sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

„Gândește! Nu este o glumă! Apelul fals la 112 se pedepsește! Sună responsabil!”, campanie de informare a polițiștilor doljeni

În perioada 14 februarie – 3 martie, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dolj – Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității desfășoară activități informativ-preventive, atât în rândul minorilor, cât și al adulților, în cadrul campaniei naționale de conștientizare cu privire la consecințele pe care le are apelul fals la 112.

„Gândește! Nu este o glumă! Apelul fals la 112 se pedepsește! Sună responsabil!” sunt mesajele campaniei, prin care polițiștii atrag atenția cu privire la consecințele legale și psiho-sociale ale acestor fapte, fiind organizate activități informativ-preventive atât în unități de învățământ, cât și în spațiul public.

„Polițiștii transmit tuturor faptul că apelarea nejustificată a numărului 112 poate costa viaţa unei persoane aflate în pericol. În timp ce operatorul se ocupă de un apel non-urgent, pe linie poate aștepta o persoană care are într-adevăr nevoie de ajutor! În anul 2021, structurile Poliției Române au intervenit la 874.662 intervenții la 112, iar în 158.085 de cazuri, apelurile nu s-au confirmat”, potrivit IPJ Dolj.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Legislația din România prevede că alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie, se pedepsește cu amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei sau prestarea de la 200 de ore la 400 de ore de activităţi în folosul comunităţii.

De asemenea, apelarea abuzivă a numărului unic de urgenţe poate fi sancţionată cu amendă între 1.000 şi 2.000 de lei sau cu până la 200 de ore de muncă în folosul comunităţii.

Politica