sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

OUG privind compensarea facturilor la energie, adoptată. Ce amenzi riscă furnizorii care nu aplică noile plafoane

Ordonanța de Urgență, prin care „din 1 februarie se fac anumite modificări în ajutorul oamenilor, pentru toți consumatorii casnici”, a fost adoptată, marți, de Guvern. Ordonanța, care prevede plafonarea prețurilor și compensarea facturilor, nu se va putea aplica retroactiv, pentru că Ministerul Justiției a transmis că acest lucru nu este posibil, a explicat Ministrul Energiei, Virgil Popescu.

„Am aprobat OUG prin care, din 1 februarie, se fac anumite modificări în ajutorul oamenilor, pentru toți consumatorii casnici, pentru toți românii care dețin o locuință”, a spus ministrul. Este vorba despre ordonanța care prevede plafonarea prețurilior și compensarea facturilor la energie.

Întrebat dacă s-a opus aplicării retroactive pentru luna ianuarie, Virgil Popescu a replicat că „astăzi am întrebat încă o dată în ședința de Guvern”, dar ministerul Justiției i-a transmis că acest lucru nu se poate din punct de vedere legal.

Policlinica Buna Vestire Craiova

De asemenea, ordonanța prevede amenzi de până la 200.000 de lei în cazul firmelor furnizoare de energie care nu recalculează facturile greşite sau care nu aplică prevederile legale, scrie libertatea.ro

Noile măsuri modifică prețurile maxime și majorează plafonul de consum permis. Acestea vin în contextul în care o parte din furnizori nu au aplicat plafonarea și compensarea facturilor, măsuri aflate deja în vigoare de la 1 noiembrie 2021.

Energie electrică

  • La energie electrică prețul maxim plafonat va fi de 0,8 lei pe fiecare kWh, în scădere de la 1 leu pe kWh, cât era în schema precedentă.
  • Pragul de consum va fi crescut la 500 kWh lunar, față de 300 kWh, cât este în schema actuală.
  • Prețul plătit de populație după aceste măsuri va fi de 0,68 lei/kWh, potrivit premierului Ciucă.
  • Acesta este echivalent cu cea mai bună ofertă de pe piață, cea a companiei de stat Hidroelectrica.

Gaze naturale

  • Pentru gaze naturale, prețul scade de la 0,37 lei/kWh la 0,31 lei/kWh.
  • Pragul de consum crește și el de la 1.000 de metri cubi în intervalul noiembrie 2021 – martie 2022 la 1.500 de metri cubi.
  • Compensarea oferită clienților care se încadrează în acest consum crește de la 33% din prețul gazelor fără alte tarife la 40%.
  • Prețul nu poate să scadă sub 0,221 lei/kWh.
  • Conform Profit.ro, nivelul este cu 72% sub cel mai mic preț de la ora actuală din țara noastră, cel practicat de compania WIEE România, subsidiară a gigantului rus Gazprom.

Politica