sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Republica Moldova instituie starea de urgență în sectorul energetic

Parlamentul de la Chișinău a aprobat joi cererea guvernului, în contextul dificultăților de plată către furnizorul Gazprom, după ce acesta a refuzat cererea Moldovei de a reprograma plata avansului pentru livrările de gaze din ianuarie.

Starea de urgență va fi în vigoare pentru 60 de zile, scrie Agerpres care citează Radio Chişinău.

Compania din Rusia a avertizat că va opri livrarea de gaze către Republica Moldova începând din 21 ianuarie, după ce a cerut plata în avans și nu a ajuns la o înțelegere cu Moldovagaz. Premierul Natalia Gavriliţa spune că este pentru prima dată când Gazprom recurge la prevederea din contract privind plata în avans.

Policlinica Buna Vestire Craiova

La rândul său, vicepremierul Andrei Spînu a explicat că Republica Moldova a făcut plățile curente pe toate lunile, va plăti gazele consumate în primele zece zile din ianuarie și va achita până joi 38 de milioane de dolari. Suma totală care trebuie plătită este de 63 de milioane.

În perioada stării de urgență, Comisia Naţională pentru Situaţii Excepţionale poate lua o serie de măsuri, printre care raţionalizarea consumului de gaze şi a altor resurse energetice, poate stabili instrumente rapide de colectare a plăților de la clienți și poate stabili un regim special de achiziţionare a gazelor naturale.

În Republica Moldova a mai fost instituită starea de urgență în toamna anului trecut, după ce Gazprom a redus livrările, în condițiile în care contractul nu fusese prelungit.



Politica