sâmbătă, mai 18, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Contribuția la pensiile private se majorează de la 1 ianuarie 2024

Guvernul va majora contribuția virată la pensiile private Pilon II la 4,75%, de la 1 ianuarie 2024, de la 3,75% în prezent, arată un proiect de ordonanță de urgență pus în dezbatere de Ministerul Muncii.

Ministerul susține că măsura de a crește contribuțiile pentru Pilonul II de pensii cu un punct procentual este asumată ca jalon din Planul Național de Reziliență și Redresare (PNRR), cât și în Programul de Guvernare.

În prezent, un angajat virează 25% din salariul brut la pensii, sub formă de contribuție de asigurări sociale (CAS). Din total, 21,25% merg către sistemul public de pensii (Pilonul I), iar 3,75% merg către pensiile private (Pilon II), scrie economedia.ro

Policlinica Buna Vestire Craiova

În cazul în care Guvernul majorează cota virată la Pilonul II și nu compensează cota virată la Pilonul I, contribuțiile virate la sistemul public de pensii vor scădea la 20,25%.

Pensia privată obligatorie, numită şi pensie Pilonul II, a fost introdusă în 2008 şi a fost stabilită drept obligatorie pentru toate persoanele angajate care aveau la acel moment până în 35 de ani. Acest tip de pensie era opţional pentru persoanele care aveau la momentul respectiv între 35 şi 45 de ani.

Pilonul II înseamnă că o mică parte din contribuţia de asigurări sociale (CAS) plătită de toţi românii către bugetul public este direcţionată către fonduri private de pensii, bazate pe acumulare şi investirea continuă a acestor sume. Banii din aceste fonduri nu aparţin societăţilor de administrare, ci românilor care contribuie la Pilonul II – ei sunt proprietatea privată a oamenilor la fel ca un cont bancar sau alte active financiare, potrivit Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

spot_img
spot_img

Politica