joi, mai 2, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Cum au ajuns polițiștii BCCO Craiova martori în favoarea infractorilor pe care i-au arestat

Că statul român a eșuat în multe domenii nu mai este o noutate pentru nimeni. Se întâmplă însă ca acțiuni sau inacțiuni ale autorităților să continue să ne uimească. De data aceasta, sistemul judiciar al statului român este cel care dezamăgește. Polițiștii de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Craiova au ajuns să fie chemați ca martori în instanță, în procese publice, în favoarea unor infractori pe care i-au cercetat sau arestat.

Se întâmplă în dosarul procurorului Adrian Flavius Cristea, ajuns cunoscut de o țară întreagă, după ce a fost trimis în judecată fiind acuzat că fura banii confiscați la percheziții și îi juca la jocuri de noroc. Faptul că îi plăceau jocurile de noroc era cunoscut în rândul colegilor, spun acum polițiștii.

Mai mult, unele surse spun că procurorul se împrumutase de bani de la mai mulți polițiști și avocați.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Este vorba despre percheziții făcute la traficanți de droguri, de către polițiștii BCCO Craiova, sub supravegherea procurorului Flavius Cristea, pe când era la DIICOT Craiova. După descinderi, drogurile erau luate de polițiști, iar banii și alte bunuri (în principiu bijuterii) de către procurorul Cristea. Cu toții trebuia să depună ceea ce au confiscat la Parchet. Banii, însă nu mai ajungeau. În cele din urmă, procurorul a ajuns în justiție.

Acum, polițiștii care au luat parte la acțiuni trebuie să explice în fața instanței și a celor de la care au fost făcute confiscări, că la percheziții, de la suspecți s-au ridicat și bani.

Sursa video: Youtube/Ceaușescu Marian

Ultimul termen al procesului care se judecă la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a avut loc joi, iar jurnaliștii de la ziare.com, prezenți în sala de judecată au notat câteva dintre declarațiile martorilor.

„Era o operațiune de prindere în flagrant într-o acțiune de trafic internațional de droguri venite din Spania, 3 sau 4 kilograme de canabis într-un pachet supravegheat. La percheziția făcută la Logăfătu Ionuț a participat și domnul procuror Cristea Flavius. S-a intrat în forță cu mascații de la SIAS. După ce am pătruns în apartament am găsit 2 suspecți, cantitatea de droguri și o sumă de bani, 3.000 sau 4.000 de lei, nu mai rețin exact. S-au menționat banii în procesul-verbal de percheziție, drogurile au fost sigilate. După ce am plecat, plicul cu bani a rămas la domnul procuror Cristea. Procesul-verbal și banii au fost introduse în plic de domnul procuror Cristea, iar drogurile le-am luat noi. Am mers cu același autoturism către Parchet”, a declarat în instanță, conform ziare.com Petrișor Nicolăescu, ofițer DGA.

Potrivit sursei citate, polițistul a precizat că el și colegii săi au oprit la o farmacie pentru a cântări drogurile, înainte de a ajunge la Parchet și că banii au rămas la Cristea care “avea o mapă de piele pe care o lua tot timpul la acțiuni”. Acesta a mai spus că nu știe ce a făcut procurorul cu banii.

Mai mult, acesta a spus că banii confiscați în urma perchezițiilor erau predați procurorului Flavius Cristea și când nu era prezent la descinderi.

„La percheziția făcută la suspectul Bulescu Marius Bogdan, procurorul Flavius Cristea nu a participat. Au fost găsite sume de bani în lei și în euro, nu mai pot preciza suma (…). Banii pe care i-am ridicat la acea percheziție au fost predați procurorului Cristea, așa cum făcea în general orice echipa care se întorcea de la percheziții. El citea procesul verbal la perchezițiile la care nu participa și se făcea și o scurtă inventariere a bunurilor. Se spunea: în acest plic e telefonul, aici sunt banii, existând posibilitatea ca procurorul să îi numere, pentru că plicul nu era sigilat. Nu îmi amintesc cu exactitate dacă procurorul Cristea a numărat banii”, a mai spus, conform ziare.com, ofițerul DGA, adăugând că plicul cu bani nu se sigila, întrucât, în baza unei ordonanțe, urmau a fi depuși în contul Agenției Naționale a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI).

