duminică, mai 26, 2024
spot_img

Ultima ora

spot_img

Sport

spot_img

Începe recensământul populaţiei şi al locuinţelor din România

Astăzi începe, oficial, recensă­mântul populaţiei şi locuinţelor din România, iar în prima etapă, care se va desfăşura în perioada 1 februarie – 13 martie 2022, Institutul Naţional de Statistică va prelua date de la celelalte instituţii ale statului, necesare chestionarelor electronice. Mai exact, pentru fiecare persoană identificată pe baza CNP şi alocată unei adrese de domiciliu din RNEP, se completează o serie de variabile din formularul electronic individual.

Din 14 martie începe „autorecenzarea“, iar din 16 mai 2022, recenzorii vor colecta datele cu ajutorul tabletelor.

Recensământul va fi unul în care toate datele vor fi colectate în format electronic, atât online, cât și pe teren. Pentru prima dată în România va fi posibilă auto-recenzarea prin intermediul unei aplicații web.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Persoanele care nu vor avea posibilitatea să se auto-recenzeze vor primi vizita unui recenzor care, în urma unui interviu, va prelua datele cu ajutorul unei tablete.

Următoarele etape prevăzute în cadrul RPL sunt:

  • 14 martie – 15 mai 2022: Autorecenzare (metoda CAWI)
  • 16 mai – 17 iulie 2022: Colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă (cu ajutorul tabletelor)

”Persoana care se va auto-recenza anul viitor trebuie să știe că oricând va putea fi îndrumată să finalizeze auto-recenzarea prin apel gratuit la call center. Mai trebuie să știe că, spre protecția lui și a familiei în această perioadă marcată încă de criza sanitară, este mai sigură auto-recenzarea, aceasta oferindu-i și posibilitatea de a fi realizată, în confortul domiciliului său”, spun reprezentanții INS la solicitarea HotNews.ro.

 Nu în ultimul rând, conform legii, salariații care completează chestionarul de auto-recenzare dispun de o zi liberă.

Persoanele care refuză auto-recenzarea nu vor fi amendate. Persoanele care vor refuza să furnizeze informaţii sau vor furniza date eronate sau incomplete vor putea fi sancţionate cu amendă de la 1.000 de lei la 3.000 de lei.

”Recensămintele populaţiei şi locuinţelor din runda 2021 din statele membre UE sunt legiferate la nivel european de Regulamentul nr. 763/2008 privind recensămintele populaţiei şi locuinţelor şi de alte patru regulamente de aplicare a acestuia prin care se stabilesc o serie de reguli comune.

Între acestea sunt şi tematicile pentru care trebuie colectate date la recensămant de către fiecare stat membru UE”, mai spun oficialii INS.

Întrebările cu specific naţional se referă la caracteristicile etno-culturale ale persoanelor (etnie, limbă maternă şi religie), precum şi o serie de întrebări despre dotarea locuinţelor cu diverse facilități care să descrie gradul de confort al acestora, scrie hotnews.ro

Reamintim că Guvernul a adoptat luni trei hotărâri care stabilesc atât forma și conținutul chestionarelor pe care românii vor trebui să le completeze în acest an pentru Recensământul locuințelor și populației 2021, dar și cum vor fi plătiți recenzorii pentru fiecare chestionar completat. La acest din urmă chestionar, una dintre secțiuni este dedicată efectelor pandemiei de COVID-19.

Românii sunt întrebați în ce măsură au fost afectați de pandemie, având 5 variante de răspuns: 1. deloc; 2. în mică măsură; 3. oarecum; 4. în mare măsură și 5. foarte mult.

La această întrebare trebuie să răspundă doar persoanele care aveau vârsta de 15 ani și peste la ora „0” din 1 decembrie 2021.

spot_img
spot_img
spot_img

Politica