sâmbătă, mai 18, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Fenomen meteo extrem de rar fotografiat în Munții Făgăraș. Ce e Efectul Gloria și cum apare

O imagine spectaculoasă, aproape ireală, a devenit virală pe Facebook, duminică, după ce a fost postată pe pagina Meteo Plus. Fotografia surprinde un fenomen meteo foarte rar, Efectul Gloria.

Fotografia a fost făcută de fotograful Dani Ursache și publicată, de asemenea, pe profilul Dany Photography. Acesta se afla în apropiere de Lacul Avrig, aflat la 2011 metri altitudine, în partea de vest a masivului Făgăraș.

Meteo Plus a explicat și despre ce fenomen meteo e vorba, după ce imaginea a strâns aproape 1.000 de reacții și peste 100 de redistribuiri. Efectul Gloria mai poartă numele de „Spectru montan” ori „Spectru Brocken” și este, practic, o iluzie optică, un fenomen meteorologic ce se poate produce în vârful unui munte sau al unui deal, în direcția opusă soarelui, având ca fundal de proiecție un nor cu vapori de apă sau ceața.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Dacă cercul luminos care înconjoară umbra este colorat ca un curcubeu, este vorba despre fenomenul denumit „Gloria”. Spectrul Brocken își trage numele de la vârful cel mai mare al lanțului muntos german Harz, Brocken. Acolo a fost observat și descris științific prima dată de naturalistul Johann Silberschlag, în 1780.

Conditțile formării fenomenului se referă la refracția și dispersia luminii atunci când soarele, situat în spatele celui care observă, îi proiectează umbra pe un nor sau pe ceața situată mai jos decât pozitia acestuia, iar norul respectiv este format din picături de apă, scrie libertatea.ro

Foto: Meteoplus/ Facebook


spot_img
spot_img

Politica