joi, mai 2, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Claudiu Manda, despre anularea licitației Craiova-Lugoj: „A fost o decizie corectă”!

Președintele PSD Dolj, europarlamentarul Claudiu Manda și-a exprimat opinia despre anularea licitației Craiova-Lugoj. Acesta a afirmat pe pagina sa de Facebook că: „A fost o decizie corectă. Româia nu-și mai poate permite să irosească bani și timp doar pentru câștigul consultanților.”

Potrivit acestuia, motivele pentru care se impunea anularea procedurii de achizitii pentru drumul de mare viteză Craiova-Dr. Turnu Severin-Lugoj sunt:

  • Suprapunerea unui sector de drum de la Craiova la Filiași cu Drumul expres Craiova-Tg. Jiu, sector analizat de prestatorul celui de al 2 lea SF și definit la profil de autostradă.
  • Perioada foarte mare de timp pentru soluționarea contestațiilor (22.12.2021-comunicare de rezultat pentru Egis până la decizia CNSC din data de 21.02.2022, care a dispus reevaluarea ofertelor. În prezent sunt litigii la CAB împotriva deciziei CNSC)
  • Experiența avută până în prezent cu cei care elaborează SF-uri este una extrem de dificilă pentru proiecte de o complexitate mai mică (lungimi mai scurte de 250 km și relief mai facil)
  • Lipsa unei lotizări a proiectului conduce la blocări majore în realizarea lui din perspectiva stabilirii traseului ce parcurge mai multe zone de relief și prin multe UAT-uri.
  • Lipsa lotizării presupune obținerea unui singur Acord de mediu care implica studii aprofundate ținând cont că se vor traversa zone incluse in Natura 2000 și patrimoniul UNESCO.
  • În plus, durata de realizare a SF- ului era de 43 luni (36 luni elaborare SF, 6 luni asistență financiară și promovare licitație, 1 luna emitere raport final).

Politica