sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Moldova și Ucraina au primit statutul de țări candidate la aderarea la UE

Liderii celor 27 de state membre ale UE au recunoscut joi Ucraina și Republica Moldova drept candidate la aderarea la UE, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, referindu-se la un „moment istoric” în plină ofensivă rusă, potrivit AFP.

Săptămâna trecută, trei mari puteri ale UE – Germania, Franța și Italia – au spus că sunt de acord cu statutul de candidat pentru Ucraina, deși cu unele condiții suplimentare. Comisia Europeană a recomandat, de asemenea, o abordare similară. La rândul său, Moldova este văzută ca având mai multe șanse decât Georgia de a primi statutul de candidat la aderare, bucurându-se atât de sprijinul Comisiei, cât și al Germaniei, Franței și Italiei.

 Președinții Volodimir Zelenski și Maia Sandu au salutat decizia de acordare a statutului de țări candidate la aderarea la UE pentru Ucraina și Republica Moldova.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Acesta este un moment unic şi istoric în relaţiile dintre Ucraina şi UE”, a salutat Zelenski într-o postare pe Twitter, spunând că, în opinia sa, „viitorul Ucrainei se află în UE”.

„Zi istorică pentru Moldova: Consiliul European ne-a oferit statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Pornim pe drumul spre UE, care va aduce moldovenilor mai multă bunăstare, mai multe oportunități și mai multă ordine în țara lor”, a scris, la rândul său, pe Facebook, Maia Sandu.

De asemenea, vicepremierului ucrainean Olha Stefanișina, care a făcut o campanie intensă pentru statutul de candidat al Ucrainei, dovedește, de altfel, impactul acestei decizii a liderilor UE asupra Ucrainei, scrie digi24.ro Oficialul ucrainean este susprinsă în biroul ei, cu fața în palme și cu un șervețel între degete, ștergându-și, evident, lacrimile.

Foto: Facebook/Charles MICHEL

Politica