sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Stația de sortare Mofleni va fi pusă în funcțiune

Consiliul Județean (CJ) Dolj a aprobat în ședința ordinară de miercuri tariful pentru activitatea de sortare a deșeurilor în Stația de sortare Craiova-Mofleni în cadrul proiectului „Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Dolj”. Practic stația de sortare de la periferia Craiovei a fost preluată de Serviciului Public de Salubrizare al Județului Dolj, tariful fiind de 29,36 lei/tonă fără TVA, același ca și până în prezent, conform președintelui CJ, Cosmin Vasile, care a menționat și că în scurt timp, speră ca stația de sortare să fie funcțională.

„Noua instituție care a fost înființată prin unirea celor două instituții, Serviciul de Salubrizare și Direcția de Pază și Servicii, va prelua stațiile în administrare. Suntem în curs de autorizare la mediu, dar am obținut și de la Ape și de la DSP autorizații, pentru a putea să și funcționeze această stație de la Mofleni. Tarifele sunt aceleași ca și până acum, doar că vor fi plătite Direcției Consiliului Județean, nu vor mai fi plătite Iridex-ului. Sperăm ca în câteva săptămâni să fie operațional acest sistem și în felul acesta să și crească colectarea selectivă a deșeurilor”, a declarat Președintele CJ, Cosmin Vasile.

Stația de la Mofleni are o capacitate de sortare de 44.000 de tone pe an pentru deșeuri solide și 18.000 de tone pe an pentru deșeuri biodegradabile. Stația a fost dată inițial în folosință Serviciului Public de Salubrizare, apoi, prin achiziție publică a ajuns sub egida Iridex, ca în final, noua instituție creată de CJ să fie cea care va gestiona activitatea de la Mofleni.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Se aprobă tariful pentru activitatea de sortare a deșeurilor în Stația de sortare Craiova-Mofleni în valoare de 29,36 lei/tonă fără TVA. S-a emis Hotărârea Consiliului Județean Dolj nr. 99/2020 prin care s-a dat în administrare temporară atât stația de compostare și sortare Mofleni realizată în cadrul contractului 22/20.02.2015-CL1 – „Proiectare și execuție de lucrări pentru construirea unei stații de sortare și a unei stații de compostare a deșeurilor biodegradabile la Mofleni Craiova”.

În cadrul contractului de proiectare și lucrări nr. 22/20.02.2015-CL1 – „Proiectare și execuție de lucrări pentru construirea unei stații de sortare și a unei stații de compostare a deșeurilor biodegradabile la Mofleni Craiova” a fost realizată o Stație de Sortare dimensionată pentru o capacitate de 44.000 t/an de deșeuri solide municipale reziduale și o Stație de compostare a deșeurilor organice biodegradabile cu o capacitate de 18.000 t/an. După expirarea perioadei de notificare a defectelor, în data de 21.03.2019 a fost semnat procesul-verbal de Recepție finală a lucrărilor nr.1, comisia de recepție constatând că investiția s-a comportat corespunzător în perioada de notificare a defectelor, respectiv de la terminarea ei până la momentul recepției finale. Astfel, după ce bunurile imobile și mobile realizate în cadrul contractului CL1 au fost declarate de interes public județean și incluse în domeniul public al județului, prin Hotărârea nr. 64/26.03.2020, investiția a fost dată în administrare operatorului de instalații, în acest caz Serviciul public de Salubrizare al Județului Dolj, temporară, până la momentul desemnării unui operator prin sistemul de achiziții publice.

Prin adresa nr. 597/26.11.2021, Serviciul Public de Salubrizare al Județului Dolj a înaintat documentația privind stabilirea tarifelor aferente operării temporare a Stației de Sortare de la Mofleni, în vederea supunerii spre aprobare. În această adresă, se precizează faptul că tarifele și memoriile tehnico-justificative aferente au fost determinate în conformitate cu Ordinul ANRSC nr. 109/2007, privind aprobarea Normelor metodologice de stabilire, ajustare sau modificarea a tarifelor pentru activitățile specifice serviciului de salubrizare a localităților. În fundamentarea prețului, Serviciul Public de Salubrizare al Județului Dolj arată că tarifele au fost determinate luând în calcul numai acele cheltuieli care sunt specifice activității de sortare, reglementat de art. 2 alin. (3), lit. e) din Legea nr. 101/2006 privind salubrizarea localităților. Activitatea desfășurată vizează operarea și administrarea stației de sortare Craiova-Mofleni, valorificarea materialelor reciclabile și transportul refuzului către depozitul conform de la Craiova- Mofleni.
Fundamentarea tarifelor aferente s-a făcut pe baza consumurilor normate de combustibil, lubrifianți, materii prime și materiale, utilități, respectiv energie, apă și/sau gaze în scop tehnologic și a prețurilor acestora în vigoare, a cheltuielilor cu munca vie, precum și a celorlalte elemente de cheltuieli necesare prestării activității respective”, conform proiectului CJ.

Politica