miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Începe vaccinarea împotriva COVID a copiilor între 5 și 11 ani

România dă startul astăzi, 26 ianuarie, vaccinării anti-COVID a copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani. Pentru imunizarea lor va fi folosit serul Pfizer-BioNTech, care a primit autorizarea Agenției Europene a Medicamentului (EMA) în noiembrie 2021. Primele doze de uz pediatric au sosit în țară marți.

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV) a anunțat că, 3.521 de copii erau programați la vaccinare până marți la ora 16.00.

Vaccinarea copiilor se poate face fie în baza programării, prin intermediul conturilor părinților sau ale reprezentanților legali, fie prin prezentare directă la centrele de vaccinare sau în cabinetele medicilor de familie care au solicitat doze de vaccin pediatric anti-COVID.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Minorii trebuie să fie însoțiți de părinți sau de reprezentanții legali, care trebuie să-și dea acordul scris pentru vaccinarea acestora și vor fi prezenți alături de ei în momentul inoculării. Chestionarul de triaj pentru vaccinarea minorilor și formularul de exprimare a acordului sunt disponibile online pe platforma națională de vaccinare.

Copiii din categoria de vârstă 5-11 ani vor primi două doze de vaccin anti-COVID la un interval de 21 de zile, la fel ca în cazul adulților. Dozele de vaccin pediatric sunt însă de 10 micrograme, spre deosebire de 30 de micrograme, cât măsoară cele destinate adulțiilor, scrie libertatea.ro

„Conform rezumatului caracteristicilor produsului, dacă se inițiază vaccinarea împotriva bolii COVID-19 la copiii cu vârsta de 11 ani și 11 luni se administrează doza pediatrică, atât la prima doză, cât și la doza a doua, chiar dacă între timp copilul a împlinit vârsta de 12 ani”, potrivit unui document publicat de Ministerul Sănătății, care conține o serie de răspunsuri la principalele întrebări legate de vaccinarea copiilor.

Conform aceluiași document, medicii subliniază că deși cei mai mulți copii sunt asimptomatici sau au o formă ușoară de boală și se recuperează ușor, există totuși riscul ca un copil să facă o formă severă de COVID.

„Eficiența vaccinului ARNm Pfizer-BioNTech COVID-19 este în proporție de 91% în prevenirea bolilor simptomatice la copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani, conform studiilor clinice efectuate până la acest moment”, precizează sursa citată.

În ceea ce privește posibilele reacții adverse la copii, acestea sunt similare celor care apar după orice altă vaccinare de rutină și de obicei dispar în câteva zile.

„În situații foarte rare pot apărea reacții adverse mai grave de tipul reacțiilor alergice severe, miocardită sau pericardită. Cele mai frecvente reacții secundare ale vaccinării împotriva COVID-19 care au fost raportate sunt: reacțiile locale, la locul de injecție (durere locală, roșeața, tumefacție) și reacțiile generale (cele mai frecvent întâlnite sunt oboseala, durere de cap, febra, frisonul, durerile musculare și greața). Reacțiile raportate sunt mai frecvente după a doua doză de vaccin și se remit în una sau două zile”, mai precizează Ministerul Sănătății.

Vaccinarea anti-COVID a copiilor de 5-11 ani a început încă de la finalul anului trecut în mai multe state europene, precum Franța, Italia, Spania, Portugalia, Germania, Irlanda, dar și în Israel și Statele Unite ale Americii.



Politica