Jurnaliștii de la ziare.com l-au citat și pe polițistul Florin Țogoe, care, potrivit sursei citate, era ofițerul de caz și ar fi trebuit să primească sumele de bani înapoi, de la procuror, pentru a le depune în contul ANABI.

„Banii i-a luat domnul procuror, care mergea cu noi în mașină spre Parchet. Drogurile au fost cărate în portbagaj, pentru că era un colet destul de mare. Nu am primit vreo ordonanță de depunere a sumelor de bani în vreun cont de la procurorul Cristea, nici în ziua respectivă, nici în zilele următoare, banii rămânând la domnul procuror”, a relatat Florin Țogoe, conform ziare.com.

Cristea, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, a fost trimis în judecată, în ianuarie anul trecut, de către procurorii din cadrul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție abuz în serviciu și sustragerea sau distrugerea de înscrisuri.

“În calitate de procuror de caz la DIICOT – ST Craiova, cu ocazia instrumentării unui număr de 7 dosare și-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu prevăzute de Codul de procedură penală,  prin aceasta cauzând o pagubă persoanelor din patrimoniul cărora au fost ridicate sume de bani și bijuterii, precum și o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale acestor persoane și ale DIICOT, pentru a obține pentru sine un folos necuvenit, constând în sumele și obiectele de podoabă care nu s-au mai regăsit ca mijloace materiale de probă,  bunuri ori sume asupra cărora s-ar fi aplicat măsuri asigurătorii în contextul urmăririi penale efectuate și în însușirea unui inel depus ca mijloc de probă de către un martor. Totodată, inculpatul ar fi sustras și distrus o filă a unui proces verbal de percheziție domiciliară, în care se precizează că în camera persoanei cercetate a fost găsită suma de 2700 lei, iar asupra acesteia suma de 1600 euro, sume de bani care s-au ridicat în vederea cercetărilor”, au transmis anchetatorii.

Anul trecut, foști colegi ai procurorului povesteau, pentru adevărul.ro, că după ce a fost prins, Cristea ar fi încercat să dea vina pe polițiști. Sursa citată a arătat și “modul de operare”. Conform adevărul.ro, după efectuarea percheziţiei la domiciliul unui suspect, procurorul își însușea banii și bijuteriile, iar apoi rupea fila procesului verbal unde fuseseră inventariate bunurile găsite. „A încercat să arunce vina pe colegi atunci când s-a constatat că din dosare dispăreau probe. Toţi ştiam că are patima jocurilor. Juca la păcănele, auzisem că avea şi datorii. A plecat cu coada între picioare de la DIICOT Craiova. Oribil ce a făcut”, povesteau foştii colegi, conform adevărul.ro.

Sursa citată a mai notat, anul trecut, că, în 2016, Cristea a cerut să fie promovat la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Timisoara. Transferul nu a fost aprobat de CSM, însă un an mai târziu a decis „încetarea activităţii la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul teritorial Craiova a domnului procuror CRISTEA ADRIAN FLAVIUS, începând cu data de 18.04.2017 şi revenirea acestuia la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova (unitate de parchet de la care provine), începând cu aceeaşi dată”. 
Procurorul Cristea spunea cunoscuţilor că a cerut mutarea la Parchetul de pe lângă Judecătorie pentru că s-ar fi săturat de atâta muncă la DIICOT, au mai notat jurnaliștii de la adevărul.ro, menționând și că “oficial, plecarea de la Investigarea Infracţiunilor de Criminalitate Organizată s-ar fi făcut „la cerere”, dar neoficial superiorii, când au aflat că fura probe de la dosare, i-au cerut urgent să plece”.

Următorul termen în proces se judecă la Instanța Supremă pe 20 mai.

Parțile din dosar, pe lângă procurorul Flavius Cristea, sunt: Ministerul Finanțelor Publice-DGRFP Dolj, Statul român prin Ministerul Finanțelor, Statul român prin ANAF, Șerban Doru-Aristica, Miclescu Stazian, Surdu Ion-Pavel, Marcu Adrian, Beloniu (Codoban) Carmen, Grigorie Ionuț-Liviu, Pădureanu Andreea-Cristina, Gherghe Magherescu Cristina-Iosefina, Benegui Marius-Ilie.

Politica