naruhito al Japoniei și împărăteasa Masako, regii Spaniei și Suedie, președintele Franței Emmanuel Macron, președinții Consiliului și Comisiei Europene, Charles Michel și Ursula von der Leyen.

Rusia și Belarus se numără printre un mic grup de națiuni care vor fi excluse de la funeraliile reginei după invazia Moscovei în Ucraina, o interdicție considerată „blasfemiatoare” și „imorală” de către Moscova.

Cu toate acestea, dacă nici președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu va fi prezent, soția sa, Olena Zelenska, își va prezenta duminică omagiile la sicriul Elisabetei a II-a.

Birmania, o fostă colonie britanică condusă de o juntă militară sancționată de Londra, dar și Siria, Afganistan și Coreea de Nord au fost de asemenea excluse.

Populare

Recomandări

Rătăciți la cules de ciuperci

Acțiune de salvare în masivul Parâng derulată de salvamontiștii...

Dragoș Bon, după CSU Craiova – U Cluj 1-1: „Ne-am bătut joc de noi”

Tehnicianul a spus că fotbaliștii lui sunt mai constanți...

Ploi torențiale și vijelii, în trei județe din Oltenia

Administrația Națională de Meteorologie a emis duminică dimineață un...

Turistă salvată cu elicopterul, în Munții Retezat

O turistă care a suferit un traumatism grav la...